Οι δυτικές κυρώσεις δεν ασκούν επίδραση στην πιστοληπτική ικανότητα στην Gazprom

Ο μεγαλύτερος κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong δίνει στην ρωσική Gazprom την υψηλότερηπιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑΑ, με αναγνώριση σταθερής μακροπρόθεσμης προοπτικής.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του κινεζικού οίκου, οι δυτικές κυρώσεις δεν ασκούν ουσιώδη επίδραση στην πιστοληπτική ικανότητα του μεγαλύτερου παραγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο.Η βαθμολογία δείχνει την ισχυρή ικανότητα δημιουργίας και διατήρησης πλούτου από την Gazprom, και «τον πολύ χαμηλό βαθμό απόκλισης μεταξύ των διαθέσιμων πηγών αποπληρωμής και τον πλούτο των δυνατοτήτων». Ο κινεζικός οίκος αναφέρει ότι οι κυρώσεις που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ κατά της Ρωσίας θα έχουν μικρή επίδραση στην πιστοληπτική ικανότητα της Gazprom, καθώς η αξιοπιστία της, σε τοπικό και ξένο νόμισμα είναι πολύ υψηλή.
Σε δήλωσή της η Gazprom αναφέρει πως «η απόκτηση τέτοιου βαθμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από τον κινεζικό οίκο Dagong, θα επεκτείνει περαιτέρω την επενδυτική βάση στις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, σε χρεόγραφα της Gazprom όπως των συνταξιοδοτικών ταμείων, των ασφαλιστικών εταιρειών, των επενδυτικών ταμείων και των τραπεζών, ενλω θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των ασιατών επενδυτών στην εταιρεία».