Το Διεθνές Συνέδριο, με θέμα την Γαλακτοπαραγωγό κτηνοτροφία στη Νότια Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Θεόδωρος Βασιλόπουλος και Στέλιος Βογιατζής.
Κατά την παρουσία τους στο συνέδριο είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων από πρόβατα, αίγες και βοοειδή και να ακούσουν τους ομιλητές που παρουσίασαν τη δυναμική των διαφόρων τομέων της κτηνοτροφίας στην νότια Ευρώπη σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.
Επιπλέον το μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Π.Ε.Ν.Α. ενημερώθηκαν για θέματα που αφορούν στην έρευνα, στις μεθόδους παραγωγής, στην παραγωγή νέων προϊόντων, στην ποιότητα και στην ασφάλεια, καθώς και στην κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ).
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε για το κόστος παραγωγής, το έλλειμμα γνώσης και ενημέρωσης των κτηνοτρόφων, αλλά και την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού με ορίζοντα 10ετίας τουλάχιστον, που αποτελούν τα βασικά προβλήματα που πλήττουν σήμερα τον κλάδο.
Όπως επισήμανε ο καθηγητής του τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αρσένος, σήμερα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι πληρώνουν περισσότερα, από 40% και ως 70% για τη σίτιση των ζώων τους από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, ενώ την ίδια στιγμή απολαμβάνουν μια από τις υψηλότερες τιμές παραγωγού στην ΕΕ, με το υψηλότερο να καταγράφεται μόνο στην Κύπρο.
Επίσης ο Ιταλός καθηγητή του Πανεπιστημίου Σασάρι, Σαρδηνίας, Αντονέλο Καννά ανέφερε πως ενώ πριν από έξι χρόνια οι τιμές του γίδινου και του πρόβειου γάλακτος ήταν απελπιστικές για τους εκτροφείς, σήμερα αυτές καταγράφονται διπλάσιες και οι εξαγωγές πάνε «θαυμάσια».
Σύμφωνα με τον κ. Καννά, αυτό επετεύχθη με τη δημιουργία ισχυρών ομάδων παραγωγών και με την παροχή οικονομικών κινήτρων από την πολιτεία, ώστε να διατηρούν άριστα ζώα με υψηλές αποδόσεις και άρα, άριστο παραγόμενο προϊόν.