Άνοιγμα εξαγωγών φρούτων κλπ γεωργικών ελληνικών προϊόντων στην Ινδονησία
Ο κ Γ Πολυχρονάκης , ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS δήλωσε :
Α -.Την επόμενη Δευτέρα 11 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε στο Λουξεμβούργο. Το Συμβούλιο θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων θεμάτων, σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων στήριξης για να βελτιωθεί η κατάσταση των αγροτών.
Βασικά σημεία σχετικά με τον τομέα των φρούτων και λαχανικών που θα συζητηθούν είναι:
-Ενεργοποίηση όλων των κατάλληλων μέτρων , συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων μέτρων στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ( «ο κανονισμός ΚΟΑ»), για ανακούφιση της τρέχουσας κατάστασης της αγοράς.
-Συνέχιση διπλωματικών πρωτοβουλιών για νέες αγορές τρίτων χωρών για τις γεωργικές εξαγωγές της ΕΕ.
-Ένταση προσπαθειών για τακτοποίηση των συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, σε στενή συνεργασία με την Προεδρία του Συμβουλίου, και ιδίως για να διευκολυνθεί η επανάληψη του εμπορίου των προϊόντων που καλύπτονται από την απαγόρευση SPS.
-Εξέταση παράτασης κατά ένα έτος από τις 30 Ιουνίου 2016, έκτακτων μέτρων για τα φρούτα και τα λαχανικά λόγω της απαγόρευσης των εισαγωγών από τη Ρωσία.
-Εξέταση βελτίωσης λειτουργίας του συστήματος απόσυρσης για τα φρούτα και τα λαχανικά ανάλογα με την περίπτωση, σύμφωνα με τις παραπάνω αρχές.
-Εξασφάλιση των συμφερόντων των ευρωπαίων παραγωγών για επαρκή προστασία τους στις επικείμενες διαπραγματεύσεις ΣΕΣ, συμπεριλαμβανομένων ΤΤΙΡ και της Mercosur, ιδιαίτερα για τους ευαίσθητους τομείς της ΕΕ.
-Εξέταση προτάσεων για κατάλληλα εργαλεία διαχείρισης του κινδύνου, αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, οι συμβάσεις σταθερής τιμής κλπ
Β.- Μετά από την αποφασιστική και επιτυχή παρέμβαση από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα ΥΠΑΑΤ κ.Νικ Στουπή, της Γεν Δ/νσης Βιώσιμης Φυτικής Παραγωγής και της Δ/νσης Μεταποίησης και Τυποποίησης του ΥΠΑΑΤ αλλά και ταχύτατης αντίδρασης του Πρέσβυ μας στην Τζακάρτα, κατέστη δυνατόν να υποβληθεί έστω και την τελευταία ημέρα , με υπερπήδηση ανεξήγητων καθ ημάς χρονοβόρων γραφειοκρατικών κωλυσιεργιών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, η αίτηση για αναγνώριση των ελληνικών εργαστηρίων και έτσι σήμερα μας γνωστοποιήθηκε η έγκρισή τους από Ινδονησιακής πλευράς, ανοίγοντας την αγορά της Ινδονησίας στα ελληνικά γεωργικά προϊόντα και βεβαίως στα φρούτα και λαχανικά
με έκδοση πιστοποιητικού ανάλυσης που να περιλαμβάνει:
The type of pesticide used in the origin country
Heavy metals;
Mycotoxins; and/or
Biological contaminants
Χαιρετίζοντας την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ , ελπίζουμε ότι θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευση της ότι θα επιδείξει το ίδιο ενδιαφέρον για τις εκκρεμούσες αιτήσεις και για άλλες ασιατικές , νοτιοαμερικανικές χώρες και της Κίνας, καθώς οι απαιτήσεις που προβάλλονται σε θέματα φυτοϋγειονομικής προστασίας είναι παραπλήσιες και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Θεωρούμε την έγκαιρη και όχι <πυροσβεστική> παρέμβαση στα θέματα που αφορούν τις εξαγωγές μας στις απομακρυσμένες αυτές αγορές θα συντελέσει στην ανάπτυξη τους με εξαιρετική επιτυχία.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις