1) Αφορολόγητο, 12.000,00 ευρώ , στους κατά κύριο επάγγελμα αλιείς, αγρότες, κτηνοτρόφους.
2) Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αλιέα στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό 61% τουλάχιστον.
3) Εφαρμογή του Ν. 4172/2013 σε όσους πληρούν το ως άνω κριτήριο, μετά την τροποποίησή του ,για την φορολόγηση του γεωργικού εισοδήματος και ταυτόχρονη κατάργηση της τροπολογίας Βαλαβάνη στον Ν. 4328 άρθρο 2 παρ. 1.Δηλαδή φορολόγηση των κατά κύριο επάγγελμα αλιέων με 13% στο καθαρό κέρδος που προκύπτει ως λογιστικό αποτέλεσμα των βιβλίων -στοιχείων και 27,5% προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος.
4) Η φορολόγηση των συνεκμεταλλεύσεων, κάτω των 10 κοχ, να είναι ισότιμη με αυτή των άλλων αλιέων, που είναι κατά κύριο επάγγελμα αλιείς στο 13% αντί του 26% που είναι σήμερα.
5) Οι κατά κύριο επάγγελμα αλιείς να τυγχάνουν και των απαλλαγών φορολογιών και άλλων ( π.χ. αφορολόγητο πετρέλαιο, απαλλακτικό Φ.Π.Α.).
6) Οι νεοεισερχόμενοι αλιείς τα πρώτα δυο χρόνια να απαλλάσσονται από φορολογικές υποχρεώσεις , ώστε να μπορούν να βοηθηθούν στο ξεκίνημα της νέας τους δραστηριότητας.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
1) Διατήρηση του Ο.Γ.Α. σε αυτόνομο πυλώνα κύριας ασφάλισης αλιέων ,αγροτών ,κτηνοτρόφων.
2) Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του <<επαγγελματία αλιέα>> στον Ν. 3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 61% τουλάχιστον.
3) Κάθετη διοικητική και οικονομική διάκριση του Ο.Γ.Α. σε 2 ταμεία.
α) Ταμείο Ασφάλισης Αγροτών στο οποίο θα ενταχθούν οι κατά κύριο επάγγελμα αλιείς ,αγρότες ,κτηνοτρόφοι και οι συνταξιούχοι του Ο.Γ.Α. που προέκυψαν μετά την καθιέρωση της πρόσθετης ασφάλισης .
β) Ταμείο Προνοιακής Ασφάλισης στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων σήμερα στον Ο.Γ.Α.
4)Διατήρηση των 7 κατηγοριών ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα για τους κατά κύριο επάγγελμα αλιείς, αγρότες, κτηνοτρόφους με τις τιμές ασφαλιστικής εισφοράς που ισχύουν σήμερα.
5) Απόδοση ισόποσων ασφαλιστικών εισφορών στο Τ.Α.Α. εκ μέρους όσων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων άλλων φορέων κύριας ασφάλισης θα εξακολουθούν να έχουν γεωργικό εισόδημα είτε απευθείας ως ασφαλιστικές εισφορές Τ.Α.Α. ,είτε μέσω αυξημένου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας πέραν του 13%, που ισχύει για τους κατά κύριο επάγγελμα αλιείς ,αγρότες, κτηνοτρόφους. Το ποσό που αναλογεί στο πέραν του 13% ποσοστού αποδίδεται στο Τ.Α.Α.
6) Οι αλιεργάτες να ασφαλίζονται όπως οι εργάτες γης, με εργόσημο, και όχι με το σημερινό καθεστώς στο οποίο ασφαλίζονται με τον μήνα. Διότι ένα αλιευτικό σκάφος λόγω των καιρικών συνθηκών δεν εργάζεται ολόκληρο τον μήνα.
7)Εφαρμογή για μια τριετία 2016-2019 του ως άνω συστήματος και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης μετά το τέλος της τριετίας για την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ταμείου Τ.Α.Α. καθώς και λήψη διορθωτικών μέτρων αν αποδειχθεί ότι απαιτούνται .
ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
1)Άμεσες αποζημιώσεις στους κατά κύριο επάγγελμα αλιείς για καταστροφές από θηλαστικά ( δελφίνια, κ.α.) στα δύχτια παραγάδια όπως επίσης και από φυσικές καταστροφές .
2)Να ενταχθεί στο ΕΠΑλθ 2014-2020 η αντικατάσταση σκάφους στους κατά κύριο επάγγελμα αλιείς, και αποκλειστικά στους παράκτιους αλιείς, για να έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στον αλιευτικό τουρισμό, καθώς σήμερα είναι δύσκολο με τα συγκεκριμένα αλιευτικά να μπορέσουν να το πραγματοποιήσουν.
3)Να αλλαχθούν τα κριτήρια και η μοριοδότηση για την αλιεία BFT (ερυθρού τόνου ) ώστε να δοθούν περισσότερες άδειες στα αλιευτικά σκάφη .
4)Να δίνονται άμεσα οι επιδοτήσεις στους κατά κύριο επάγγελμα αλιείς για εκσυγχρονισμό κ.α. διότι πραγματοποιούνται με ιδία κεφάλαια Όπως επίσης να υπάρξει και άμεση πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα .
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις