Ενημέρωση ΥΠΕΝ για το σχέδιο Π.Δ. που αφορά τον κόλπο Κυπαρισσίας

Ενόψει της Δημόσιας Διαβούλευσης που ξεκινάει για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Χαρακτηρισμός των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών των «GR2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Στροφυλιά, Κακόβατος», «GR2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο - Κυπαρισσία» και «GR2550005: Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι – Κυπαρισσία)» και της ευρύτερης περιοχής τους, ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης», καθορισμός ζωνών προστασίας, καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης και σύσταση αρμόδιου οργάνου διαχείρισης και διοίκησής του», το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διοργάνωσε Συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να ενημερώσει τους δημοσιογράφους σχετικά με το περιεχόμενό του.
 
Στην Συνέντευξη Τύπου τοποθετήθηκαν για το περιεχόμενο του Π.Δ ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, η Γενική Διευθύντρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Μάρθα Κρητικού και η αρμόδια σε θέματα βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ, Κατερίνα Στυλογιάννη.
 
Το τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών του ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, επανεξέτασε το σχέδιο Π.Δ λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις του ΣτΕ και ακολουθώντας τους κανόνες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Λαμβάνοντας περεταίρω υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα της ΕΠΜ, το τμήμα θεώρησε ότι η αποτελεσματικότερη προστασία για τα είδη πανίδας και χλωρίδας που φιλοξενεί η εν θέματι περιοχή, μπορεί να επιτευχθεί με τον χαρακτηρισμό της ως «περιοχή προστασίας της φύσης», δεδομένου ότι αποτελεί αντιπροσωπευτικότερο και αυστηρότερο καθεστώς χαρακτηρισμού από εκείνο του εθνικού πάρκου.
 
Το ΥΠΕΝ έκρινε επίσης ότι το εν λόγω σχέδιο Π.Δ θα πρέπει να βγει εκ νέου σε δημόσια διαβούλευση, δεδομένου ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει σε αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικές και θα πρέπει οι πολίτες και οι αρμόδιοι φορείς, να λάβουν γνώση και να διατυπώσουν απόψεις, πριν την τελική έκδοσή του

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις