«Ροκανίζει» το αγροτικό εισόδημα το κόστος παραγωγής

«Καίει» την τσέπη των αγροτών και των κτηνοτρόφων το αυξημένο κόστος παραγωγής. Πετρέλαιο, ρεύμα, ενοίκια, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, σπόροι, ζωοτροφές, εργατικά αποτελούν μερικούς από τους βασικούς συντελεστές του κοστολογίου των καλλιεργειών που «ροκανίζουν» το αγροτικό εισόδημα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΑΣΕΓΕΣ κατά την πενταετία 2009-2013 καταγράφεται μεγάλη αύξηση στο κόστος αγροτικής παραγωγής, με την άνοδο του κόστους των εισροών να υπερβαίνει, σε απόλυτο μέγεθος, το επίπεδο των 600 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως περίπου του 13%.

Αντίστοιχα το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα από το 2006-2013 μειώθηκε κατά 27,3% όταν το αντίστοιχο εισόδημα στην ΕΕ – 28 αυξήθηκε κατά 17,7%.

«Οι αγρότες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν άλλο στις αυξημένες δαπάνες που απαιτούνται για το κόστος παραγωγής. Το πετρέλαιο και το ρεύμα, αλλά και οι υπόλοιποι συντελεστές του κοστολογίου «τρώνε» τα κέρδη μας. Φτάνει η περίοδος χάριτος, χρειάζεται πολιτική βούληση για να δοθούν λύσεις και να στηριχθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας μας. Αν σκύψουν πραγματικά στα προβλήματά μας και προχωρήσουν σε λύσεις που αφορούν και τη μείωση του κόστους παραγωγής θα δοθεί έναυσμα στους αγρότες να παράξουν περισσότερο αλλά ταυτόχρονα θα ενισχυθούν και τα υπόλοιπα κοινωνικά στρώματα, αφού θα κινηθεί η μεταποίηση, η απασχόληση και θα ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες» δήλωσε στο agrocapital.gr ο Χρήστος Γκόντιας, παραγωγός από τη Δράμα και μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών.

Το agrocapital.gr παρουσιάζει αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, το κόστος παραγωγής για το βαμβάκι, τον αραβόσιτο, τον ηλίανθο και το σιτάρι.

Συγκεκριμένα, το κόστος καλλιέργειας στο βαμβάκι για ένα ενοικιαζόμενο χωράφι ανέρχεται σε 271 ευρώ το στρέμμα και αναλύεται έχει ως εξής: ενοίκιο 60 ευρώ, σπόρος 14 ευρώ, σπαρτικά 4 ευρώ. Λίπασμα 20 ευρώ ζιζανιοκτόνα 10 ευρώ, εργατικά 10 ευρώ, πετρέλαιο καλλιέργειας 21 ευρώ, πετρέλαιο ποτίσματος 56 ευρώ, έξοδα ΤΟΕΒ 7 ευρώ, αποσβέσεις 20 ευρώ, εντομοκτόνα 10 ευρώ, αποφύλλωση 4 ευρώ, συλλογή 25 ευρώ, λοιπά 10 ευρώ.

Το κοστολόγιο της καλλιέργειας αραβόσιτου φτάνει τα 278 ευρώ ανά στρέμμα και έχει ως εξής: ενοίκιο 60 ευρώ, σπόρος 26 ευρώ, σπαρτικά 4 ευρώ, λίπασμα 40 ευρώ, ζιζανιοκτόνα 7 ευρώ, πετρέλαιο καλλιέργειας 21 ευρώ, πετρέλαιο ποτίσματος 70 ευρώ, για ΤΟΕΒ 7 ευρώ, αποσβέσεις 20 ευρώ, αλώνι 13 ευρώ, λοιπά 10 ευρώ.

Στην καλλιέργεια του ηλίανθου το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε 175 ευρώ το στρέμμα και αναλύεται ως εξής: Ενοίκιο 60 ευρώ, σπόρος 7 ευρώ, σπαρτικά 4 ευρώ, λίπασμα 15 ευρώ, ζιζανιοκτόνα 7 ευρώ, πετρέλαιο καλλιέργειας 18 ευρώ, πετρέλαιο ποτίσματος 14 ευρώ, για ΤΟΕΒ 7 ευρώ, αποσβέσεις 20 ευρώ, αλώνι 13 ευρώ, λοιπά 10 ευρώ.

Αντίστοιχα το κόστος παραγωγής στο σιτάρι ανέρχεται σε 174 ευρώ το στρέμμα και συγκεκριμένα: Ενοίκιο 60 ευρώ, σπόρος 13 ευρώ, σπαρτικά 4 ευρώ, λίπασμα 20 ευρώ, ζιζανιοκτόνα 3 ευρώ, πετρέλαιο καλλιέργειας 18 ευρώ, πετρέλαιο ποτίσματος 10 ευρώ, για ΤΟΕΒ 3 ευρώ, αποσβέσεις 20 ευρώ, αλώνι 13 ευρώ, λοιπά 10 ευρώ.

Δενδροκαλλιέργειες

Στα ύψη ανεβάζουν τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τα ενοίκια, τα εργατικά και τα αγροτικά μηχανήματα το κόστος παραγωγής στις δενδροκαλλιέργειες. «Κεφάλαια και ρευστότητα στον αγροτικό τομέα δεν υπάρχουν και την ίδια ώρα οι δαπάνες για την καλλιέργεια των χωραφιών είναι αυξημένες. Στις δενδροκαλλιέργειες το κόστος παραγωγής ανεβαίνει πολύ κυρίως εξαιτίας της τιμής των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων τα οποία στη χώρα μας είναι τα πιο ακριβά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για παράδειγμα τη δεκαετία του 1980 αγοράζαμε ένα κιλό λίπασμα στις 15 δραχμές και σήμερα η τιμή του αντιστοιχεί σε 400 δραχμές, δηλαδή πάνω από 1 ευρώ το κιλό» είπε ο Θοδωρής Παπαπακωνσταντίνου ροδακινοπαραγωγός από την Ημαθία και επικεφαλής της κίνησης για την ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου «Πρωτοβουλία».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κόστος των αγροτικών μηχανημάτων είναι αυξημένο κατά 30%, καθώς για παράδειγμα ένα αγροτικό μηχάνημα πωλείται στη Βουλγαρία 50.000 ευρώ και στην Ελλάδα η τιμή του ίδιου προϊόντος κυμαίνεται στα 75.000 ευρώ.

Κτηνοτροφία

Πετρέλαιο, ρεύμα και ζωοτροφές είναι οι βασικοί συντελεστές που οδηγούν στην ανηφόρα το κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία.

Συγκεκριμένα, η ενέργεια (πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα) καλύπτει περίπου το 50% του κοστολογίου μιας κτηνοτροφικής μονάδας, οι ζωοτροφές το 35% και τα αναλώσιμα για τη μονάδα το υπόλοιπο 15%.

«Η ενέργεια και οι ζωοτροφές είναι οι κύριες αιτίες που οδηγούν στη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής σε μια κτηνοτροφική μονάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος της ενέργειας καλύπτει περίπου το 50% των δαπανών μας και ακολουθούν οι ζωοτροφές με ποσοστό ΠΟΥ κυμαίνεται περίπου στο 35%. Θα μπορούσε η πολιτεία για 3 έτη αναφοράς να πάρει δείγμα από το 10% των κατ΄επάγγελμα αγροτών και κτηνοτρόφων που διαθέτουν αγροτικά μηχανήματα για να έχει καλύτερη εικόνα και να δει πόσο πετρέλαιο καίει ο κάθε παραγωγός. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να γίνει η αποφορολόγηση του πετρελαίου, να έχει δηλαδή δικαίωμα ο παραγωγός να παίρνει με ειδική κάρτα χωρίς να φορολογείται την ποσότητα που πραγματικά δικαιούται» είπε ο Στέλιος Βογιατζής, κτηνοτρόφος από τα Βασιλικά και γενικός γραμματέας της ΠΕΝΑ. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις