Οι Έλληνες επιχειρηματίες συνεχίζουν να ανοίγουν δρόμους στην Κένυα

Τις περαιτέρω προοπτικές που ανοίγονται σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών ανέδειξαν οι εργασίες της 2ης Ελληνικής Επενδυτικής & Επιχειρηματικής Αποστολής στην Κένυα, που πραγματοποιήθηκε 26-27 Νοεμβρίου 2014.

Οι Έλληνες εκπρόσωποι των εταιρειών που συμμετείχαν εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις δυνατότητες άμεσων συνεργασιών ενώ οι ομιλητές του συνεδρίου της πρώτης ημέρας επεσήμαναν τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται στις διμερείς οικονομικές αλλά και πολιτιστικές σχέσεις των δύο φίλων χωρών.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hilton στο Ναϊρόμπι και την πρώτη ημέρα χαιρετισμό απηύθυναν: H A.E. o Πρέσβυς Nelson Ndirangu, Διευθυντής Οικονομικών & Διεθνούς Εμπορίου του Υπουργείου Εξωτερικών & Διεθνούς Εμπορίου της Κένυας, η Επίτιμος Πρόξενος της Δημοκρατίας της Κένυας στην Ελληνική Δημοκρατία, κα Βίκυ Πανταζοπούλου, ο Εθνικός Αντιπρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου & Βιομηχανίας της Κένυας, κος Laban Onditi Rao, η Α.Ε. η Πρέσβυς της Δημοκρατίας της Κένυας στη Ρώμη, κα Josephine Gaita, η Α.Ε. ο Πρέσβυς της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Δημοκρατία της Κένυας, κος Ελευθέριος Κουβαριτάκης, καθώς και ο Υφυπουργός του Υπουργείου Εξωτερικών & Διεθνούς Εμπορίου της Κένυας, Dr. Karanja Kibicho, ο οποίος ανακοίνωσε μάλιστα στους παρευρισκόμενους την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα στις 8 & 9 Ιανουαρίου 2015.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν, από την πλευρά της Ελλάδας, Α.Ε. ο Πρέσβυς κος Ελευθέριος Κουβαριτάκης, και, από την πλευρά της Κένυας, ο Γεν. Δ/ντής της Κενυάτικης Αρχής Επενδύσεων, κος Pius Rotich.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, έγιναν συναντήσεις και συνομιλίες μεταξύ των επιχειρηματιών Ελλάδας και Κένυας.

Τη δεύτερη ημέρα, οι Έλληνες εκπρόσωποι των 19 εταιρειών που συμμετείχαν στην Αποστολή, έγιναν δεκτοί και συνομίλησαν με:

  -  Τον CEO της Αρχής Επενδύσεων της Κένυας, Dr. Moses M. Ikiara.
  -  Τον Εθνικό Αντιπρόεδρο του Εθνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου & Βιομηχανίας της Κένυας & Δ/ντή της Ζώνης Ελευθέρων Εξαγωγών, κο Laban Onditi Rao.
  -  Την CEO της Ενώσεως Βιομηχάνων της Κένυας, κα Betty Maina.

Oι επιχειρηματίες του κλάδου των τροφίμων επισκέφθηκαν την υπεραγορά Uchumi και μίλησαν με εκπροσώπους της διεύθυνσής της, τον CEO, Dr. Jonathan Ciano, τον CFO, κο. Chadwick O Okumu, και τον υπεύθυνο προμηθειών εμπορευμάτων, κο. Benson Sila.
 
Οι ασχολούμενοι με θέματα ενέργειας είχαν σημαντικές συναντήσεις τόσο με τη διοίκηση της Εταιρείας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (KenGen) όσο και με άλλους φορείς και επιχειρήσεις

Σημειώνεται πως η Κένυα δείχνει συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  

Στο πλαίσιο της Αποστολής, δόθηκε η ευκαιρία σε πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες να έχουν, επιπλέον από το επίσημο πρόγραμμα, ιδιαίτερες επισκέψεις σε Κενυάτικες επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς και να συνομιλήσουν με τους υπευθύνους.