Τις θέσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος επί του Σχεδίου Νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες, ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, (με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος). στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Βουλή.
Εισαγωγικά μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:
"Ως Περιφέρειες, έχουμε φοβερή αγωνία για το τι θα γίνει με τους βοσκότοπους {...).Η ποιότητα των προϊόντων μας εξαρτάται από το αν θα έχουμε τα ορεινά ως κτηνοτροφική γη ή όχι. Δυστυχώς έγιναν πάρα πολλά λάθη στο παρελθόν. {...}. Πάντα στο Ελληνικό Δημόσιο ήμασταν κατώτεροι των περιστάσεων. Στα ορεινά συνυπήρχαν τα ήμερα με τα άγρια. Μόλις ονομάσαμε δασικές όλες αυτές τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, διώξαμε τις αρκούδες και τις φέραμε μέσα στα χωριά μας και σιγά- σιγά ερημώσαμε τον τόπο. Αυτό καταφέραμε και έτσι διαλύσαμε τη βιοποικιλότητα".
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν με προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που συμπεριλαμβάνονται στο Ν. 4056/2012, στο Ν. 4235/2014, στην τροποποίηση του 998/1979 με τον Ν. 4280/2014 καθώς και στην ΚΥΑ 46296/2013, τονίζοντας ότι αυτές ολοκληρώνονται με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, στο οποίο συνέβαλλε και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.
Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, κατέθεσε επίσης και συμπληρωματικές προτάσεις για να περιληφθούν στο Νομοσχέδιο και οι οποίες αφορούν τόσο τον εκσυγχρονισμό των σημερινών πρόχειρων εγκαταστάσεων όσο και την προστασία και ανάπτυξη της βιοποικιλότητας. `
Μεταξύ άλλων:
- Στις πρόχειρες εγκαταστάσεις των κτηνοτροφικών μονάδων ζήτησε να περιληφθούν και οι λυόμενες σιδηροκατασκευές ή με πάνελ και παράλληλα να επιτρέπεται η κατασκευή βοηθητικών χώρων (αποθήκες, υπόστεγα κ.α.) και σύστημα διάθεσης αποβλήτων.
- Πρότεινε να δοθεί η δυνατότητα εγκατάστασης μεταφερόμενων φωτοβολταϊκών συστημάτων στις μετακινούμενες κτηνοτροφικές μονάδες για την ηλεκτροδότησή τους.
- Ζήτησε να γίνει άρση συνδυαστικών διατάξεων νόμων που αφορούν το χαρακτηρισμό των εκτάσεων, με την πρόβλεψη να εκδίδεται άμεσα από τον Περιφερειάρχη απόφαση για την εφαρμογή πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, με αναγκαία προϋπόθεση τη στατικότητα της εγκατάστασης. Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστεί η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται έως ότου εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση χαρακτηρισμού των εκτάσεων από τα Δασαρχεία.
- Πρότεινε όπως δοθεί η δυνατότητα στους Περιφερειάρχες να εκδίδουν αποφάσεις διαχείρισης των βοσκοτόπων και για τις εκτάσεις στις οποίες υπάρχει διχογνωμία, ως προς το ιδιοκτησιακό τους
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, επανέφερε την πρότασή του για ενοποίηση των υπηρεσιών διοίκησης των δασών και την ανάληψη της ευθύνης τους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν.
Ο κ. Αλ. Καχριμάνης απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών για επιμέρους θέματα, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο λύνει θέματα της κτηνοτροφίας. "Όλοι μαζί να βοηθήσουμε για να περάσουμε στον απέναντι δρόμο", τόνισε, ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι "θέλουμε εγκαταστάσεις αξιοπρέπειας για τους κτηνοτρόφους μας".
Καταλήγοντας και απευθυνόμενους στα μέλη της Επιτροπής τόνισε ότι όσα παρέθεσε είναι "κραυγή αγωνίας ενός Περιφερειάρχη, που η Περιφέρειά του στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα. Επιτέλους δώστε άδειες σε αυτούς τους ανθρώπους, τους οποίους ταλαιπωρούμε εμείς οι βολεμένοι".
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις