Σύσκεψη για την εκπόνηση εθνικού σχεδίου δράσης  για τους οργανισμούς καραντίνας

Η προετοιμασία της χώρας με την εκπόνηση ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ για την αντιμετώπιση της Ξυλέλλα, ενός επικίνδυνου οργανισμού καραντίνας που απειλεί τον ελαιοκομικό τομέα στη χώρα μας ήταν το θέμα της σύσκεψης που έλαβε χώρα σήμερα στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκου Μπόλαρη.

 

Το βακτήριο Xylella fastidiosa διαπιστώθηκε το 2013 στη νότια Ιταλία, όπου και θεωρείται υπεύθυνο για την καταστροφή σημαντικού τμήματος του ελαιώνα της Απουλία. Με βάση τη σημαντικότητα της ελαιοκαλλιέργειας για την ελληνική κοινωνία και οικονομία όπως επίσης και λόγω της ζημιάς που μπορεί να προκληθεί από το βακτήριο αυτό, αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής υπό το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, για την σύνταξη Εθνικού Σχεδίου Δράσης, ώστε να αντιμετωπιστούν ολιστικά οι οργανισμοί καραντίνας το οποίο θα εξειδικεύεται σε ειδικότερες δράσεις για την Ξυλέλλα, το Συντρύχιο, την Τριστέτσα, το Κόκκινο Σκαθάρι των Φοινικοειδών κλπ.

 

Κύριος στόχος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι :

 

  • η αποτροπή εισόδου των οργανισμών καραντίνας που δεν έχουν εισέλθει ακόμη στη χώρα,
  • η προσπάθεια εξάλειψης των οργανισμών που έχουν ήδη εισέλθει και
  • ο λεπτομερής σχεδιασμός των δράσεων στην περίπτωση που ένα νέο παθογόνο εισέλθει στη χώρα.

Για την τελευταία περίπτωση, ειδικά για την Ξυλέλλα υπάρχει δέσμευση εκπόνησης εθνικού σχεδίου δράσης για κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. μέχρι το τέλος του 2016. Η δέσμευση αυτή διατυπώνεται ρητά στην πρόσφατη εκτελεστική απόφαση (2015/2417/ΕΕ της 17/12/2015) με την οποία τροποποιείται η εκτελεστική απόφαση 2015/789 της Ε.Ε.

 

Σημειώνεται ότι η εκπόνηση τεκμηριωμένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης και η υποβολή του στην Ε.Ε. αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση  για την πρόσβαση σε χρηματοδοτική ενίσχυση από ενωσιακούς πόρους καθώς και την πρόσληψη μόνιμου ή και έκτακτου προσωπικού.

 

Τα τρία κρίσιμα σημεία που προέκυψαν από τη σύσκεψη είναι :

 

  • η εντατικοποίηση των επισκοπήσεων με την απαραίτητη συνεργασία όλων των συναρμοδίων περιφερειακών υπηρεσιών της χώρας,
  • η διενέργεια όλων των απαραίτητων ελέγχων στα σημεία εισόδου, εισαγωγής και εμπορίας φυτικού υλικού.
  • η απαραίτητη  συνεργασία των συναρμοδίων Υπουργείων, δηλαδή Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, για την επιτυχία του Σχεδίου Δράσης, ενώ καθοριστικός παράγοντας είναι η συνεργασία και ο συντονισμός με τις Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες και τις Περιφέρειες της χώρας.

 

Η απειλή από τους οργανισμούς καραντίνας είναι εθνικών διαστάσεων από της στιγμή που δεν απειλείται με καταστροφή μόνο μέρος της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά απειλείται  το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και η στροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Για την σπουδαιότητα του θέματος επισημαίνεται ότι η Ολλανδική Προεδρία της Ε.Ε. έχει εντάξει στις πέντε προτεραιότητες της,  την  Anti-microbial resistance.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και ερευνητές από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Συγκεκριμένα, συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Νικόλαος Στουπής, ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Τσαγκαλίδης, η Γενική Διευθύντρια Βιώσιμης Φυτικής Παραγωγής κα Αθανασοπούλου,  ο Διευθυντής Προστασίας Φυτικής Παραγωγής κ. Ζωγράφος με τους αρμόδιους τμηματάρχες και υπαλλήλους, η Διευθύντρια Φυτογενετικών Πόρων και Πολλαπλασιαστικού υλικού κα Φωτιάδου με τους αρμόδιους τμηματάρχες και υπαλλήλους και τριμελής αντιπροσωπεία από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο με επικεφαλή τον Αν. Διευθυντή κ. Παναγιώτη Μυλωνά.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις