ΕΣΕΕ:για τη δανειακή σύμβση μεταξύ Ελλάδας και ESM

Με αφορμή  την έγκριση της δανειακής σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και ESM ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο ΝΕΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»

«…Το ελληνικό εμπόριο χαιρετίζει με ικανοποίηση την τελική έγκριση της δανειακής σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η οποία αναμένεται να δώσει μία πρώτη ανάσα στη χειμαζόμενη ελληνική αγορά. Το δάνειο, δυνητικά θα μπορεί να φτάσει τα 86 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και 25 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα πρώτα 10 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των capital controls, ευελπιστώ ότι θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και θα οδηγήσει σε μία σχετική αποκατάσταση ενός σχετικού αισθήματος ασφάλειας στους καταθέτες. Επιπλέον, το 1 δισ. ευρώ, από τα προκαταβεβλημένα 13 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης, που θα αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών 4,5 δις, του δημοσίου προς ιδιώτες, είναι βέβαιο ότι θα ανακουφίσει εν μέρει την ελληνική αγορά. Το επόμενο βήμα για την ελληνική κυβέρνηση είναι να διέλθει επιτυχώς την αξιολόγηση του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου που θα ξεκλειδώσει το υπόλοιπο της πρώτης δόσης και το κυριότερο θα ανοίξει τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι αυτή η πρώτη εκταμίευση στηρίζει σωτήρια την ελληνική οικονομία. 

Το ερώτημα ωστόσο για τους μικρομεσαίους της ελληνικής αγοράς παραμένει, πώς και πότε θα στηριχτεί με ρευστότητα η «πραγματική οικονομία». Είναι βέβαιο ότι χρειαζόμαστε άμεσα ένα σχέδιο ανάταξης της αγοράς, με σκοπό την επιβίωση των Μμε επιχειρήσεων, ενίσχυσης της απασχόλησης και αποκατάστασης ενός καλού επιχειρηματικού και καταναλωτικού κλίματος. Επιπρόσθετα, οι «αναβαθμίσεις» της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης πρέπει να μεταφραστούν και σε «αναβαθμίσεις» της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε διεθνές επίπεδο. Πρέπει, λοιπόν, να γίνει κατανοητό ότι ένας ακόμα κύκλος καχεκτικής σταθερότητας, θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση. Είναι επιβεβλημένη η επανεκκίνηση της οικονομίας και η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για να δούμε σταδιακά στο μέλλον την «απαγκίστρωσή» μας από το δανεισμό του νέου Μνημονίου…»