Οι υφιστάμενες συγκυρίες, capital controls, αδυναμία λήψης τραπεζικών δανείων αδυναμία πληρωμώv επιδοτήσεων κ.λπ., έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους και κινδυνεύουν να χάσουν την καλλιεργητική σεζόν και να μένουν με χρέη προς το δημόσιο γιατί κανείς δεν πιστώνει πλέον»
Για να παραγάγει κανείς υπεραξία ή κέρδος, πρέπει να παραγάγει και να πουλήσει εμπορεύματα, για να παραγάγει και να πουλήσει εμπορεύματα, πρέπει να παραγάγει και να πουλήσει εμπορεύματα δηλ. αξίες χρήσεις για άλλους, και, για να παραγάγει και να πουλήσει αξίες χρήσης για άλλους, πρέπει να παραγάγει αξίες χρήσης για να πληρώσει φόρους πρέπει να παράγει όταν δεν μπορεί να παράγει, όλοι χάνουν
- «Έλεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ»
- «Κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης»
- «Συγκρότηση Εθνικού Δικτύου Αγροτικής Πολιτικής, για την υλοποίηση πολιτικής και χάραξη συνολικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα»
- «Υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων»
- «Συγκρότηση συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα»
- «Ειδικό σχέδιο για την στήριξη της κτηνοτροφίας»
- «Στήριξη της αλιείας με άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυοαποθεμάτων»
- «Υλοποίηση διαφοροποιημένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την αγροτική παραγωγή σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές»
- «Δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού».
Πως οταν οι αγρότες τίθενται υπό διωγμό. και κάθε χιλιάρικο πάνω από 20.000 θα έχει φόρο 34% (29% η κλίμακα και 5% η εισφορά αλληλεγγύης). Η κυβέρνηση προσπάθησε να χρησιμοποιήσει σαν «τυράκι» τη διατήρηση του ΟΓΑ για πέντε ακόμα χρόνια, την κλιμάκωση της αύξησης των εισφορών μέχρι το 2021, αντί για το 2019 που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου (χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία για την ακριβή μορφή της κλιμάκωσης) και τη δυνατότητα καθιέρωσης και ενός δεύτερου κλιμακίου ασφαλιστικής εισφοράς, που το προσδιόρισε στο 16% που στο 20% ορίζεται η εισφορά και για τους αγρότες -ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, ασφαλισμένους
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι παραμένει στο ακέραιο και το χαράτσι των 722 εκατ. ευρώ που πρέπει να πληρώσει άμεσα ο αγροτικός κόσμος (εισφορές δεύτερου εξάμηνου 2015 και ολόκληρου του 2016.Που είναι η φορολογική ελάφρυνση, όταν έχουν τσακίσει τους αγρότες στα χαράτσια, όπως στο πετρέλαιο ή στα αγροτικά εφόδια, στα οποία ο ΦΠΑ εκτινάχτηκε τον περασμένο Ιούλη στο 23% από το 13%. Όσο για το αφορολόγητο, δεν είναι τυχαίο ότι στην κυβερνητικήανακοίνωση που είχε κάνει δεν αναφέρεται τίποτα συγκεκριμένο (π.χ. ότι θα είναι ίδιο μ' αυτό που ισχύει για τους μισθωτούς), γιατί αυτό θα πρέπει να περάσει από την τρόικα.