Από το Internet of Things στο Internet of Everything

Με μεγάλη επιτυχία και με πλήθος συμμετοχών, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου «Internet of Things. Identifying business opportunities» που διοργάνωσε η εφημερίδα  Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν τόσο αναλυτικά στην Ελληνική αγορά, από σημαντικούς Έλληνες και ξένους ομιλητές, οι προοπτικές μιας αγοράς που αναμένεται μέχρι το 2020 να φτάσει διεθνώς σε αξία τα 19 τρισεκατομμύρια δολάρια και τα 50 δισεκατομμύρια διασυνδεδεμένα αντικείμενα!

Οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και εφαρμογές σε επίπεδο B2B και B2C, οι μελλοντικές τάσεις, νέες ιδέες και επιχειρηματικές ευκαιρίες, καθώς  και πολλά παραδείγματα  με  εφαρμογές του Internet of Things σε διαφορετικούς κλάδους της αγοράς ήταν μερικά από τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Γιάννης Περλεπές,  αναφέρθηκε στην εξέλιξη του διαδικτύου και σε όσα αυτή συνεπάγεται και σημαίνει για την καθημερινότητα ατόμων και επιχειρήσεων.  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Το διαδίκτυο δεν είναι  πλέον απλώς ένα μέσο επικοινωνίας. Δεν είναι μόνο ο χώρος για να ανθίσουν τα δημοφιλή Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Δεν είναι μόνο ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος πρόσβασης στην επιθυμητή πληροφορία. Το Internet των ανθρώπων γίνεται πλέον Internet of Things  με την προοπτική να γίνει Internet of  Everything». Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Περλεπές  δήλωσε:  «Αυτό που ονομάζουμε Internet of Things θα είναι παρόν σε κάθε έκφανση της μελλοντικής ανθρώπινης δραστηριότητας και όλα θα είναι διασυνδεδεμένα».

Την πρωτοβουλία της Ε.Ε.  «Alliance for Internet of Things Innovation» παρουσίασε ο Θεοχάρης Μωυσιάδης, Business Development Manager της Future Intelligence και αναφέρθηκε στα πιλοτικά προγράμματα ΙοΤ που θα χρηματοδοτήσει με 140 εκατ. Ευρώ η Ε.Ε. κατά το 2016 και αφορούν κυρίως τους τομείς της υγείας, της γεωργίας, τις συσκευές που φοριούνται και την επικοινωνία των οχημάτων. Στην ΑΙΟΤΙ συμμετέχουν πανεπιστημιακά ιδρύματα και το 50% της συμμαχίας είναι μεγάλες εταιρείες από το χώρο της βιομηχανίας.

Το συνέδριο περιλάμβανε 3 θεματικές ενότητες. Τη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου «Η  Πολιτεία – Από την ψηφιοποίηση σε ένα βιώσιμο, αειφόρο μέλλον» άνοιξε ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Τζώρτζης. Στο χαιρετισμό του ο κ. Τζώρτζης επικεντρώθηκε στο θέμα της ευρυζωνικότητας «παντού και για όλους»  λέγοντας ότι  οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα συνδεθεί ό,τι μπορεί να συνδεθεί καθώς, «ρόλος του Κράτους είναι να συνδέσει τα πάντα και τους πάντες». Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας, «καταρτίζουμε και υπηρετούμε τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Ευρυζωνικότητας  NG, ως μέσο για την οικονομική ανάπτυξη, τη διαδικτυακή επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», ενώ σημείωσε πως  όραμα  είναι  να καταστεί η χώρα ICT Hub της ευρύτερης περιοχής. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Τζώρτζης σημείωσε ότι «το διακύβευμα είναι μεγάλο. Αν θέλουμε να αποκτήσουμε μια κρίσιμη θέση στο νέο παγκόσμιο χάρτη, χρειάζεται ευρύτερη συναίνεση και συναντίληψη».

Στην τελευταία ενότητα του συνεδρίου « Ο Πολίτης – από τον υπολογιστή και το κινητό…παντού» χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «Η “έξυπνη πόλη” αποτελεί αναμφίβολα βασικό πυλώνα για την ανάδυση νέων και σύγχρονων μορφών διακυβέρνησης και τη διαμόρφωση πολιτικών και στρατηγικών, με βασικό στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης. Με αυτή την επιδίωξη, ο δήμος της Αθήνας συμμετέχει είτε άμεσα, είτε δια μέσου των εταιρειών του, (ΔΑΕΜ και ΕΑΤΑ) ενεργά στο δίκτυο των Eurocities, και σε πληθώρα Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στόχος των οποίων είναι  το μοντέλο μιας σύγχρονης πόλης που λαμβάνει υπόψη τη γνώμη των δημοτών, σχεδιάζει με βάση τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους, λειτουργεί με τρόπο που να διευκολύνει την καθημερινότητα τους, παρέχοντας τους παράλληλα ασφάλεια.»

Στην πρώτη ενότητα «Η Αγορά – Από τη φημολογία στην επένδυση και στο ROI» ο Sales Specialist, ΙΟΕ Solutions της Cisco, Pierre Guillemaud, παρουσίασε με στοιχεία την εξέλιξη του διαδικτύου και των εφαρμογών, καθώς και του ΙοΤ, ενώ δήλωσε ότι αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα τρία χρόνια οι επενδύσεις που αφορούν στο Internet of Things. Ο Νίκος Λασπάκης, Business Development Manager για Corporate & Enterprise Marketing του ΟΤΕ παρουσίασε λύσεις ΙοΤ που εφαρμόστηκαν με επιτυχία σε ελληνικές εταιρείες. Επεσήμανε πώς «επιμένουμε στην ανάπτυξη του ΙοΤ γιατί μπορεί να κάνει τις επιχειρήσεις πιο αποτελεσματικές. Μέχρι το 2017 το 82% της επιχειρηματικότητας θα είναι διασυνδεδεμένο». Στην ομιλία του ο Ashley Benigno, Business Design Director της Fjord, εταιρείας που εξαγόρασε πρόσφατα η Accenture και ειδικεύεται στους τομείς του digital space across design, της καινοτομίας, του branding και του marketing, μίλησε για τις υπηρεσίες, Living. Όπως εξήγησε ο κ. Benigno «το πεδίο της μάχης είναι η εμπειρία και η εμπειρία είναι που θα κάνει τη διαφορά» και την ίδια στιγμή, το Design αναδεικνύεται στον σημαντικό εκείνο παράγοντα που κάνει τα πράγματα να αλλάζουν συνεχώς.

Από την πλευρά του ο Θέμης Ρεκλείτης, Partner της CubeIQ Ltd., αναφέρθηκε στην εφαρμογή Cash Management System που έχει αναπτύξει η εταιρεία του για την παρακολούθηση και τον έλεγχο γεωγραφικά διασκορπισμένων σημείων συλλογής μετρητών σε σημεία λιανικής πώλησης. H Αλεξάνδρα Κοκκίνη, Chief Operating Officer της SAP Hellas, Cyprus, Malta ανέφερε ότι «η τεχνολογία πρέπει να διδάξει τον επιχειρηματικό κόσμο δημιουργώντας road maps για τις εταιρείες μέσω του design thinking.» Πρόσθεσε ακόμα ότι με το ΙοΤ θα υπάρξουν πολλές αλλαγές στις εταιρείες και θα πάψουν να υπάρχουν όρια, «μια τηλεπικοινωνιακή εταιρεία μορεί να γίνει τράπεζα και το αντίστροφο». Σύμφωνα με την κ. Κοκκίνη, αλλάζει η εμπειρία του καταναλωτή: «κάθε εβδομάδα 245 εκατ. Πελάτες επισκέπτονται τα καταστήματα Wal Mart και το ηλεκτρονικό κατάστημα και σε πραγματικο χρόνο αναλύονται μέσω του SAP Hana μοναδιαίες τάσεις και η κίνηση των προϊόντων στα ράφια».

Ο Εμπορικός Διευθυντής Τομέα ΙΤ της Schneider Electric για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Γεώργιος Δριτσάνος παρουσίασε στους συνέδρους cases  για την ενεργειακά αποδοτική διαχείριση υποδομών στην εποχή του ΙοΤ και αναφέρθηκε στους έξυπνους μετρητές του ΑΔΜΗΕ, έργο που έχει αναλάβει η εταιρεία του και τόνισε ότι «δεν πρέπει κανείς να τρομάζει με το ΙοΤ, είναι εφικτό και υπάρχουν εργαλεία για την απόδοση της επένδυσης». Πρόσθεσε ακόμα ότι «Στην Schneider Electric στόχος μας είναι να δημιουργούμε τεχνολογίες που θα επιτρέπουν την αποδοτικότερη διαχείριση της ενέργειας. Οι λύσεις και τα προϊόντα μας υποστηρίζουν τη λεγόμενη Λειτουργική Ευφυΐα».

Ο Ιδρυτής της sFBI (small Factory Big Ideas), Enon Landenberg  έκανε μία «αντισυμβατική» ομιλία λέγοντας ότι «η τεχνολογία θα πρέπει να είναι διαθέσιμη για όλους και αυτό που έχει σημασία είναι η ιδέα. Στην πραγματικότητα, δεν ξέρουμε ακόμα πώς να διαχειριστούμε αυτό το προϊόν». Παράλληλα επεσήμανε πως οι εταιρείες για να κερδίσουν από το ΙοΤ πρέπει να είναι αρκετά έξυπνες και να προσφέρουν τα κατάλληλα περιεχόμενα.

Ο Σωτήρης Συρμακέζης, γενικός διευθυντής, Group Chief Digital Officer της Eurobank, αναφέρθηκε στο παράδειγμα τράπεζας στην Τουρκία η οποία ανέπτυξε εφαρμογή όπου η συναλλαγή στα ΑΤΜ προετοιμάζεται από μια εφαρμογή στο κινητό και έτσι από το ΑΤΜ χρειαζόμαστε μόνο το κιβώτιο με τα χρήματα και την έξοδο που βγαίνουν. O Μιχάλης Καλκαβούρας, Senior Manager, Accenture Digital παρουσίασε τη δυναμική και τις δυνατότητες του γραφείου της Accenture στην Ελλάδα.

 

Ο κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου, Raphaël Crouan, Managing Director & Founder Startupbootcamp IoT & Board Member του AIOTI, σημείωσε ότι το ΙοΤ αναπτύσσεται κυρίως από εταιρείες startup και τόνισε: «Πρόκειται για ένα οικοσύστημα που αλλάζει ραγδαία. Το ταξίδι έχει μόλις ξεκινήσει. Θέλουμε να προωθήσουμε την ατζέντα της Ε.Ε. στο ΙοΤ, οι μικρές καινούργιες επιχειρήσεις είναι η κινητήριος δύναμη. Η πρόβλεψη είναι πως ως αγορά αυτή θα αυξάνεται κατά 35% κάθε χρόνο».

Στη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου «Η  Πολιτεία – Από την ψηφιοποίηση σε ένα βιώσιμο, αειφόρο μέλλον», ο Δρ. Ευάγγελος Ουζούνης, Head of Secure Infrastructure and Services Unit European Network Information Security Agency (ENISA) μίλησε για δύο σημαντικές παραμέτρους της ανάπτυξης του ΙοΤ, την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα και επισήμανε ότι η υλοποίηση του IoT πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, ενώ κλείνοντας είπε χαρακτηριστικά:  

« Το μήνυμά μου είναι θετικό αλλά μην παραγνωρίζετε την ασφάλεια και ιδιωτικότητα».

 

Το θέμα της ασφάλειας έθιξε και ο Sales Manager, Smart Cities της Cisco EMEAR, Yasser Helmy λέγοντας ότι είναι «δεν είναι μόνο να συνδέσουμε τα πράγματα αλλά να χρησιμοποιήσουμε και τα δεδομένα που θα πάρουμε. Η ασφάλεια των δεδομένων είναι εξαιρετικής σημασίας, ενώ βασική ανησυχία αποτελεί η σωστή διαχείριση και αποθήκευση των δεδομένων που συγκεντρώνονται».

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε και η τοποθέτηση του Δρ. Χρήστου Τσαμπάρη, Κύριου Ερευνητή του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ στην οποία εξήγησε τη δημιουργία ενός υποθαλάσσιου σκηνικού παρακολούθησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος βασισμένου στο IoT. Η εφαρμογή σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση της ρύπανσης. Όπως εξήγησε ο κ. Τσαμπάρης, το κόστος του συστήματος είναι 54 χιλ.ευρώ και θα διατεθεί, μεταξύ άλλων, στις αγορές της Κίνας, της Τουρκίας και της Κύπρου.

Ο Διαμαντής Ξυδάς, Τομεάρχης Συστημάτων Μετρήσεων του ΔΕΔΔΗΕ, αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο έργο ΙοΤ που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, τους έξυπνους μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και στο πώς τα δεδομένα που θα συλλέγουν θα καταγράφονται και θα αναλύονται στο νέο Data Center του οργανισμού. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Διευθυντής Ερευνών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ανέφερε ότι «τα συστήματα που βασίζονται σε ΙοΤ τεχνολογίες προσφέρουν συνήθως υπηρεσίες πραγματικού χρόνου. Μια υπηρεσία πρέπει να είναι διαλειτουργική (interoperable) με τις υπόλοιπες υπηρεσίες ώστε να μπορούμε να συνθέτουμε ιεραρχικά πιο σύνθετες υπηρεσίες με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής μας. H IoT πλατφόρμα SYNAISTHISI που αναπτύξαμε στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ υποστηρίζει τις προαναφερθείσες διαδικασίες παρέχοντας όλα τα φυσικά αντικείμενα και υποδομές ως χρονομοιραζόμενες υπηρεσίες». Ο Κώστας Στεργιόπουλος, MBA, Επιχειρησιακός Διευθυντής, Mediterraneo Hospital, παρουσίασε τις εφαρμογές ΙοΤ που χρησιμοποιεί το Mediterraneo Hospital με στόχο την εξατομικευμένη αντιμετώπιση των περιστατικών, την προσφορά εξελιγμένων θεραπειών και υπηρεσιών δεύτερης γνώμης, καθώς και την ανταπόκριση στις ιδιαίτερες ανάγκες και επιθυμίες του κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στην τρίτη ενότητα του συνεδρίου « Ο Πολίτης – από τον υπολογιστή και το κινητό…παντού», ο Yasser Helmy, Sales Manager της Cisco, Smart Cities, EMEAR, επισήμανε ότι ενεργός πολίτης συνεπάγεται ευτυχισμένος πολίτης και ανέλυσε πώς η πλατφόρμα ΙοΤ City Engagement μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και την ενίσχυση της εμπειρίας του πολίτη, διευκολύνοντας παράλληλα την καθημερινότητά του.

 

Οι «έξυπνες πόλεις»  παρουσιάζουν ενδιαφέρον και ιδιαίτερη δυναμική και στο πλαίσιο αυτό,ιδιαίτερα χρήσιμη ήταν η ομιλία του CTO της Future Intelligence, Γιώργου Μπόγδου, o oποίος ανέφερε ότι οι πόλεις αποτελούν τον καλύτερο τρόπο παρουσίασης της δυναμικής του ΙοΤ. Ο κ. Μπόγδος αναφέρθηκε και στους κανονισμούς που θα αποτελέσουν τον ρυθμιστικό παράγοντα και, όντας υπό διαμόρφωση, θα πρέπει η συμβολή όλων των εμπλεκομένων μερών να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε ο πρώτος κερδισμένος να είναι ο πολίτης/χρήστης των νέων υπηρεσιών.

Στο πολλά υποσχόμενο autonomous drive αναφέρθηκε με την ομιλία του ο Διευθυντής Marketing και Επικοινωνίας της MercedesBenz Ελλάς, Παναγιώτης Ριτσώνης. Σύμφωνα με τον κ. Ριτσώνη, το 90% των ειδικών στον χώρο θεωρεί ότι ο αυτοματισμός και η συνδεσιμότητα μέσω wifi θα είναι οι τάσεις που θα φέρουν τα πάνω κάτω στην αυτοκινητοβιομηχανία. Οι ομιλίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση του κ. Γεώργιου Καρυδάκη, Λέκτορα του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για τα έξυπνα σπίτια στις έξυπνες πόλεις, ενώ στην καταληκτική συζήτηση πάνελ ο Δημήτρης Ιωάννου, Services Sales Manager της Schneider Electric εξήγησε πώς οι τεχνολογίες ΙοΤ δεν θα πρέπει να φοβίζουν τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, καθώς οι πάροχοί τους τις έχουν αναπτύξει και εφαρμόσει κατά κόρον τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, ο κ. Ιωάννου τόνισε το γεγονός ότι η επένδυση σε διασυνδεδεμένες τεχνολογίες απαιτεί την αλλαγή κουλτούρας καθώς ναι μεν ανεβάζει το κόστος ενός έργου, όμως ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης είναι σύντομος και τα οφέλη πολλαπλά για οργανισμούς και ιδιώτες.

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν πολλοί εκπρόσωποι τόσο θεσμικών φορέων και της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και εκπρόσωποι επιχειρήσεων – εθνικών και πολυεθνικών – που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Τη διοργάνωση και επικοινωνία του συνεδρίου έκανε η εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ,  ενώ τα συμπεράσματα και τα πλήρη videos των ομιλιών θα αναρτηθού μέσα στο επόμενο διάστημα στην ιστοσελίδα του συνεδρίου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις