Οι Σέρρες, υποψήφια πόλη για ευρωπαϊκό «πράσινο» βραβείο

Η πόλη των Σερρών βρίσκεται ανάμεσα στις 10 ευρωπαϊκές πόλεις που θα διεκδικήσουν το βραβείο «Ευρωπαϊκό Πράσινο Φύλλο» για το 2016.

Το βραβείο που θα απονεμηθεί για δεύτερη χρονιά, έχει ως στόχο να αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τις μικρότερες ευρωπαϊκές πόλεις προς «πράσινες» καινοτόμες λύσεις. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με βάση έξι κριτήρια (κλιματική αλλαγή και ενεργειακή απόδοση, κινητικότητα, βιοποικιλότητα και χρήση γης, ποιότητα του αέρα και του ηχητικού περιβάλλοντος), διαχείριση αποβλήτων και πράσινη οικονομία, διαχείριση των υδάτινων πόρων και των λυμάτων. Τον Ιούνιο του 2016, οι προεπιλεγείσες πόλεις θα κληθούν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στην κριτική επιτροπή. Οι νικητές του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν σε τελετή απονομής τον Ιούνιο του 2016 στη Λιουμπλιάνα, Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2016.

Επίσης, άλλες 7 πόλεις είναι υποψήφιες για τον τίτλο «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για το 2018.

Με την απονομή του τίτλου «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης», διαγωνισμός που βρίσκεται τώρα στο ένατο έτος, αναγνωρίζονται οι προσπάθειες ευρωπαϊκών πόλεων στον τομέα της καινοτομίας καθώς και η ανάπτυξη πρωτοποριακής, φιλικής προς το περιβάλλον αστική διαβίωση. Οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν με βάση 12 δείκτες (μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τοπικές μετακινήσεις, πράσινες αστικές περιοχές, ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, φύση και βιοποικιλότητα, ποιότητα του ηχητικού περιβάλλοντος, παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων, διαχείριση των υδάτινων πόρων, επεξεργασία των υγρών λυμάτων, οικολογική καινοτομία και βιώσιμη απασχόληση, ενεργειακή απόδοση και ενοποιημένη διαχείριση του περιβάλλοντος).

 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας κ. Karmenu Vella, δήλωσε τα εξής: «Τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων ζουν σε πόλεις και κωμοπόλεις. Η υγεία και η ευημερία των πολιτών εξαρτάται από το πόσο καλά οι δημοτικές αρχές αντιμετωπίζουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις. Τα βραβεία «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και «Ευρωπαϊκό Πράσινο Φύλλο» αναγνωρίζουν αυτές τις αξιοσημείωτες προσπάθειες των φιλικών προς το περιβάλλον πόλεων. Χαίρομαι που βλέπω ότι πόλεις από όλη την ΕΕ συμμετέχουν για να προβάλλουν την πρόοδο προς ένα μέλλον περισσότερο οικολογικό. Οι νικητές του διαγωνισμού μέχρι σήμερα αποτελούν πρότυπα και εμπνέουν και άλλες πόλεις να καταστήσουν τους αστικούς τους χώρους βιώσιμους και, σε τελική ανάλυση, πιο ευχάριστους για διαβίωση, εργασία και διασκέδαση».

 

Ιστορικό

 

Οι ακόλουθες πόλεις μετέχουν στον διαγωνισμό:

Για το βραβείο «Ευρωπαϊκό Πράσινο Φύλλο» 2016:

  1. Aosta, Ιταλία
  2. Cornellà de Llobregat, Ισπανία
  3. Galway, Ιρλανδία
  4. Kardzhali, Βουλγαρία
  5. La Roche-sur-Yon, Γαλλία
  6. Mikkeli, Φινλανδία
  7. Orbassano, Ιταλία
  8. San Miniato, Ιταλία
  9. Σέρρες, Ελλάδα
  10. Στρόβολος, Κύπρος

 

Για το βραβείο «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης» 2018:

  1. Arad της Ρουμανίας
  2. Γάνδη, Βέλγιο
  3. Nijmegen, Κάτω Χώρες
  4. “s-Hertogenbosch, Κάτω Χώρες
  5. Tallinn, Esθονία
  6. Umeå, Σουηδία
  7. Βαρσοβία, Πολωνία

 

Μέχρι σήμερα, οκτώ πόλεις έχουν λάβει τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης, από την έναρξή του το 2010. Η Στοκχόλμη (Σουηδία) ήταν η πρώτη πόλη που κέρδισε τον τίτλο, και ακολούθησαν το Αμβούργο (Γερμανία) το 2011, η Vitoria-Gasteiz (Ισπανία) το 2012, η Νάντη (Γαλλία) το 2013 και η Κοπεγχάγης (Δανία) το 2014. Ο κάτοχος του τίτλου για το 2015 είναι το Μπρίστολ (Ηνωμένο Βασίλειο). Η Λιουμπλιάνα (Σλοβενία) θα πάρει τη σκυτάλη για το 2016 και θα τη μεταβιβάσει στη Έσση (Γερμανία) για το 2017.

Όσον αφορά το βραβείο «Ευρωπαϊκό Πράσινο Φύλλο», οι νικητές του διαγωνισμού για το 2015 ήταν από κοινού η Mollet del Vallès στην Ισπανία και η Torres Vedras στην Πορτογαλία.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής των Περιφερειών, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, του Διεθνούς Συμβουλίου για Τοπικές Περιβαλλοντικές Πρωτοβουλίες (ICLEI), του γραφείου του Συμφώνου των Δημάρχων και του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος.

Η Ευρώπη είναι πλέον μια ουσιαστικά αστική κοινωνία, δεδομένου ότι πάνω από τα δύο τρίτα των ευρωπαίων πολιτών ζουν σε πόλεις και κωμοπόλεις. Πολλές από τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή κοινωνία προέρχονται από τις αστικές περιοχές αλλά ακριβώς αυτές είναι και οι περιοχές που συγκεντρώνουν το δυναμικό ανάληψης δεσμεύσεων, την αποφασιστικότητα και την καινοτομία που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις