Σταματά η χρηματοδότηση της ΠΑΣΕΓΕΣ μέσω ΕΛΓΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ανακοίνωσε ότι σταματά η χρηματοδότηση της ΠΑΣΕΓΕΣ μέσω ΕΛΓΑ. «Δεν μπορεί να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση το 3% του ασφαλίστρου του ΕΛΓΑ να πηγαίνει στην ΠΑΣΕΓΕΣ και την ίδια ώρα να μην έχουμε να πληρώσουμε τον αγρότη που πλημμυρίζει, τον κτηνοτρόφο που καταστρέφεται το ζωϊκό του κεφάλαιο. Δεν γίνεται», ξεκαθάρισε.Με δεδομένο ότι τα ασφάλιστρα που πληρώνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στον ΕΛΓΑ ανέρχονται σε περίπου 140-145 εκατ. ευρώ ετησίως, το κόστος της εξαγγελίας του κ. Ε. Αποστόλου για τον προϋπολογισμό υπολογίζεται σε 70 εκατ. ευρώ, ποσό που θα είναι μεγαλύτερο αν αυξηθεί το ασφάλιστρο ως αποτέλεσμα της διεύρυνσης των καλύψεων.
ΕΦΟΡΙΑ
«Ο αγροτικός χώρος έχει πρόβλημα φορολογικής καταλήστευσης. Θα το δείτε όταν θα αρχίσουν σε λίγο να έρχονται τα σημειώματά σας με βάση την περυσινή χρονιά, το 2014», παραδέχτηκε ο αν. υπουργός «δείχνοντας» ως υπεύθυνη την προηγούμενη κυβέρνηση Αντ. Σαμαρά αλλά χωρίς να ανακοινώσει κάποια διαφοροποίηση στη φορολογική πολιτική στην παρούσα φάση.
«Η φορολόγηση ξεκινά με 13% από το πρώτο ευρώ, βάλτε την προκαταβολή, βάλτε το τέλος επιτηδεύματος. Επιτήδευμα η παραγωγική αγροτική δραστηριότητα; Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αυτός ο χαρακτηρισμός. Θα έχετε τις επιπτώσεις σας», σημείωσε και αντιδιέστειλε τη φορολογική πολιτική που ετοιμάζει η κυβέρνηση του κ. Αλ. Τσίπρα στην κατεύθυνση ελάφρυνσης των αγροτών.
«Ο νέος φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας δεν θα υπολογίζει ως φορολογητέα ύλη, το χωράφι, τη στάνη και γενικότερα τα εργαλεία άσκησης της γεωργικής δραστηριότητας. Στο φορολογικό νομοσχέδιο θα ισχύει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. 
Ενισχύσεις και αποζημιώσεις είτε από εθνικούς είτε από κοινοτικούς πόρους δεν θα υπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα του αγρότη», επαναβεβαίωσε ο κ. Ε. Αποστόλου.
ΡΕΥΜΑ- ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
«Βρισκόμαστε σήμερα σε ασφυκτική πίεση ρευστότητας. Πιστεύουμε ότι σ’ έναν –δύο μήνες θα το έχουμε ξεπεράσει και μετά θα δώσουμε βάρος στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», ανακοίνωσε ο αν. υπουργός και εξήγγειλε:-Μείωση κατά 40% της τιμής στο αγροτικό ρεύμα (ανακοινώνεται από τον υπουργό κ. Π. Λαφαζάνη το επόμενο διάστημα) ώστε να φθάσει στα επίπεδα των ετών 2008-9.-
Μείωση κατά 50% της τιμής του πετρελαίου κίνησης για τους αγρότες ώστε από 1,2 – 1,3 ευρώ το λίτρο σήμερα να φθάσει στα 72-75 λεπτά, όσο είναι η μέση τιμή στις χώρες της ευρωζώνης.-
Καθιέρωση αγροτικής κάρτας με εγγύηση τις κοινοτικές ενισχύσεις ύψους 2,5 δισ. ετησίως.Με τις μειώσεις στο πετρέλαιο και το ρεύμα εκτίμησε ότι το κόστος παραγωγής θα μειωθεί κατά 30-35%.
ΟΧΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ«Ξεκινήσαμε χθες καταγραφή της γης που κατέχει το Δημόσιο και θα φθάσουμε μέχρι τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες στον αγροτικό χώρο. Δεν θα επιτρέψουμε να τις εκμεταλλευτούν στον ιδιωτικό τομέα. Δεν μπορεί να έχεις μια υποδομή, να θέλεις να στηρίξεις έναν χώρο και να τη βλέπεις να ξεπουλιέται», επισήμανε ο αν. υπουργός και χαρακτήρισε «τεράστιο ζήτημα» τις υποδομές των ενώσεων (εργοστάσια, κτίρια) «που εκποιήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα για να γίνουν σούπερ μάρκετ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις