Ριζοτόμοι κακής ποιότητας

Η συνήθης πρακτική του Υπ.Εξωτερικών για άλλη μια φορά έκανε το θαύμα της. Επειδή δεν συνηθίζουν,δηλαδή δεν γνωρίζουν, απορρίπτουν προτάσεις για παρουσία της χώρας μας σε διεθνής εμπορικές εκθέσεις. Τελευταίο θύμα η αποστολή του ΕΣΕΦΥ στην EXPO 2016.

Ο Νίκος Θυμάκης* αναφέρει στο agrocapital.gr για την μη συμμετοχή της Ελλάδας στο  «Λυπάμαι που είμαι αναγκασμένος να κάνω αυτήν την ανάρτηση, αλλά είμαι υποχρεωμένος απέναντι στον κλάδο που υπηρετώ, που ονειρεύτηκα, που δημιουργήθηκαν ομάδες και συνέργειες για να αντιμετωπίσουν την κρίση...που δεν μείναμε αδρανείς...θα την κάνω...

Πριν λίγες ώρες επέστρεψα από την IPM ESSEN τη μεγαλύτερη έκθεση που αφορά ανθοκομία παγκοσμίως, όπου με παραγωγούς (επιχειρηματίες ανθοκόμους που ως αγρότες αυτή τη στιγμή είναι στα κάγκελα όπως και όλοι οι κλάδοι) συμμετείχαμε σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά όργανα της ανθοκομίας, όπου ο ΕΣΕΦΥ εκπροσωπεί την Ελλάδα. Είχαμε πάει εκεί το 2014 ως εκθέτες...
Γιατί ναι, η Ελλαδίτσα, είναι στο "χάρτη". Και όλοι έχουμε βάλει λιθαράκι σε αυτό.

Παρηγοριά και συνάμα κρυφή προσδοκία , περιμένοντας την απόφαση του ΥΠΕΞ (υποχρεωτική) για να μας "στείλει" στην EXPO 2016 στην Αττάλεια , η συνέντευξη στην εφημερίδα ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ , το περασμένο Σάββατο , του κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΙΠΡΑ, ΓΓ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΥΠΕΞ (δηλαδή του προϊσταμένου των Γραφείων Β2 - ΕΚΘΕΣΕΩΝ, Β8-ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ , του ΥΠΕΞ, που δίνουν αιγίδες και ρηματικές διακοινώσεις συχνά, στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά (για να μην πω σχεδόν "αντιγραφικά") :

"Η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιήσει. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρξει σχεδιασμός, να ανταποκριθεί η δημόσια διοίκηση σε αυτόν, να υπάρξει ουσιαστική ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ μέσα στο ίδιο το Δημόσιο και τους φορείς και κυρίως να υπάρξει ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα".

Τα έχουμε όλα. Φορέα. Υποστήριξη, αιγίδες από ΥΠΠΟ και ΚΕΔΕ. ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΑΜΑ, ΟΜΑΔΑ και δε ζητήσαμε ΛΕΦΤΑ. Η ΟΜΑΔΑ , πάνω από όλα, εξαιρετική και δυνατή, με πολλά άτομα, σπάνιο για ελληνικά δεδομένα.
ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΕΤΟΙΜΗ ΤΗ "ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ" ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ-30 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΕ ΚΛΑΔΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ Η ΕΛΛΔΑ ΕΚΕΙ!

Όλα αυτά γνωστά σε αυτούς. Επίσης είχαν συνεννοηθεί τα ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας για το τι έγγραφα να ανταλλαχθούν, Όλοι, βοηθούσαν και άνοιγαν πόρτες....

Η απάντηση που πήραμε (το έγγραφο θα το πάρω επίσημα τη Δευτέρα, με σφραγίδες κλπ)
" Σε συνέχεια ανωτέρω σχετικού σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δεν δύνανται να ανταποκριθεί στο αίτημά σας για παροχή αιγίδας, δεδομένου ότι τούτο δεν αποτελεί συνήθη πρακτική. " (την ίδια ωρα που δίνονται αλλού κι αλλού αιγίδες, εμείς δεν πήραμε το ΟΚ που είχαμε μαζί μας ΥΠΠΟ και ΚΕΔΕ με αιγίδες ήδη...και σε αυτούς "ρίχνει" πόρτα η συγκεκριμένη απάντηση λοιπόν). Επίσης, δεν είχαμε καμία οικονομική αξίωση από το ελληνικό κράτος.
Τα συμπεράσματα , δικά σας.
Μιλάμε για αφελληνισμό της Ελλάδας.
Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια -ήδη ετοιμάζονται κινήσεις.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας και όντας σε αναμονή, βάζω αυτήν την εικόνα δεν θα τους κάνω τη χάρη να "μαυρίσω" το προφίλ .
"Ριζοτόμοι όμως θα γίνουμε εμείς..."»

 

*O Nίκος Θυμάκης είναι επίτιμος πρόεδρος του ΕΣΕΦΥ και General manager της επιστημινικής ομάδας 30 ατόμων για τη συμμετοχή  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ στην EXPO 2016.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις