Μέσα στο 2016 θα αποσταλούν  τα πρώτα σημειώματα  από το «πακέτο Χατζηγάκη»

Μέσα στο 2016 θα αποσταλούν, σύμφωνα με πληροφορίες  τα πρώτα σημειώματα προς κάποιες ομάδες αγροτών οι οποίοι πήραν επιδοτήσεις από το «πακέτο Χατζηγάκη» καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αναγκασμένο να αντιδράσει στις συνεχείς πιέσεις που δέχεται από την Κομισιόν. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε νέα επιστολή με την οποία απαιτεί την άμεση ανάκτηση των ενισχύσεων εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά της για τις δηλώσεις του υπουργού, κ. Αποστόλου, περί αναστολής της εφαρμογής της διαδικασίας ανάκτησης. 

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση για το ποιες ομάδες αγροτών θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα, η βασική κατεύθυνση του υπουργείου είναι να γίνουν απαιτητές μόνο από εκείνους που έλαβαν πάνω από 15.000 ευρώ. Αυτή η πρόβλεψη έγινε προκειμένου να μην τεθεί θέμα επιστροφής από τη μεγάλη μάζα των αγροτών (περίπου 500.000) οι οποίοι έλαβαν μόλις 150 ευρώ έκαστος ενώ αντίθετα υπάρχουν 83 αγρότες που έλαβαν από 30.000-100.000 ευρώ. 

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες και τα ακριβή ποσά αναμένεται να καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης Ο κ. Αποστόλου έχει επανειλημμένως αναφερθεί στην κακοδιαχείριση των προκατόχων του στο θέμα αυτό δηλώνοντας πώς το υπουργείο πασχίζει για τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των αγροτών ή ακόμη και για την απαλλαγή τους.

Ωστόσο, φορείς έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο είναι αυτό εφικτό και για το ποιοι και πόσοι αγρότες τελικά «θα πέσουν στα μαλακά». Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση Η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) , «Κανείς από τους 725 χιλιάδες αγροτών που εισέπραξαν ποσά από το πακέτο Χατζηγάκη, ως αντισταθμιστικές εισφορές από τον ΕΛΓΑ το 2008 και 2009, δεν πιστεύει τον κ, Αποστόλου και τις προφορικές του διαβεβαιώσεις τη στιγμή που υπάρχει ψηφισμένη σχετική διάταξη, για τον καταμερισμό και την είσπραξη των 320 εκατομμυρίων ευρώ». 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις