Μιχάλης Μαΐλλης: Η οικονομία χρειάζεται 100 δισ. ευρώ ξένες επενδύσεις

«Ξένες επενδύσεις αξίας 100 δισ. ευρώ έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία ώστε να βγει οριστικά από την ύφεση και να αναπτυχθούν νέες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, όμως, με το τρίτο μνημόνιο και την πολιτική υπερφορολόγησης που ακολουθεί η κυβέρνηση ο στόχος αυτός φαντάζει ανέφικτος».

Τα ανωτέρω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης, μιλώντας στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας του διήμερου Πολυσυνεδρίου Capital + Vision με τίτλο «Εξωστρέφεια και Ελληνική Οικονομία: Η ώρα της ανασυγκρότησης», που διοργάνωσαν για πέμπτη συνεχή χρονιά το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, η εφημερίδα «ΚΕΦΑΛΑΙΟ», η  πύλη Capital.gr και η Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε., για να προσθέσει ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα μία παραγωγική ανασυγκρότηση, ένα επενδυτικό σοκ, που θα προκαλέσει θετικούς ρυθμούς και αύξηση του ΑΕΠ.

Υπογράμμισε επίσης ότι «οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα πρέπει επιτέλους να επικεντρωθούν στις ονομαζόμενες 'ανελαστικές' δαπάνες του Δημοσίου που είναι τεράστιες, και να δουν πώς θα τις περιορίσουν ώστε να ξεφύγουμε από το καθεστώς των φαύλων κύκλων, που προκαλούν τα νέα ελλείμματα και οι επιπλέον φόροι».

Κατά τον κ. Μαΐλλη, οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από το νέο μνημόνιο επιδρούν ιδιαίτερα αρνητικά στην ψυχολογία της αγοράς και κατ' επέκταση στην ανάπτυξη της οικονομίας, με τον ιδιωτικό τομέα να καλείται για άλλη μία φορά, πέρα από όλες τις άλλες αντιξοότητες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει, να καλύψει τα κενά με περισσότερους και δυσβάσταχτους φόρους.

 

«Για ποιο λόγο να έρθουν επενδυτές στην Ελλάδα να βάλουν τα χρήματα τους, όταν για παράδειγμα, όλοι οι φορολογικοί συντελεστές στις γειτονικές μας χώρες είναι κατά πολύ ευνοϊκότεροι; Γιατί να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα οι ξένοι όταν, για παράδειγμα, μεγάλος αριθμός ελληνικών εταιριών μεταναστεύει στη Βουλγαρία;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Τέλος, ο κ. Μαΐλλης αναφέρθηκε και τις επιπτώσεις σε βάρος του επιχειρείν από την επιβολή των capital controls, που, όπως είπε, δυσκολεύουν όλες τις οικονομικές συναλλαγές, αλλά κατά κύριο λόγο τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, ενώ οι τράπεζες είναι αναγκασμένες και ήδη προχωρούν σε μία νέα ανακεφαλαιοποίηση. 

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, ανοίγοντας της εργασίες του συνεδρίου και αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική κοινότητα βιώνοντας μια πολυετή πλέον ύφεση, ανέλυσε τις προϋποθέσεις βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη που υπάρχει για την εξασφάλιση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, όπως και για την άρση των capital controls. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς για το σταδιακό περιορισμό των απαγορεύσεων που σήμερα υπάρχουν στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε το τραπεζικό σύστημα να επανέλθει στους γνώριμους ρυθμούς του, το αργότερο στις αρχές του 2016», τόνισε και πρόσθεσε ότι «για να αντέξει κοινωνικά, επιχειρηματικά, οικονομικά και πολιτικά τις συνέπειες του τρίτου μηνμονίου, για να αφομοιώσει η χώρα τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου με τους δανειστές της, θα πρέπει όλοι μας, φορείς, κυβέρνηση, πολίτες και επιχειρηματίες να «οραματιστούμε» στην επόμενη μέρα, να σχεδιάσουμε τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Να αναλάβουμε νέες δράσεις, άμεσης απόδοσης, σε τομείς όπως οι εξαγωγές, η αγροτική οικονομία, ο τουρισμός, οι υπηρεσίες και η ενέργεια. Αγορές που θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν την ατμομηχανή για την έξοδο της χώρας από την ύφεση».

Τέλος, ο κ. Κελέμης χαρακτήρισε επιβεβλημένη την πολιτική σταθερότητα στη χώρα και τη δημιουργία ενός κράτους δικαίου, ώστε να επιστρέψουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα και η οικονομία στην ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι, στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου τοποθετήθηκαν ο Dr. Peter Schoof, Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, ο κ. Τέρενς Κουίκ, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, ο κ. Γιώργος Τσίπρας, ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, η κα  Χριστίνα Σακελλαρίδη, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, ο κ.  Νικόλαος Βερνίκος, Πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο
Δρ Γιώργος Ξηρογιάννης, Διευθυντής του Τομέα Αναπτυξιακών Πολιτικών του  ΣΕΒ, ο κ. Νότης Μηταράκης, Βουλευτής της ΝΔ, ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ο κ. Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του  ΕΒΕΠ, ο κ.  Δημήτρης Καραβασίλης, Μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του ΣΕΒΕ, ο κ. Άρης Κεφαλογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της Gaea, ο κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, Υφυπουργός Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο κ. Ιωάννης Μπράς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου
κ.α.

Προσκεκλημένος Ομιλητής, στο επίσημο δείπνο του συνεδρίου ήταν ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησης για την επίτευξη μιας δίκαιης φορολογίας, που θα προάγει την ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις