Η εποχή των ποσοστώσεων του γάλακτος έφτασε στο τέλος της από χτες, 1 Απριλίου. Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1984, εποχή που η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ ξεπέρασε κατά πολύ τη ζήτηση. Ο αρχικός του στόχος ήταν να θέσουν τέλος στις λεγόμενες "λίμνες γάλακτος και στα βουνά βουτύρου" της Ευρώπης. Τώρα, για πρώτη φορά μετά από τρείς δεκαετίες, μόνο η αγορά θα μπορεί να προσδιορίσει την ποσότητα του γάλακτος που θα παράγεται στην ΕΕ.
Νέο κεφάλαιο ξεκινά για τον γαλακτοκομικό τομέα της Ευρώπης από την 1η Απριλίου, με την κατάργηση των ποσοστώσεων του γάλακτος. Στόχος είναι να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στους παραγωγούς, για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση, ειδικά στην παγκόσμια αγορά.
Ακόμα και με τις ποσοστώσεις, η αξία των εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκε 95%, τα τελευταία πέντε χρόνια. Μόνο οι εξαγωγές στην Κορέα, την περίοδο 2010-2014, υπερδιπλασιάστηκαν.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Γεωργίας Czesław Siekierski (ΕΛΚ, Πολωνία), είπε ότι παρόλο που υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες, οι γαλακτοπαραγωγοί γνώριζαν για τη ρύθμιση από το 2003, "οι ποσοστώσεις στο γάλα δεν διασφαλίζουν την αγορά από τις διακυμάνσεις στις τιμές, τα εισοδήματα και την παραγωγή", δήλωσε.
Γάλα παράγεται σε περίπου 650.000 αγροκτήματα της ΕΕ. Η βιομηχανία είναι αξίας περίπου € 55 δισεκατομμύρια. Επιχειρήσεις μεταποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων απασχολούν 300.000 άτομα.
Ο James Nicholson (Μεταρρυθμιστές, Μ.Βρετανία), βλέπει την κατάργηση των ποσοστώσεων σαν να είναι το τέλος εποχής της γαλακτοκομικής βιομηχανίας. "Μετά από 31 χρόνια, θα είναι δικαιολογημένα, αιτία για νευρικότητας και φόβου για τους γαλακτοπαραγωγούς", δήλωσε.
Επίσης, πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος της αστάθειας τιμών. "Δεν πρέπει να περιμένουμε με κομμένη την ανάσα για την έκβαση των πλειστηριασμών των βασικών προϊόντων στις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία".
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις