«Η Κτηνοτροφία ως μοχλός ανάπτυξης. Τρόποι βέλτιστης  αντιμετώπισης των Ζωονόσων»

Πραγματοπιήθηκε η ημερίδα της Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και της Ένωσης Νέων Αγροτών Νομού Ηλείας «Ηλειακή Γη» με θέμα «Η Κτηνοτροφία ως μοχλός ανάπτυξης. Τρόποι βέλτιστης  αντιμετώπισης των Ζωονόσων. Η νέα ΚΑΠ 2014-2020 ως εργαλείο  χρηματοδότησης του πρωτογενούς τομέα», που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο στο Πνευματικό κέντρο Μαγούλας Ηλείας.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους ομιλητές για τη νέα ΚΑΠ και τις αλλαγές στις άμεσες ενισχύσεις, τον μελιταίο και τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου, τα εμβολιακά και παρασιτικά προγράμματα αιγοπροβάτων, τη γενετική βελτίωση, τη σταυλισμένη κτηνοτροφία, τις σύγχρονες σταυλικές εγκαταστάσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των βοσκοτόπων. 

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ και ΕΝΑ Ηλείας Θεόδωρος Βασιλόπουλος ο οποίος ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους για την ΚΑΠ  που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα από τις αρχές του νέου έτους και τις ανατροπές που θα φέρει για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους.  Όπως επεσήμανε τίποτα δεν είναι δεδομένο, καθώς υπάρχουν πολλά κρίσιμα θέματα προς διευκρίνιση. Μάλιστα τόνισε ότι όπως και με τη προηγούμενη έτσι και με τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ η χώρα μας βρέθηκε απροετοίμαστη και ανέτοιμη να διαμορφώσει τον εθνικό φάκελο στη βάση μιας Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής  που θα λειτουργεί συμπληρωματικά της ΚΑΠ και θα προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα οποιαδήποτε οφέλη της. Ο κ. Βασιλόπουλος κατέστησε σαφές ότι η ΠΕΝΑ ως θεσμοθετημένο όργανο από την πρώτη στιγμή είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεγάλη καταιγίδα που προμηνύεται εν όψει της νέας ΚΑΠ. 

Στην ομιλία του ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της χώρας. Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε ένα σχέδιο δράσης για τα βοσκοτόπια και μειώθηκαν οι επιλέξιμες εκτάσεις περίπου στο 40%, καθώς απεντάχθηκαν πολλές εκτάσεις, που χαρακτηρίστηκαν δασικές ή άλλες. Τώρα πρέπει να γίνει η κατανομή αλλά δεν φθάνουν οι εκτάσεις. Χρειάζονται βοσκοτόπια, αλλιώς δεν θα πάρουν τις επιδοτήσεις και θα έχουν κακή πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης.  Σε  κάποιες περιπτώσεις η εξισωτική αποζημίωση είναι μειωμένη έως και 70%, ενώ μεγάλες είναι και οι περικοπές στην ενιαία ενίσχυση. Μάλιστα σε περίπτωση που δεν αλλάξει η κατάσταση τότε υπάρχει άμεσος κίνδυνος για περαιτέρω συρρίκνωση στον κλάδο, γεγονός που θα προκαλέσει τεράστιες απώλειες σε γάλα και κρέας και άρα επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου.

Ιδιαίτερα διαφωτιστικοί για το θέμα του καταρροϊκού και μελιταίου πυρετού ήταν οι  κτηνίατροι Δημήτρης Γαλάνη και Ευτυχία Φωτιάδη οι οποίοι έδωσαν πληροφορίες για τον σωστό χειρισμό των ζώων και την αποφυγή προβλημάτων στα κοπάδια. Ωστόσο έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι όλοι οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να γνωστοποιούν τα όποια προβλήματα των προβάτων τους προκειμένου να είναι άμεση η καταστολή της ασθένειας. Επεσήμαναν ότι θα πρέπει να είναι άμεση και συνεχής η συνεργασία των κτηνοτρόφων με τους κτηνιάτρους και να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο.  

Από την πλευρά του ο επιχειρηματίας ειδικευόμενος σε κατασκευές Δημήτριος Αυγέρος αναφερόμενος στην σταυλισμένη κτηνοτροφία, υπογράμμισε πως αν δεν υπάρξει οργάνωση στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και αν δεν λειτουργήσουν με επαγγελματισμό τότε θα χαθούν μεγάλες ποσότητες γάλακτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την βιωσιμότητά τους. Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχουν οργανωμένοι σταύλοι, ώστε τα ζώα να είναι σταυλισμένα ή ημισταυλισμένα, καθώς μόνο τότε μπορεί να αυξηθεί η παραγωγή γάλακτος, αλλά και να περιοριστούν οι ασθένειες των ζώων. 

Εν τω μεταξύ με αφορμή την ημερίδα, το Δ.Σ. της ΠΕΝΑ κατέθεσε πρόταση την οποία θα την εισηγηθεί προς το αρμόδιο υπουργείο, για άμεση σύσταση Εθνικής Επιτροπής για το μέλλον της κορινθιακής σταφίδας.  Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τους σταφιδοπαραγωγούς, ενώ το επόμενο διάστημα θα γνωστοποιηθούν οι σχετικές λεπτομέρειες. Παράλληλα ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση μιας σειράς εκδηλώσεων για την ενημέρωση των αγροτών. Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στο Λάλα Ηλείας με θέμα «κτηνοτροφία και κτηνοτροφικά φυτά. Θα ακολουθήσουν ημερίδες στο Σιμόπουλο Ηλείας για την κτηνοτροφία και τις αροτριαίες καλλιέργειες, στη Ζαχάρω για τα  ελαιοκομικά προϊόντα και στα Λεχαινά για τους νέους αγρότες και το  κόστος παραγωγής. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί κεντρική ημερίδα στα μέσα Φεβρουαρίου στην Αμαλιάδα όπου θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα από όλες τις ημερίδες προκειμένου να διαμορφωθούν οι θέσεις για το ετήσιο πρόγραμμα δράσεων 2015.

Στην ημερίδα μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη και ο αναπληρωτής Γραμματέας Αγροτικού Τομέα της Νέας Δημοκρατίας και πολιτευτής Ηλείας Θόδωρος Βλαγκούλης. 
 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις