Σε ολόκληρο τον κόσμο, νέες τεχνολογίες αναδύονται με ταχείς ρυθμούς: τα μαζικά δεδομένα (big data), το υπολογιστικό νέφος, το “διαδίκτυο των πραγμάτων” (Internet οf Τhings) είναι πλέον πραγματικότητα. Αλλά είμαστε και εμείς έτοιμοι; Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες δεν γνωρίζουν σύνορα, αλλά οι νόμοι μας ακόμη περιορίζονται από αυτά. Εάν θέλουμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις δυνατότητες της ευρωπαϊκής ψηφιακής ενιαίας αγοράς, πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή τους νέους κανόνες προστασίας των δεδομένων χωρίς άλλη καθυστέρηση. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις περιμένουν αυτή τη μεταρρύθμιση.
Όλοι ανησυχούν για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων: «πόσες φορές την ημέρα τα δεδομένα από το έξυπνο τηλέφωνό μου ανταλλάσσονται για εμπορικούς σκοπούς»; Οι επιχειρήσεις ανησυχούν επίσης για την ασφάλεια. Θέλουν να κρατήσουν τα δεδομένα των πελατών τους ασφαλή και να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Μόνο αυτές οι προϋποθέσεις θα επιτρέψουν στα άτομα και τις επιχειρήσεις να αγκαλιάσουν το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες. Όλοι αυτοί είναι λόγοι για τους οποίους η ΕΕ πρότεινε την επικαιροποίηση των κανόνων του 1995 για την προστασία των δεδομένων, ώστε να διατηρηθούν ασφαλή τα δεδομένα των λαών της Ευρώπης στην ψηφιακή εποχή και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν να ολοκληρωθεί η ψηφιακή ενιαία αγορά, πράγμα που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Επιτροπής Γιούνκερ.
Τον Μάρτιο του 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε επίσης με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της δέσμης μέτρων της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της προστασίας δεδομένων. Τώρα είναι η σειρά των κρατών μελών. Τα κράτη μέλη έχουν ήδη συμφωνήσει στις βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης. Για παράδειγμα, οι κανόνες της ΕΕ θα εφαρμόζονται σε όλες τις επιχειρήσεις που προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες στους ευρωπαίους καταναλωτές, ανεξάρτητα από το εάν οι κεντρικοί υπολογιστές τους βρίσκονται εντός ή εκτός της ΕΕ. Τώρα πρέπει να ολοκληρώσουμε με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις έως το τέλος του 2015.
Η μεταρρύθμιση της προστασίας των δεδομένων περιλαμβάνει προτάσεις για νέους κανόνες, που θα ισχύουν για τις αστυνομικές και ποινικές δικαστικές αρχές όταν ανταλλάσσουν δεδομένα στην ΕΕ. Αυτό είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, ιδίως υπό το πρίσμα των προσφάτων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Θα ήθελα να συνεχίσουμε και να εντείνουμε την συνεργασία μας στον τομέα της επιβολής του νόμου. Για τον σκοπό αυτό, οι ισχυροί κανόνες προστασίας των δεδομένων θα ευνοήσουν μια αποτελεσματικότερη συνεργασία βασισμένη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Σε ένα όλο και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο, είναι σημαντικό να διασφαλίζεται το δικαίωμα προστασίας των δεδομένων και εκτός Ευρώπης. Είμαι αποφασισμένη να διασφαλίσω ότι η συμφωνία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες περί «ασφαλούς λιμένα» (η οποία επιτρέπει τη διαβίβαση εμπορικών πληροφοριών από επιχειρήσεις στην ΕΕ σε επιχειρήσεις στις ΗΠΑ που τηρούν ορισμένους κανόνες προστασίας δεδομένων) είναι πραγματικά ασφαλής. Θα συνεχίσω ακόμη τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με τους κανόνες προστασίας των δεδομένων κατά τις ανταλλαγές δεδομένων από τις αρχές επιβολής του νόμου. Στην προκειμένη περίπτωση, οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να διεκδικούν την τήρηση των δικαιωμάτων προστασίας δεδομένων και στα δικαστήρια των ΗΠΑ.
Η ασφάλεια και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες δεν πρέπει να αποβαίνουν σε βάρος των θεμελιωδών δικαιωμάτων — πρέπει να συμβαδίζουν με αυτά. Η μεταρρύθμιση της προστασίας των δεδομένων θα πρέπει να επιτύχει την κατάλληλη ισορροπία: να προστατεύει και να ενδυναμώνει τη θέση των πολιτών όσον αφορά τη διαχείριση των προσωπικών τους δεδομένων, προστατεύοντας ταυτόχρονα την ελευθερία του λόγου και των μέσων ενημέρωσης και δημιουργώντας προβλέψιμες συνθήκες για τις επιχειρήσεις στην ενιαία ψηφιακή αγορά.
Πρέπει το συντομότερο να ολοκληρώσουμε τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις γι’ αυτό το σχέδιο μεταρρυθμίσεων και να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τους νέους κανόνες. Έφτασε η ώρα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις