Αίτημα προς το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων αδειοδότησης αρδευτικών γεωτρήσεων και αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας απέστειλε η ΠΕΝΑ.Ακολουθεί ολόκληρο το αίτημα:
Σε απόγνωση βρίσκονται οι περισσότεροι αγρότες της χώρας, οι οποίοι καλούνται να νομιμοποιήσουν, μέσα σε μια πολυδαίδαλη γραφειοκρατική διαδικασία και με πρόσθετα έξοδα, τις υφιστάμενες, αλλά και νέες γεωτρήσεις, προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με υπέρογκα πρόστιμα. Το μικρό χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις αποτελεί τροχοπέδη, καθώς δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν από τον περιορισμένο αριθμό των υπαλλήλων που υπηρετούν στις αρμόδιες υπηρεσίες της κάθε Περιφέρειας, με αποτέλεσμα μια άδεια να απαιτεί ακόμα και τρία χρόνια για να εκδοθεί.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο και με τους αγρότες που θέλουν να προχωρήσουν σε νέες γεωτρήσεις για να ποτίσουν τα χωράφια τους, αλλά είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν την απαιτούμενη άδεια, με αποτέλεσμα να πλήττεται ανεπανόρθωτα η αγροτική τους επιχείρηση.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών θεωρεί επιβεβλημένη την άμεση επανεξέταση της νομοθεσίας προκειμένου να απλουστευθούν οι διαδικασίες για τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης αδειών γεώτρησης, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία τους περιβάλλοντος και να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα για τους αγρότες και με τις μικρότερες δαπάνες.
Στις 30 Απριλίου εκπνέει και η τελευταία προθεσμία που έχει δοθεί για την τακτοποίηση των ιδιοκτησιών και των χρήσεων των γεωτρήσεων θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα, γεγονός που προκαλεί την έντονη αγανάκτηση των αγροτών οι οποίοι μετά βίας μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.
Ήδη πολλοί αγρότες κινδυνεύουν να πληρώσουν επιπλέον πρόστιμο μετά και την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης για ένταξη των γεωτρήσεων στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ). Η αίτηση εγγραφής στο μητρώο γεωτρήσεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετέπειτα αδειοδότηση.
Σε μια περίοδο που η κυβερνητική πολιτική έχει επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, θεωρείται αδιανόητο να ακολουθείται μια τέτοια τακτική, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, εις βάρος των αγροτών που αποτελούν και την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.
Αν και η σχετική απόφαση με την οποία ορίστηκαν οι διαδικασίες, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης αδειών για τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, έχει εκδοθεί από τον Ιούνιο του 2011, μέχρι σήμερα έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα με την γραφειοκρατία. Κάτι που δεν κατέστη δυνατό, καθώς όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, αντί για να απλουστευτούν οι διαδικασίες έχουν γίνει πιο περίπλοκες. Άλλωστε, το γεγονός ότι έχουν δοθεί αλλεπάλληλες παρατάσεις γα την εφαρμογή τη απόφασης, αποδεικνύει περίτρανα την κρατική προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η όλη διαδικασία.
Λίγο πριν την εκπνοή και της τελευταίας παράτασης, οι Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων δε διαθέτουν το προσωπικό που απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας με αποτέλεσμα η χορήγηση των αδειών να καθυστερεί σημαντικά.
Όσοι λοιπόν δεν δηλώσουν εμπρόθεσμα τις ιδιοκτησίες-χρήσεις μέχρι θα πληρώσουν το πρόστιμο από 1.000 έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της απολήψιμης ποσότητας ύδατος, τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης και θα αντιμετωπίσουν το «λουκέτο». Οι παράνομες γεωτρήσεις θα αντιμετωπίζονται κατά τη δήλωσή τους ως νέες υδροληψίες, έπειτα από την καταβολή προστίμου.
Κατά συνέπεια και για να μην αναγκασθούν να πληρώσουν πρόστιμο όσοι δεν προλάβουν να είναι εμπρόθεσμοι, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και
Ενέργειας ζητά να δοθεί, μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την υποβολή των αιτήσεων αδειοδότησης αρδευτικών γεωτρήσεων.
Τονίζεται ότι η προστασία του περιβάλλοντος για την Π.Ε.Ν.Α. αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αναγκαιότητα και οι αγρότες είναι στην πράξη οι πιο σημαντικοί διαχειριστές τους φυσικού οικοσυστήματος. Ωστόσο θεωρούμε ανεπίτρεπτο οι πολιτικές που εφαρμόζονται αντί να διευκολύνουν την αγροτική παραγωγή, να λειτουργούν εις βάρος της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την βιωσιμότητά της αγροτικής δραστηριότητας.