Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών: Απαιτείται εθνική στρατηγική στον αγροτικό τομέα

Τους βασικούς άξονες για την εθνική στρατηγική και το σχεδιασμό για τον αγροτικό τομέα έθεσαν πρόσφατα στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντοντιστικής Επιτροπής Αγροτών, που συμμετείχαν δυναμικά στις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις.

Τα θέματα που έθεσαν επί τάπητος οι παραγωγοί είναι:

-Μείωση του κόστους παραγωγής.

-Έλεγχος της αγοράς

. -Ασφαλιστικό.

-Κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος.

-Γεωργική έρευνα - τεχνολογία.

-Αγροτική ανάπτυξη.

-Αγροτοσυνεταιρισμός - αγροτοσυνδικαλισμός.

-Επενδυτικά προγράμματα.

-Χρηματοοικονομικά θέματα.

Στον απόηχο αυτής της συνάντησης το agrocapital.gr επικοινώνησε με τον Χρήστο Γκόντια παραγωγό από τη Δράμα και μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέσαμε στη νέα ηγεσία του υπουργείου θέματα που αποτελούν την εθνική στρατηγική για τον αγροτικό τομέα. Αν έχουν όρεξη και θέληση πρέπει να τα υλοποιήσουν, όπως για παράδειγμα αυτά που έχουν εξαγγείλει για το πετρέλαιο και το ρεύμα. Όλα τα υπόλοιπα απαιτούν πολιτική βούληση».

Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία δεσμεύτηκε, ότι θα προβεί στις ενέργειες που απαιτούνται για την επίλυση των προβλημάτων που έθεσαν στο τραπέζι της συζήτησης οι αγρότες. Ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ενίσχυση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, που περιλαμβάνει άμεσα μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος και αποτροπής της καταστροφής του παραγωγικού ιστού της υπαίθρου, όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στη γεωργική γη, το αφορολόγητο των 12.000 €, με μη υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων, τη μείωση των ενεργειακών τιμολογίων και ειδικότερα τη σταδιακή κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο μέχρι να φτάσει στο μέσο όρο του αντίστοιχου στην ΕΕ, την επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, που κυρίως είναι αγρότες κ.ά.

«Όλα αυτά που ειπώθηκαν στη συνάντησή μας στο υπουργείο με τη νέα ηγεσία πρέπει να γίνουν πράξεις. Εμείς λέμε, δώστε μας την ευκαιρία να παράξουμε, δώστε μας κίνητρα. Η ανόρθωση της οικονομίας πρέπει να ξεκινήσει από τον αγροτικό τομέα» πρόσθεσε ο κ. Γκόντιας. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις