Διακοπή ρεύματος σε 50.000 καταναλωτές από τη ΔΕΗ

Αποφασισμένη να κλείσει όλες τις «μαύρες τρύπες» προκειμένου να ανακόψει την ανοδική πορεία των ανεξόφλητων οφειλών της Επιχείρησης, που εκτοξεύθηκαν στα 2,2 δισ. ευρώ, εμφανίζεται η διοίκηση της ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτό βάζει για πρώτη φορά στο κάδρο και τη Λάρκο, της οποίας οι οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς έχουν ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ και «τρέχουν» με 5,5 εκατ. τον μήνα, ενώ έχει δώσει ήδη εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για τη διακοπή ρεύματος σε 50.000 καταναλωτές σε όλη την επικράτεια. Πρόκειται για καταναλωτές που εντοπίστηκαν μέσω του νέου ηλεκτρονικού συστήματος με βάση τις καταναλώσεις και το ύψος των οφειλών. Είναι το πρώτο πρόγραμμα εκτεταμένων διακοπών ρεύματος στο πλαίσιο της βελτίωσης της εισπραξιμότητας της Επιχείρησης, ο χρόνος υλοποίησης του οποίου θα εξαρτηθεί από τη δυναμικότητα των συνεργείων του ΑΔΜΗΕ.

Σε ό,τι αφορά τη Λάρκο, η διοίκηση της ΔΕΗ, αφού ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη νέα διοίκηση της μεταλλευτικής βιομηχανίας για τη ρύθμιση των χρεών, οι οποίες δεν κατέληξαν σε κάποιο αποτέλεσμα, έχει αποφασίσει να στείλει επιστολή μέσα στην εβδομάδα μέσω της οποίας την καλεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, με την προειδοποίηση ότι εάν αυτό δεν συμβεί, θα κατεβάσει τον διακόπτη.

«Δεν μπορεί η Λάρκο να καταναλώνει χωρίς να πληρώνει και να έχει ειδική μεταχείριση έναντι των άλλων βιομηχανιών της χώρας. Δεν είναι εταιρεία κοινής ωφελείας, όπως απεφάνθη πέρυσι και το δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ», τονίζει στην «Κ» ανώτατο στέλεχος της Επιχείρησης, επισημαίνοντας και τις ποινικές ευθύνες της διοίκησης στην περίπτωση που δεν κινηθεί για να προστατέψει τα συμφέροντα των μετόχων της.

Παράλληλα, η διοίκηση της ΔΕΗ φέρεται να αποδέχεται το αίτημα της Λάρκο για προσφυγή στη Διαιτησία, κάτι που είχε απορρίψει το προηγούμενο διάστημα.

Αυτό που κυρίως απασχολεί, ωστόσο, είναι εάν θα πληρώνει τους λογαριασμούς ρεύματος ακόμη και στην περίπτωση που συμφωνηθεί μια κοινώς αποδεκτή τιμή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για λογαριασμούς 5,5 εκατ. τον μήνα, η Λάρκο έχει καταβάλει το τελευταίο τετράμηνο μόλις 500 χιλιάδες ευρώ. Σε μια προσπάθεια συνολικότερης αντιμετώπισης του προβλήματος που συνδέεται με την αντιοικονομική λειτουργία της Λάρκο, η διοίκηση της ΔΕΗ πήρε πρωτοβουλία για την ανεύρεση μιας βιώσιμης λύσης από κοινού με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, που αποτελεί βασικό μέτοχο της μεταλλευτικής βιομηχανίας. Η πρώτη προκαταρκτική συνάντηση μεταξύ των δύο διοικήσεων έγινε προχθές, ενώ στην επόμενη, που δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αναμένεται να συμμετάσχει και το ελληνικό Δημόσιο.

«Ενα βιώσιμο μπίζνες πλαν σε συνδυασμό με την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή» θα μπορούσε να δώσει διέξοδο στο πρόβλημα και να καταστήσει τη μεγαλύτερη μεταλλευτική βιομηχανία της Ευρώπης πραγματικά βιώσιμη, εκτιμούν αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούν οι προσπάθειες. Δεν πρόκειται, πάντως, για εύκολο εγχείρημα, λόγω της έλλειψης εκσυγχρονισμού στις υποδομές της βιομηχανίας, που καθιστούν ιδιαίτερα αντιοικονομική την διαδικασία εξόρυξης και παραγωγής, ενώ πρόσθετο πρόβλημα στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή αποτελούν οι κρατικές ενισχύσεις ύψους 135 εκατ. ευρώ που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σε αντίθεση με τη Λάρκο, προς εκτόνωση βαίνει η χρόνια διαμάχη με το Αλουμίνιον της Ελλάδος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Μανώλη Παναγιωτάκη, οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις και έχουν δεσμευθεί ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού να τις ολοκληρώσουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Ο κ. Παναγιωτάκης φέρεται να τάσσεται υπέρ μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας με το Αλουμίνιον, βάζοντας οριστικά τέλος στη χρόνια διαμάχη με τον μεγαλύτερο πελάτη της ΔΕΗ, που καταναλώνει 2,5 εκατ. μεγαβατώρες ετησίως.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες βιομηχανίες υψηλής τάσης, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις στη βάση εξατομικευμένων τιμολογίων (βάσει του καταναλωτικού προφίλ) οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο τρίμηνο. Οι διαπραγματεύσεις τελούν στο πλαίσιο της μνημονιακής δέσμευσης για κατάργηση των εκπτώσεων που δόθηκαν προ διετίας στις ενεργοβόρες βιομηχανίες με απόφαση γενικής συνέλευσης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, τέλος, αυτή την περίοδο και η καταγραφή του μητρώου αγροτών που ξεκίνησε η ΔΕΗ με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου έτσι ώστε να προχωρήσει στην κατάρτιση κοστοβαρών τιμολογίων, που θα επιφέρουν αυξήσεις στις αγροτικές καταναλώσεις μέχρι και 40%. Μέχρις στιγμής στο Μητρώο έχουν καταγραφεί 160.000 σε σύνολο 210.000 που εμφανίζονται αυτή τη στιγμή ως χρήστες αγροτικού τιμολογίου.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις