Το 2015 έγιναν μαζικοί εμβολιασμοί σε περίπου 150 χιλιάδες βοοειδή

Συνάντηση εργασίας με αντιπροσωπεία στελεχών της Ευρωπαϊκής  Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) υπό τον Εκτελεστικό Διευθυντή κ. Bernhard Url είχε σήμερα ο Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπου Κασίμη, του Πρόεδρου του ΕΦΕΤ, Ιωάννη Τσιάλτα και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων.

Στη συνάντηση, συζητήθηκαν κυρίως ζητήματα σχετικά με το βακτήριο της Xylella fastidiosa στις καλλιέργειες και την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Αποστόλου, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της EFSA για τη συνεργασία και την υποστήριξη, ανέφερε τα εξής σχετικά με την Xylella fastidiosa και την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών.

«Όπως γνωρίζετε ο Xylella έχει καταταγεί στους επιβλαβείς οργανισμούς μεγίστου κινδύνου.

Κάνουμε λοιπόν το παν ώστε να μην εγκατασταθεί και στη χώρα μας γιατί κάτι τέτοιο θα είχε οδυνηρές συνέπειες, πρώτα απ΄όλα για τους αγρότες.

Σε αυτό το πλαίσιο θέλουμε να ευχαριστήσουμε την EFSA για την επιστημονική υποστήριξη και την καθοδήγηση που παρέχει στα Κράτη Μέλη της Ε.Ε.

Από τη δική μας την πλευρά σε επίπεδο πρόληψης, έχουμε εντατικοποιήσει τους ελέγχους στα σημεία εισόδου αλλά και στην εσωτερική αγορά με έμφαση στα σημεία αυξημένης επικινδυνότητας.

Έχουμε ταυτόχρονα επεξεργαστεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την έγκαιρη αντιμετώπιση, σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος.

Στηρίζουμε το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, τα εργαστήρια μας,  με τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα και με την συνεχή εκπαίδευση των στελεχών του υπουργείου.

Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι - και όλοι οι πολίτες θα έλεγα - να είναι ενημερωμένοι. Γι΄αυτό θα υπάρξει ειδική ενημερωτική καμπάνια που οργανώνεται σε περιφερειακό επίπεδο.

Οζώδης Δερματίτιδα

Η Οζώδης Δερματίτιδα που έπληξε τα βοοειδή στη χώρα μας, κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, βρίσκεται ουσιαστικά υπό έλεγχο.

Ήταν ένα βαρύ πλήγμα για όλους, αλλά και για τα οικονομικά του δημοσίου σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία. Το κόστος για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων και γενικότερα για την αντιμέτωπη της Οζώδους Δερματίτιδας  έχει ήδη ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ.

 

Το 2015 έγιναν μαζικοί εμβολιασμοί σε περίπου 150 χιλιάδες βοοειδή.

Κατά την τρέχουσα χρονιά θα εμβολιασθούν πάλι όλα τα ζώα που εμβολιάσθηκαν το 2015, αλλά και επιπλέον ζώα.

 

Για να εξοικονομήσουμε χρόνο ζητήσαμε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων – και εγκρίθηκε το αίτημά μας - την κατά παρέκκλιση προμήθεια των απαιτούμενων δόσεων εμβολίων, ώστε εντός του Μαΐου να αρχίσει το πρόγραμμα εμβολιασμών του 2016.

 

Το Υπουργείο κάνει τα πάντα ώστε να υπάρξει πλήρης συντονισμός της δράσης και να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος μεταφοράς του προβλήματος και σε άλλες περιοχές».

 

Σε δήλωσή του ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ESFA κ. Bernhard Url ανέφερε τα εξής:

 

«Σήμερα είχαμε συναντήσεις με τους συναδέλφους μας από τον ΕΦΕΤ. Εμείς στην EFSA εκδίδουμε επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, σε σχέση με την αξιολόγηση της επικινδυνότητας σε θέματα ασφάλειας τροφίμων. Υποστηρίζουμε μέσα από τις γνωμοδοτήσεις μας τους υπεύθυνους διαχείρισης κινδύνων στην Ευρώπη, ενώ προάγουμε τη συνεργασία με τους εταίρους μας.

 

Αυτή τη στιγμή έχουμε 1005 ειδικούς σε όλα τα μέλη που είναι εταίροι μας. Στην Ελλάδα εταίρος μας είναι ο ΕΦΕΤ ο οποίος οργάνωσε και τη σημερινή μας επίσκεψη. Χαιρόμαστε πάρα πολύ για τη συνεργασία μας με τον ΕΦΕΤ ο οποίος μας υποστηρίζει διαρκώς σε διάφορα έργα που εκτελούμε  σε όλη την Ευρώπη. Στην πρωινή μας συνάντηση με τον ΕΦΕΤ μιλήσαμε για τα μελλοντικά μας σχέδια  και για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να προάγουμε την αξιολόγηση της επικινδυνότητας. Παρόντες στη συνάντηση ήταν εκπρόσωποι από ελληνικά πανεπιστήμια, ινστιτούτα και οργανισμούς. Θεωρούμε τη συνεργασία με τον καθέναν από αυτούς  ξεχωριστά ιδιαίτερα σημαντική.

Στην συνέχεια ήρθαμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπου συναντηθήκαμε, μεταξύ άλλων και με τον Υπουργό που είναι ένας πολύτιμος εταίρος μας. Επιβεβαιώσαμε ότι χρειαζόμαστε την υποστήριξη της Ελλάδας και ότι είμαστε διαθέσιμοι να την υποστηρίξουμε μέσα από επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και συμβουλές. Συγκεκριμένα αναφερθήκαμε σε δυο νόσους την Χyllela fastidiosa η οποία ήδη πλήττει την Ιταλία και την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών. Θεωρούμε ότι στο μέλλον η επιστημονική μας συνεργασία θα ενισχυθεί ακόμα περαιτέρω προκειμένου  να μπορέσουμε είτε να περιορίσουμε είτε να εξαλείψουμε αυτές τις δύο νόσους».

 

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, κ. Ιωάννης Τσιάλτας ανέφερε τα εξής:

 

«Σήμερα δεχθήκαμε την επίσκεψη του Εκτελεστικού Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση το πρωί στα γραφεία του ΕΦΕΤ όπου κινητοποιήσαμε όλα τα δίκτυα που διαθέτουμε στη χώρα τα επιστημονικά και τα ερευνητικά που υποστηρίζουν το έργο της EFSA στη χώρα μας. Η συνάντηση μας εστιάστηκε κυρίως στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας δηλαδή να ανιχνεύσουμε και να αξιολογήσουμε τους κινδύνους που υπάρχουν στα τρόφιμα και σε όλο τον αγροδιατροφικό τομέα ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε τους κοινούς στόχους που είναι η εξασφάλιση ασφαλών τροφίμων  για τον καταναλωτή και η προστασία της δημόσιας υγείας. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό το στοιχείο αυτό διότι συμβάλλει σημαντικά στους σχεδιασμούς που έχουμε και στους προγραμματισμούς για τους ελέγχους και στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα διάφορα διατροφικά περιστατικά και τις διατροφικές κρίσεις,.

Ολοκληρώσαμε τη συνάντηση μας και με τη βιομηχανία η οποία παράθεσε τους δικούς της προβληματισμούς και ανταλλάξαμε απόψεις με την EFSA. Ολοκληρώσαμε τις συναντήσεις εδώ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δίνοντας και ιδιαίτερη υπόσταση σε αυτό που εννοούμε ενιαία αντιμετώπιση όλου του αγροδιατροφικού τομέα από το αγρόκτημα μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή συζητώντας για θέματα υγείας ζώων και υγείας φυτών. Θεωρώ ότι η στενή συνεργασία μας με την EFSA, δηλαδή του ΕΦΕΤ και όλου του Υπουργείου συμβάλλει ουσιαστικά και διευκολύνει τόσο το έργο το δικό μας σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις