Kαι οι New York Times ασχολούνται με τους Έλληνες αγρότες

Το αγροτικό ζήτημα και ειδικά η φορολογία των γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων είναι ένα θέμα με μεγάλο κοινωνικό και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Με αυτό το φλέγον ζήτημα που θα μονοπωλήσει την επικαιρότητα των επόμενων ημερών, λόγων των επικείμενων αντιδράσεων των αγροτών, καταπιάστηκαν και οι New York Times.

Οι απαιτήσεις των δανειστών για αύξηση της φορολόγησης και της κατάργησης των ευνοϊκών μέτρων των αγροτών, ήταν η αιτία για να ασχολήθεί με την ελληνική πραγματικότητα η μεγάλης κυκλοφορίας αμερικανική εφημερίδα, δημοσιόγραφος της οποίας ταξίδεψε στο χωριό Φωτολίβος της Δράμας για να συναντήσει τον Χρήστο Γκόντια. Ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων ξέρει όσο κανείς τι πραγματικά συμβαίνει στον πρωτογενή τομέα. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην σαββατιάτικη έκδοση (23 Οκτωβρίου) της έγκριτης αμερικανικής εφημερίδας υποστηρίξε ότι η λύση στο φλέγον ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών είναι μια: «Η κυβέρνηση να στοχοποιήσει αυτούς που δεν είναι πραγματικοί αγρότες».

«Είμαι ερωτευμένος με τη γη», δηλώνει με έμφαση ο 46χρονος αγρότης. Αυτό σημαίνει ότι «μου αρέσει να σπέρνω τη γη και να βλέπω τους σπόρους σιγά σιγά να αναπτύσσονται, ξέροντας ότι παράγω ένα υγιεινό προϊόν. Και είμαι αποφασισμένος να αγωνιστώ για να συνεχίσω έχω το δικαίωμα να το κάνω.»

Σε αντίθεση με τους άλλους εκπροσώπους των αγροτών, ο κ. Γκόντιας θέλει να δει κάτι να αλλάζει πραγματικά στο χώρο και μιλά για κάτι που εδώ και καιρό είναι κοινό μυστικό.

Αν και η νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές φέρνει νέα επώδυνα μέτρα για τους μισθωτούς, τις συντάξεις και νέους φόρους, η αύξηση της φορολογίας των παραγωγών πήρε «σιωπηλή» αναβολή για αργότερα, σύμφωνα με το άρθρο.

«Εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων, που ασχολούνται με άλλα επαγγέλματα και μπορούν να καλλιεργούν μικρό μέρος της γης τους, ισχυρίζονται ότι είναι αγρότες προκειμένου να επωφελούνται από τις φοροαπαλλαγές και τις επιχορηγήσεις για τον κλάδο». Αυτό πρέπει να σταματήσει, όπως λέει ώστε «να φύγουν οι μη κατεπάγγελμα αγρότες από το χώρο».

«Τα δικαιώματα των αγροτών έχουν γίνει εδώ και καιρό θέμα συζήτησης. Οι δανειστές, έχουν πιέσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις να περιορίσουν τα προνόμια των παραγωγών. Αλλά καμία κυβέρνηση δεν είχε το κουράγιο να το κάνει, εν μέρει γιατί οι αγρότες είναι σεβαστοί σε αυτή τη χώρα αλλά και εξαιτίας της προθυμίας που έχουν δείξει να κλείσουν δρόμους με τα τρακτέρ τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ποιά είναι όμως η πρότασή του προς την Κυβέρνηση για το ζήτημα που έχει ανακύψει.

«Οι καλλιεργητές που βγάζουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους από τις σοδειές πρέπει να συνεχίζουν να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση...γιατί είναι στο έλεος του Θεού», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Γκόντια, «ότι αυτή τη στιγμή αγρότες θεωρούνται όσοι βγάζουν το 35% του εισοδήματός τους από τη γη». Η Κυβέρνηση συζητά να αυξήσει το συγκεκριμένο ποσοστό στο 50%, ενώ ο ίδιος θα το πήγαινε στο 70%.

Αποτέλεσμα αυτού, όπως δηλώνει, θα ήταν η εξοικονόμηση για το κράτος ποσού άνω των 1,65 δισ. δολαρίων, αφού αυτοί που θα απολάμβαναν τα αγροτικά «προνόμια» θα μειώνονταν στους 150.000 από 900.000 που είναι σήμερα.

Η πρότασή δεν είναι καινούργια και τον έχει φέρει σε αντιπαράθεση με παλιούς αγροτοσυνδικάλιστές, για τους οποίους αναφέρει «η παλιά φρουρά ευθύνεται για το ότι βρισκόμαστε τώρα στην κρίση».

Μεταξύ άλλων ο κ. Γκόντιας ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες και βλέπει την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων ως μια «συλλογική προσπάθεια».

Ο ίδιος καλλιεργεί 500 στρέμματα με βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι. Αυτό που ελπίζει είναι ότι τα δύο παιδιά του, ο 21χρονος Θεοδόσης και η 19 χρονη Δέσποινα, θα αναλάβουν τα κτήματα μια μέρα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει όμως να κερδίσει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους αγρότες, δείχνοντας στον δημοσιογράφο των New York Times αντίτυπο του δεύτερου μνημονίου.

«Μια και οι πολιτικοί μας δεν το διάβασαν, κάποιος έπρεπε να το κάνει», αναφέρει δεικτικά. «Τα μισά πράγματα από αυτά που αναγράφονται εδώ θα έπρεπε να τα έχουμε κάνει εδώ και καιρό, αλλά τα άλλα μισά είναι... αποκεφαλισμός». Και όπως επισημαίνει, αν η κυβέρνηση και οι δανειστές περάσουν τα μέτρα ως έχουν αυτή τη στιγμή (δηλ. να διπλασιάζουν τους φόρους ) τότε «δεν θα επιβιώσουμε. Γι αυτό και η πρότασή τους δεν έχει καμιά λογική».

Samuel Aranda for The New York Times

foto nytimes

http://www.nytimes.com/2015/10/24/world/europe/hoping-to-save-a-way-of-life-by-rooting-out-greeks-who-farm-on-paper.html?smid=fb-share

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις