Τη δέσμευση των πολιτικών κομμάτων ότι κανένας πολίτης δεν θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρο για την ακίνητη περιουσία του από ότι πληρώνει σήμερα, ζητά η ΠΟΜΙΔΑ.
Επίσης ζητά να δοθεί λύση στο θέμα της φορολόγησης των απρόσοδων περιουσιακών στοιχείων (ξενοίκιαστων κτισμάτων και οικοπέδων).
Αυτές οι θέσεις της ΠΟΜΙΔΑ εκφράστηκαν σε εκδήλωση που έγινε με θέμα την υπερφορολόγηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, υποψηφίων βουλευτών και μελών της.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ σημείωσε δε ότι «οι εξαγγελίες και υποσχέσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν είναι επαρκείς στο βαθμό που δεν συνοδεύονται από τη δέσμευση αυτή, καθώς η εμπειρία ακόμη και του πρόσφατου παρελθόντος έχει δείξει ότι οι όποιες εκπτώσεις - απαλλαγές δίνονται σε μια μερίδα φορολογουμένων, αντισταθμίζονται με την χωρίς οίκτο υπερφορολόγηση των υπόλοιπων, στην προκειμένη περίπτωση των ιδιοκτητών αστικής ακίνητης περιουσίας. Στις περιπτώσεις δε που η περιουσία αυτή είναι απρόσοδη, οι ιδιοκτήτες εκτός από τα πρόστιμα - προσαυξήσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ακόμη και της στέρησης της προσωπικής τους ελευθερίας».
Στην εκδήλωση μετείχαν από τη Νέα Δημοκρατία οι Ντόρα Μπακογιάννη, Κωστής Χατζηδάκης, Φωτεινή Πιπιλή, Γιώργος Βλάχος, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, Γιώργος Κώτσηρας και ο Αντώνης Παναγόπουλος, από το ΣΥΡΙΖΑ οι Γιάννης Τόλιος και Φωτεινή Κούβελα, από το Ποτάμι οι Θόδωρος Σκυλλακάκης, Χάρης Θεοχάρης και Γεωργία Πανοπούλου, από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών ο Δημήτρης Οικονόμου και από το ΛΑΟΣ ο Μανούσος Ντουκάκης.
Πάντως, για τις θέσεις που έχουν εκφραστεί έως τώρα για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η ΠΟΜΙΔΑ τόνισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης:
«Η ΝΔ προτείνει αόριστα τη σταδιακή μείωση της επιβάρυνσης σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας. Όμως η αναμενόμενη άνοδος του ΑΕΠ δεν εγγυάται την ουσιαστική μείωση των βαρών του ΕΝΦΙΑ για κάθε φορολογούμενο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αντί του ΕΝΦΙΑ, την επαναφορά του ΦΜΑΠ. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι όποιος δηλώνει ότι θα φορολογήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, στην ουσία στοχεύει στη μεσαία, γιατί η μεγάλη ανήκει σε εταιρείες ή είναι αφορολόγητη ως αγροτική. Η επιβολή ΦΜΑΠ άνω των 500.000 ευρώ που θα αποφέρει έσοδα ύψους 1,4 δισ. ευρώ ετησίως σημαίνει ότι η μεσοσταθμική επιβάρυνση των 140.000 περίπου φορολογουμένων θα ανέλθει στα 10.000 ευρώ ανά φορολογούμενο. Σήμερα η μεσοσταθμική επιβάρυνση ανά φορολογούμενο με ΕΝΦΙΑ είναι 500 ευρώ (3,2 δισ από 6.400.000 φορολογούμενους), δηλαδή ο σχεδιαζόμενος νέος ΦΜΑΠ που θα συρρικνώσει τη φορολογική βάση, θα είναι μεσοσταθμικά έως και 20πλάσιος ανά φορολογούμενο! Φυσικά ένας τέτοιος φόρος δεν πρόκειται να εισπραχθεί, γιατί θα είναι αδύνατη η πληρωμή του από τους υπόχρεους, οι οποίοι θα έχουν χάσει κάθε ελπίδα για τη διατήρηση της περιουσίας τους. Έτσι σύντομα θα αναγκαστούμε να επιστρέψουμε και πάλι σε έναν ακόμη χειρότερο φόρο κατοχής, όπως έγινε και μετά την κατάργηση του ΕΤΑΚ (το 2010) που μας πήγε το 2011 στο «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ και στη συνέχεια στον ΕΝΦΙΑ».
Πηγή: naftemporiki.gr - ΑΜΠΕ