2η  Farmer Expo Hellas 2015

Πλήθος συνέδρων, στην πλειοψηφία τους επαγγελματίες του αγροτικού τομέα, επιχειρηματίες στον κλάδο τυποποίησης/ μεταποίησης, ιδιοκτήτες εταιρειών γεωργικών μηχανημάτων κι εφοδίων καθώς και δεκάδες φοιτητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις συνεδριακές εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της 2ης Farmer Expo Hellas 2015, στο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο (Μ.E.C.) στην Παιανία Αττικής. Οι εκθεσιακές εκδηλώσεις  διοργανώθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά  από την εταιρεία διοργάνωσης εκθέσεων LEXXEL Corporation Hellas Ltd σε συνεργασία με συνεργάτες της καθώς και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Η διοργάνωση της Farmer Expo Hellas 2015 είχε  τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στηρίχθηκε από σημαντικούς φορείς όπως η Πανελλήνια  Ένωση Νέων Αγροτών και η Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics.

Το Σάββατο 30 Μαΐου 2015  πραγματοποιήθηκε εσπερίδα με την επιστημονική επιμέλεια του Πασχάλη Χαριζάνη, καθηγητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας και  με θέμα «Παραγωγή και Εμπορία Μελιού: προβλήματα και προοπτικές».  

Στην εκδήλωση  παραβρέθηκαν και έκαναν παρεμβάσεις ο Παντελής Κάβουρας από το Κέντρο Ελληνικής Μελισσοκομίας εταιρείας τυποποίησης μελιού , ο μελισσοκόμος Νικόλαος Παλαιοκώστας, μέλος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος και ο επιχειρηματίας Νικόλαος Αγγελόπουλος της βιομηχανίας μελισσοκομικών συρμάτων Beewire. Οι συμμετέχοντες ανέδειξαν τα σημαντικά προβλήματα αλλά και τις προκλήσεις που χαρακτηρίζουν τη μελισσοκομία κι αναφέρθηκαν τόσο στα ζητήματα της εγχώριας τυποποίησης και διάθεσης του μελιού όσο και στην πρόκληση των εξαγωγών που βρίσκονται σε αδικαιολόγητα χαμηλά επίπεδα. Ο Πασχάλης Χαριζάνης διέψευσε τις φήμες ότι τα ελληνικά μελίσσια αντιμετωπίζουν το «Σύνδρομο κατάρρευσης», το ανησυχητικό φαινόμενο της μαζικής απώλειας πληθυσμών που έχει εμφανιστεί σε άλλες χώρες, ο Π. Κάβουρας παρουσίασε τη διαδικασία απόκτηση άδειας λειτουργίας μονάδας τυποποίησης και ο συνδικαλιστής Ν. Παλαιοκώστας ζήτησε μεγαλύτερη στήριξη από την πολιτεία και περισσότερη τόλμη από τους ίδιους τους μελισσοκόμους.

Την Κυριακή 31 Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε εσπερίδα  με την επιστημονική επιμέλεια της Food Allergens Laboratory με τίτλο «Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων-Η Μεγάλη Πρόκληση».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν χημικοί κι ερευνητές εργαστηρίων,  σύμβουλοι εξαγωγών κι εκπρόσωποι επιμελητηρίων. Οι συνεργάτες της Food Allergerns Lab παρουσίασαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τα ελληνικά τρόφιμα που κατευθύνονται στον εξαγωγικό τομέα αλlά και τις κανονιστικές προδιαγραφές που πρέπει να τηρούν. Παράλληλα αναφέρθηκαν στους διατροφικούς ισχυρισμούς που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για την προβολή και την προώθηση των προϊόντων τους και εξέτασαν ενδελεχώς το τι πρέπει να ανaφέρει μια ετικέτα εξαγώγιμου προϊόντος. Ο Αριστοτέλης Καρβέλλας, καλεσμένος της ημερίδας από το Λουξεμβούργο όπου έχει την έδρα του εκπροσώπησε το Σύνδεσμο Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού (ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ) και παρουσίασε μικρά και μεγάλα μυστικά για πετυχημένες εξαγωγές ελληνικών προϊόντων ενώ εξήγησε στους συνέδρους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα συνηθισμένα λάθη που διαπράττουν αλλά και τις παγίδες του διεθνούς ανταγωνισμού στις οποίες πέφτουν συνήθως οι μεμονωμένοι Έλληνες εξαγωγείς. Η Τζένη Σκοτίδη, κορυφαία σύμβουλος εξαγωγών έδωσε το γενικό περίγραμμα μιας πετυχημένης εξαγωγής με βάση την πολύχρονη εμπειρία της κυρίως στη ρωσική αγορά ενώ η Σταματίνα Μάρκου, από το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο αποκρυπτογράφησε, στο βαθμό που είναι δυνατό, τη δύσκολη αγορά της Κίνας.   

Η Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015 ήταν αφιερωμένη στο σημαντικότερο ελληνικό αγροτικό προϊόν και ‘βαρύ πυροβολικό’ των ελληνικών εξαγωγών, το ελαιόλαδο, καθώς διοργανώθηκε από την εταιρεία Pieralisi Ελλάς ημερίδα με τίτλο «Καινοτομίες στον χώρο του Ελαιολάδου».

Η ημερίδα τελούσε  υπό την Αιγίδα του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος του οποίου Ιωάννης Τσαμίχος χαιρέτησε την εκδήλωση. Διακεκριμένος καλεσμένος της ημερίδας ήταν  ο Μπενιαμίνο Τριπόντι, εμπορικός διευθυντής στον Κλάδο Ελαιολάδου της Pieralisi Ιταλίας με έδρα τη Φλωρεντία , ο οποίος παρουσίασε σημαντικές καινοτομίες της κορυφαίας ιταλικής εταιρείας η οποία συμμετείχε και στην έκθεση με μερικά από τα πλέον εντυπωσιακά μοντέλα της στο χώρο του σύγχρονου ελαιοτριβείου.  Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης  σημαντικοί παράγοντες της ελληνικής αγοράς ελαιολάδου όπως ο Βασίλης Καμβύσης  πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων του ΣΕΒΙΤΕΛ και ο Βασίλης Φρατζολάς δοκιμαστής και σύμβουλος ποιότητας ελαιολάδου οι οποίοι ανέδειξαν τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου όσο και τις εντυπωσιακές προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μας η οποία διαθέτει ένα από τα καλύτερα κλίματα του κόσμου, αξεπέραστες ποικιλίες ελαιόδεντρων κι ορισμένους από τους καλύτερους τυποποιητές με πλήθος διεθνών διακρίσεων.  

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση της έκθεσης www.farmerexpo.gr   μπορείτε να δείτε εκτενή ρεπορτάζ για κάθε μια από τις εκδηλώσεις της  Farmer Expo Hellas 2015, καθώς επίσης και φωτογραφικό υλικό.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις