GreekStevia στο Αγρίνιο

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΕΤΕΘ/ΕΚΕΤΑ) και ο Ε.Υ. για το ΙΕΤΕΘ της  δράσης Πειράματα αγρού του Προγράμματος GreekStevia, πραγματοποίησαν σήμερα, υπό την αιγίδα και με την ενεργό συμμετοχή της Ένωσης Αγρινίου, ενημερωτική εκδήλωση στο Παπαστράτειο Μέγαρο, όπου και αναλυτικά παρουσιάστηκε το εν λόγο πρόγραμμα και τα αποτελέσματά του.

Πρόκειται ουσιαστικά για την καταγραφή σε επιστημονικό-ερευνητικό επίπεδο της όλης προσπάθειας που ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν, με τους πειραματικούς αγρούς, για να φτάσουμε στη σημερινή συγκυρία, όπου η καλλιέργεια του φυτού αποτελεί πλέον ελπιδοφόρο πραγματικότητα, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κατά την πρώτη χρονιά καλλιέργειας στην Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, συμπληρώνοντας, φυσικά, ότι «δεν εγκαταλείπουμε, θα διορθώσουμε τα προβλήματα αυτά και θα συνεχίσουμε, αφού σήμερα υπάρχει η γνώση και η εμπειρία, υπάρχει η έρευνα και η τεχνογνωσία, όπως και οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο κ. Κουτσουπιάς κάλεσε, μάλιστα, όλους τους φορείς που ασχολούνται με τη στέβια, σε κάθε επίπεδο, όλες τις ομάδες παραγωγών, τα πανεπιστήμια, τις βιομηχανίες τροφίμων κ.α., να ενώσουν τις δυνάμεις τους σ’ αυτή την προσπάθεια.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον κ. Ηλία Τζάνη, που τόσο συνέβαλε στο να καταστεί δυνατή η καλλιέργεια του φυτού, λέγοντας, μάλιστα, ότι η Ένωση θα επιδιώξει στενότερη συνεργασία μαζί του.

Ο ίδιος ο κ. Τζάνης ανέλαβε στη συνέχεια να κάνει την αναλυτική παρουσίαση του όλου προγράμματος, με πλήρη και λεπτομερή καταγραφή των τεχνικών που ακολουθήθηκαν σε όλα τα στάδια. Μιλώντας για τη στέβια, ο κ. Τζάνης είπε ότι πρόκειται για το γλυκαντικό του μέλλοντος και αναφέρθηκε στις προοπτικές που υπάρχουν, όπως εξάλλου έκανε και ο καθηγητής κ. Πέτρος Λόλας, που, ως γνωστόν, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην έρευνα.

Τα δεδομένα που ισχύουν στην ελληνική, αλλά και τη διεθνή αγορά για τη στέβια, παρουσίασε  ο αναπ. Καθηγητής κ. Δ. Σκάλκος, ενώ υπήρξε συζήτηση σχετικά με τη ζήτηση και τις προοπτικές τα επόμενα χρόνια.

Φορέας της ημερίδας ήταν η ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε., συντονιστής ο Dr.  Λαδικός  Δ., και συνεργάτες οι Ε.Κ.Ε.Τ.Α./Ι.Ε.ΤΕ.Θ,. ΑΝΘΗΡ ΑΒΕΕ, ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ Α.Ε, Ιατρική Σχολή-Εργ. Βιολογίας ΕΚΠΑ, Ιατρική Σχολή-Μον. Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ και AGROLAB Α.Ε. Χορηγός του προγράμματος είναι το ΕΣΠΑ 2007-2013 - ΓεΓΕΤ

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις