Κανένα χρονοδιάγραμμα δεν δόθηκε για τις πληρωμές των νέων αγροτών

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και οι κατά τόπους Ενώσεις Νέων Αγροτών της χώρας, έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την γνωστοποίηση και επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον  νέο αγρότη και κτηνοτρόφο.

Στο πλαίσιο αυτό το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της Π.Ε.Ν.Α. και εκπρόσωποι των τοπικών ενώσεων νέων αγροτών έχουν επαφές με διάφορους φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Μάρκο Μπόλαρη. 

Για μία ακόμα φορά τονίσθηκε η επιτακτική ανάγκη χάραξης εθνικής αγροτικής πολιτικής που θα στηρίζει πραγματικά τον πρωτογενή τομέα και θα δίνει κίνητρα σε νέους αγρότες να παράγουν ποιοτικά προϊόντα. Όπως επισημάνθηκε οι  νέοι αγρότες έχουν τεθεί στο περιθώριο από τους κυβερνώντες οι όποιοι αντί να δίνουν κίνητρα, ώστε να εισέλθουν όλο και περισσότεροι νέοι στο γεωργικό επάγγελμα και να φροντίζουν για την εύρυθμη λειτουργιά των ήδη δραστηριοποιούμενων αγροτών, δημιουργεί συνεχώς εμπόδια και προσχώματα, με αποτέλεσμα να αποτρέπεται η ενασχόληση τους με τον πρωτογενή τομέα.

Οι νέοι αγρότες επεσήμαναν πως έστω και τώρα το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να παίξει το ρολό για το οποίο υπάρχει και να σκύψει με σοβαρότητα στο νέο αγρότη, να φροντίσει για την επιστημονική του εξέλιξη, να μειώσει τα ασφαλιστικά και φορολογικά του βάρη και να «ανοίξει» δρόμους για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των δράσεων του που σκοπό έχουν την αναβάθμιση και εξέλιξη των επιχειρήσεων του. Να δώσει ουσιαστική στήριξη για την βελτίωση των παραγόμενων προϊόντων σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

Δυστυχώς όμως για μία ακόμα φορά οι νέοι αγρότες έγιναν αποδέκτες αοριστιών από την πλευρά του υπουργείου σε ότι αφορά τα καίρια αιτήματα τους, αλλά και υποσχέσεων ότι η Πολιτεία βρίσκεται στο πλευρό τους χωρίς ωστόσο καμία ουσιαστική δέσμευση. 

Ο κ. Μπόλαρης τόνισε πως το υπουργείο γνωρίζει τα προβλήματα των νέων αγροτών για τα οποία επιθυμεί να δώσει λύσεις, παρόλα αυτά λόγω των δύσκολων οικονομικών συγκυριών, της εμπλοκής και άλλων συναρμόδιων υπουργείων, αλλά και των ήδη ειλημμένων αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν υπάρχουν πολλά  περιθώρια ανάληψης δράσεων. Για παράδειγμα στο θέμα της παράτασης στην ημερομηνία λήξης του φρέσκου γάλακτος, ο ευρωπαϊκός κανονισμός ανοίγει το δρόμο για την εισαγωγή γάλακτος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον έλληνα αγελαδοτρόφο ο οποίος θα πληγεί ανεπανόρθωτα.

Επίσης στο θέμα της οριοθέτησης των βοσκοτόπων και των σταυλικών εγκαταστάσεων ο υπουργός δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση για το αλαλούμ που επικρατεί με αποτέλεσμα πολλοί νέοι κτηνοτρόφοι να κινδυνεύουν με απεντάξεις από τα προγράμματα. Παρά την επιμονή των εκπροσώπων των νέων αγροτών προκειμένου να έχουν σαφή εικόνα για τις προθέσεις του υπουργείου σε ότι αφορά τα επιλέξιμα βοσκοτόπια και για τις ανισότητες που παρουσιάζονται στις ενισχύσεις λόγω της μη διευθέτησης του θέματος, δεν έγινε καμία ενημέρωση. 
Καμία σαφή απάντηση δεν πήραν και για την άδικη μεταχείριση των νέων αγροτών από τη νέα ΚΑΠ, αλλά και την κατανομή του εθνικού αποθέματος.
   
Κανένα χρονοδιάγραμμα δεν δόθηκε για τις πληρωμές των νέων αγροτών από παλαιότερα προγράμματα, ενώ  ο υπουργός περιορίσθηκε στην γνωστοποίηση της πρόθεσης του υπουργείου να προχωρήσει σε πολιτικές για την εκπαίδευση των αγροτών, την στήριξη των παραγόμενων ποιοτικών προϊόντων της χώρας.

Ο κ. Μπόλαρης αρκέστηκε να επισημάνει πως η πολιτική του υπουργείου είναι να δοθεί έμφαση στη χάραξη πολιτικών για την ενίσχυση του ρόλου του άνθρωπου παραγωγού μέσα από την εκπαίδευση του, αλλά και την ορθότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων και της γης. Παράλληλα τόνισε πως δεν έχουν αξιοποιηθεί από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου τα εργαλεία που έχουμε ως χώρα για την αύξηση της πρωτογενούς παραγωγής και προς αυτήν την κατεύθυνση επιθυμεί να δουλέψει η σημερινή ηγεσία.   
Παράλληλα ανέφερε πως γίνονται προσπάθειες για την αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ. 

Στη συνάντηση συμμετείχε ο πρόεδρος της Π.Ε.Ν.Α Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο αντιπρόεδρος  Νικόλαος Παυλονάσιος και ο ταμίας Λεωνίδας Αρνίδης, ο πρόεδρος ένωσης νέων αγροτών Αργολίδας Ευάγγελος Μπινιάρης και ο ταμίας Ιωάννης Δενεσάκης, ο πρόεδρος της ένωσης νέων αγροτών Κορινθίας Ανδρέας Κουρλιούρος, ο γραμματέας της ένωσης νέων αγροτών Κοζάνης Ευστάθιος Πασχαλίδης, ο εκπρόσωπος της Ένωσης νέων αγροτών Τρικάλων Χρήστος Λαγόπουλος,  ο εκπρόσωπος της Ένωσης νέων αγροτών Ηλείας Δημήτρης Βαχλιώτης,  ο εκπρόσωπος νέων αγροτών Αττικής Δημήτριος Πάτσιας, ο εκπρόσωπος της ένωσης νέων αγροτών Κορίνθου Παναγιώτης Θειάκας  και ο εκπρόσωπος νέων αγροτών Καρδίτσας Κωνσταντίνος Τέλιος.

Αναλυτικά τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση ήταν:
Η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Υπάρχουν σημαντικές ανισότητες στον τρόπο που καθορίσθηκαν τα δικαιώματα με αποτέλεσμα αντί να ωφελούνται οι νέοι αγρότες να κερδίζουν ουσιαστικά οι μη αγρότες. Θα πρέπει να γίνει αναδιανομή δικαιωμάτων με αξιοκρατικά κριτήρια και με στήριξη των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, οποίοι για να ορισθούν θα πρέπει το γεωργικό εισόδημά τους να είναι μεγαλύτερο από το 50% των συνολικών εισοδημάτων τους.

Ο τρόπος διάθεσης των χρημάτων που προέρχονται από τον Πυλώνα ΙΙ για την ένταξη νέων αγροτών και τα σχέδια βελτίωσης. Όλη αυτή η διαδικασία στο παρελθόν δεν έγινε σωστά με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να περιμένουν από το 2012 τα χρήματά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Επίσης θα πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία των νέων αγροτών του 2009, οι οποίοι έπεσαν θύμα πολιτικών παιχνιδιών παραμονές των εκλογών του 2009, αφού τους έταξαν χρήματα που τελικά δεν υπήρχαν. Με τον νόμο Μπατζελή κόπηκαν τα μισά χρήματα. Αντί για 35 με 40.000 ευρώ, πήραν 15 με 20.000 ευρώ τελικά, ενώ δεν πήραν ούτε από το εθνικό απόθεμα. Ήδη εκδικάζονται διάφορες υποθέσεις μετά τις αγωγές που έχουν κατατεθεί.

Το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Για να λειτουργήσει σωστά το πρόγραμμα και να αποφευχθούν οι δυσλειτουργίες και οι αδικίες των προηγούμενων προγραμμάτων, τα οποία δυστυχώς κριθήκαν ανεπιτυχή ως προς τους στόχους τους, θα πρέπει να γίνει γρήγορη η απορρόφηση του, ώστε να αξιοποιηθεί καλύτερα η νέα καλλιεργητική περίοδος, να μειωθεί η ανεργία, να αυξηθούν τα εισοδήματα των αγροτών και να ενισχυθεί η εθνική οικονομία. Το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί σωστά και τα χρήματα να δοθούν στοχευόμενα στους πραγματικά νέους αγρότες βάση αυστηρών κριτήριων. Θα πρέπει να μειωθεί και η γραφειοκρατία. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να καταθέτουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους, να υπάρχει άμεση απάντηση αν εγκρίνονται ή όχι οι προτάσεις τους. Να είναι ανοικτό το πρόγραμμα όλη την περίοδο εφαρμογής και να γίνεται αυστηρός έλεγχος από τις Περιφέρειες και όχι από το υπουργείο. Οι γεωργοί χρειάζονται εγκαίρως σαφείς κατευθυντήριες γραμμές. Τα όποια προγράμματα θα πρέπει πραγματικά να λειτουργούν ως εργαλείο για τους νέους αγρότες και ως κίνητρο για τους νεοεισερχόμενους. 

Επίσης επισημάνθηκε ότι χρειάζονται λύσεις και σε επιμέρους θέματα όπως:

Διευθέτηση του θέματος με τις άδειες για τις σταυλικές εγκαταστάσεις. Η έλλειψη άδειας λειτουργίας για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις νέων αγροτών λόγω  του δαιδαλώδους νομοθετικού πλαισίου και της γραφειοκρατίας, οδηγεί σε απεντάξεις από προγράμματα και στην επιστροφή χρημάτων. 

Μείωση κόστους παραγωγής. Θα πρέπει να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια στο 7% και να αναπτυχθεί σύγχρονο σύστημα για μειωμένο φόρο κατανάλωσης πετρελαίου στους «επαγγελματίες αγρότες» με χρήση δεικτών κατανάλωσής ανά είδος καλλιέργειας και στρέμμα. Για την ίδια κατηγορία «επαγγελματιών αγροτών» μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για αγροτική χρήση. Θα πρέπει να γίνει αυστηρός έλεγχος εκ μέρους του κράτους στις εναρμονισμένες πρακτικές που αναπτύσσονται σε βάρος των αγροτών στον τομέα των εφοδίων και στον τομέα εμπορίας- διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.

Εφαρμογή στον ΕΛΓΑ ενός πλαισίου έγκαιρων και δίκαιων αποζημιώσεων για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Ετήσιο χρονοδιάγραμμα καταβολής των ενισχύσεων – αποζημιώσεων, που θα τηρείται εκ μέρους των Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ. (ΕΛΓΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ)

Καταγραφή των βοσκοτόπων και αναδιανομή τους, καθώς και βελτίωσή τους. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να προγραμματιστεί με ορθολογικότερο τρόπο η κτηνοτροφία και να αδειοδοτηθούν με ευκολότερα οι υπάρχουσες κτηνοτροφικές μονάδες σύμφωνα με την νέα Κ.Α.Π. και τις απαιτήσεις του ΟΣΔΕ. Η βελτίωση των βοσκοτόπων θα ωφελήσει άμεσα τους κτηνοτρόφους αυξάνοντας την κτηνοτροφική τους παραγωγή, μειώνοντας το κόστος της.

Να ξεκλειδώσει το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας για να αποτελέσει εργαλείο για την στήριξη των νέων αγροτών προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια για να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους  και να καλλιεργήσουν. Η Κάρτα του Αγρότη δεν ικανοποιεί τους νέους αγρότες, οι οποίοι δεν λαμβάνουν επιδοτήσεις. 

Αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Ο λαβύρινθος της γραφειοκρατίας «πνίγει» κυριολεκτικά τις αγροτικές επιχειρήσεις, που αντί να ασχολούνται με τις ουσιαστικές εργασίες τους, αναλώνονται καθημερινά σε περιττές διαδικασίες, έγγραφα και υπογραφές, που απαιτούν οι δημόσιες υπηρεσίες και που δημιουργούν περιττό κόστος.  

Εξυγίανση από μηδενική βάση του συνεταιριστικού κινήματος. Να υπάρχουν μικρές ομάδες παραγωγών ανά Δήμο και ανά Νομό για κάθε προϊόν.

Να δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές ενώσεις των νέων αγροτών να εκδίδουν βεβαιώσεις για διάφορα προγράμματα νέων αγροτών και δράσεις προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα στα ταμεία τους έτσι ώστε να επιτευχθεί η συνεπής παρακολούθηση των εξελίξεων,  προϋπόθεση κρίσιμη για την βιωσιμότητα των νέων αλλά και του ρόλου τους στο πρωτογενή τομέα. 

Χρηματοδότηση για την ετήσια συνδρομή της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών στο  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών ( C.E.J.A.) στο οποίο έχει εγγραφεί το 2014. Πρέπει να ενισχυθεί το ευρωπαϊκού προφίλ της ΠΕΝΑ ώστε να υπάρχει δυναμική παρουσία των νέων αγροτών στο εξωτερικό.