Σαφάρι από Σεπτέμβριο για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα

Συνάντηση εργασίας πάνω σε θέματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε στις 6 Αυγούστου 2015, μεταξύ της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) κας Κατερίνας Σαββαΐδου και του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος συνοδεύονταν από τον φοροτεχνικό σύμβουλο του Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτη Παντελή.

 
Το κύριο θέμα της συζήτησης επικεντρώθηκε στο πρόβλημα των συνεχών αναβολών εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου για την ηλεκτρονική διασταύρωση, εντοπισμό και επιβολή κυρώσεων στους οδηγούς με ανασφάλιστα οχήματα.

 
Αναπτύσσοντας το θέμα ο κ. Χατζηθεοδοσίου, θεώρησε ότι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναβάλλεται η εφαρμογή ενός μέτρου που μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει στο κράτος και στην κοινωνία.

 
Ανέφερε δε, τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά κόστη από τις παραβάσεις και τα ατυχήματα που προκαλούνται από ανασφάλιστα οχήματα. Όπως είπε, τα ανασφάλιστα, εμμέσως ωθούν σε επιδείνωση ενός ατυχήματος αφού κάποιος ασυνείδητος οδηγός, λόγω συνεπειών, μπορεί να οδηγηθεί ακόμη και σε εγκατάλειψη του θύματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ταυτόχρονα η ταλαιπωρία αποζημίωσης από το Επικουρικό όσων είναι παθόντες από ανασφάλιστα, είναι μεγάλη.

 
Η κα Σαββαΐδου επεσήμανε ότι, για την Υπηρεσία της και την Κυβέρνηση το θέμα είναι πρωτίστως κοινωνικό, λόγω των κοινωνικών συνεπειών που έχει (ατυχήματα, αναπηρίες, περίθαλψη κλπ) και ο λόγος αυτός είναι αρκούντως σοβαρός για να ενεργοποιηθεί ο νόμος. Όπως είπε, υπάρχουν ακόμη ορισμένα τεχνικά προβλήματα με τη βάση δεδομένων, όπως, οι ελλείψεις στην καταχώρηση μεγάλων οχημάτων, αλλά, γίνεται συνεργασία φορέων και συναρμοδίων Υπουργείων για να ξεπεραστούν. Υπολογίζει ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα είναι όλα έτοιμα για να εφαρμοστεί η διασταύρωση και όλα όσα προβλέπει ο νόμος, υποσχόμενη συνεχή διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

 
Για το θέμα της ένταξης οφειλετών στις 100 δόσεις, οι οποίοι λόγω της τραπεζικής αργίας δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την ένταξη, τόνισε ότι ήδη γίνονται ενέργειες για να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα χωρίς πρόβλημα. Για το μέλλον της ρύθμισης ανέφερε, ότι, θα γίνουν κάποιες αλλαγές αλλά δεν θα ανατραπεί το πνεύμα της ρύθμισης.

 
Η συζήτηση περιστράφηκε και σε θέματα παραοικονομίας, παραεμπορίου, φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου κλπ. Από πλευράς Ε.Ε.Α. τέθηκε το θέμα της πολιτικής βούλησης για την πάταξη αυτών των φαινομένων καθώς και η οργάνωση συνεχών επαφών για αλληλοενημέρωση πάνω σε παρόμοια ζητήματα. Η κα Σαββαΐδου ανέφερε ότι οι υπηρεσίες ήδη κινητοποιούνται αλλά θα υπάρξει και συνέχεια. Ανέφερε δε, ότι, στις σκέψεις της Γ.Γ.Δ.Ε. είναι ένα συνέδριο με Επιμελητήρια και φορείς, στους επόμενους μήνες, όπου όλα αυτά τα θέματα θα τεθούν σε διάλογο.

 
Τέλος, θίχτηκε το θέμα με τις κάρτες και τις ηλεκτρονικές πληρωμές, όπου υπήρξε απόλυτη συμφωνία διεύρυνσης αυτών των πληρωμών. Ωστόσο, από πλευράς Ε.Ε.Α. τέθηκε το πρόβλημα των μεγάλων προμηθειών που επιβάλουν οι τράπεζες με αποτέλεσμα να αποτρέπουν τους επαγγελματίες από την υιοθέτηση των πληρωμών αυτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για επαγγέλματα με χαμηλά ποσοστά κέρδους, όπως π.χ. τα πρατήρια καυσίμων, η προμήθεια μπορεί να αποσπά μέχρι και το 1/3 του μεικτού κέρδους του επαγγελματία!