Δυσβάσταχτο είναι το κόστος των μετακλητών αλλοδαπών εργατών γης για τους αγρότες.
Παραγωγοί από τους φρουτοπαραγωγικούς νομούς της χώρας (Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Κοζάνη κ.ά) επισημαίνουν ότι λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τις τελευταίες χρονιές (απανωτές ζημιές από θεομηνίες και χαλαζοπτώσεις, χαμηλές τιμές πώλησης της σοδειάς, επιβολή του ρωσικού εμπάργκο) δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ανταποκριθούν στο κόστος των μετακλητών εργατών γης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για έναν μόνο μετακλητό αλλοδαπό εργάτη απαιτείται να δώσει ο παραγωγός προκαταβολή πάνω από 600 ευρώ και συγκεκριμένα 150 ευρώ για το ηλεκτρονικό παράβολο, 370 ευρώ για το πρώτο δίμηνο ασφάλισης και το κόστος της βίζας, ποσά που δεν μπορούν να διαθέσουν οι αγρότες.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2011 ζητήθηκαν από τους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας 7.797 μετακλητοί εργάτες, εξάμηνης απασχόλησης, εγκρίθηκαν 6.841 και τελικά ήλθαν για νόμιμη εργασία 4.767. Οι αντίστοιχοι, νόμιμοι, εργάτες γης το 2014 ήταν μόλις 223!
Επισημαίνεται ότι οι περισσότεροι παραγωγοί επιλέγουν λόγω του υψηλού κόστους να απασχολούν Αλβανούς εργάτες που στην συντριπτική τους πλειοψηφία έρχονται στη χώρα μας με τουριστική βίζα.
Όπως αναφέρουν οι αγρότες, η καθιέρωση ενός λογικού εργοσήμου, η μείωση του παραβόλου στα 50 ευρώ, η μη καταβολή χρημάτων για τη βίζα των Αλβανών εργατών γης, που διαθέτουν διαβατήρια σύμφωνα με τη συνθήκη Σένγκεν, μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα και οικονομική ανάσα στους αγρότες, ενισχύοντας παράλληλα τα κρατικά ταμεία που χάνουν τεράστια ποσά κάθε χρόνο.
Για το συγκεκριμένο θέμα εκπρόσωποι των αγροτών της Βόρειας Ελλάδας ήδη έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους στα συναρμόδια υπουργεία Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Εξωτερικών και Οικονομικών και περιμένουν τις κινήσεις της κυβέρνησης, σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος και τη μείωση του κόστους για τους μετακλητούς εργάτες γης.