Οι λαοί της Ευρώπης  συγκέντρωσαν  3 εκατομμύρια υπογραφές για την ΤΤΙΡ


Οι ακτιβιστές καλούν τους ηγέτες της ΕΕ να καταργήσουν τη συμφωνία συνολικά, διότι, λένε, υπονομεύει τα δημοκρατικά δικαιώματα και βάζει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου πάνω από τους πολίτες.

«Τα 3 εκατομμύρια υπογραφές που συγκεντρώθηκαν για την αναφορά αυτή δείχνουν ότι οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να σταθούν σταθερά ενάντια σε αυτές τις εμπορικές συμφωνίες που καθοδηγούνται από τις εταιρείες. Οι λαοί της Ευρώπης έχουν μιλήσει, οι πολιτικοί δεν πρέπει πλέον να γυρίσουν την πλάτη τους στις εκλογικές τους περιφέρειες», δήλωσε ο John Hilary, μέλος της επιτροπής πολιτών Σταματήστε την ΤΤΙΡ.

Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, τα υπερβολικά δικαιώματα για τους επενδυτές, η βρώμικη ενέργεια και το κοτόπουλο χλωρίου είναι μερικές μόνο από τις απειλές που οι ακτιβιστές πιστεύουν ότι ενέχει η συμφωνία.

Η πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, καλεί τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη της ΕΕ να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) και να μην επικυρώσουν την Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA) με τον Καναδά.

Στην Ελλάδα 44.813 άτομα υπέγραψαν το ψήφισμα και στην Κύπρο 1.619.

Η ακτιβίστρια Susan George είπε ότι πάνω από 500 οργανώσεις αποτελούν μέρος της πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών σταματήστε την ΤΤΙΡ.

Το υπόμνημα αρχικά ξεκίνησε ως πρωτοβουλία ευρωπαίων πολιτών. Στο πλαίσιο της διαδικασίας, όταν συλλεχθούν 1 εκατομμύριο υπογραφές από επτά διαφορετικές χώρες μπορούν να καταθέσουν αίτημα για νομοθετική πρωτοβουλία στην Επιτροπή. Όμως, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ απέρριψετην πρόταση, μια κίνηση η οποία εξετάζεται πλέον στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, η συμφωνία θα πρέπει να περάσει και από τα 28 εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι κατά την προηγούμενη θητεία της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε καταστήσει σαφές ότι εάν έχει την πλειοψηφία στη Βουλή δεν πρόκειται “ποτέ” να επικυρώσει μια τέτοια συμφωνία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις