O επιβλαβής οργανισμός καραντίνας Xylella fastidiosa, ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Απριλίου στο Κτήμα Συγγρού από το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών. Την ημερίδα παρακολούθησαν γεωπόνοι, ελαιοκαλλιεργητές αλλά και φοιτητές οι οποίοι ενημερώθηκαν για το βακτήριο. Την ημερίδα άνοιξε η Πρόεδρος του ΙΓΕ κυρία Άννα Μαρία Γιάντση, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος κύριος Δημήτριος Πετροπουλάκης. Η κυρία Γιάντση αναφέρθηκε στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Ινστιτούτου και στην προσπάθεια που γίνεται για την ενημέρωση του αγροτικού κοινού για τις εξελίξεις του κλάδου, σκοπός της οποίας ήταν και η συγκεκριμένη ημερίδα.
Προσκεκλημένοι ομιλητές της ημερίδας ήταν η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Πολύμνια Αντωνίου, η κυρία Σταυρούλα Ιωαννίδου εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και ο δρ. Τζουζέπε Βεργκάρι, μέλος της επιστημονικής ομάδας ταχείας παρέμβασης για τον Xylella fastidiosa της Περιφέρειας Απουλίας στην Ιταλία.
Ο Xylella fastidiosa είναι ένα από τα πλέον επικίνδυνα βακτήρια για τα φυτά σε παγκόσμια κλίμακα, που προκαλεί πολλές ασθένειες, με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για τη γεωργία. Στην ημερίδα πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για το βιολογικό κύκλο βακτηρίου, τις καλλιέργειες που επηρεάζει καθώς και τον τρόπο μετάδοσής του. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι το παθογόνο έχει πολύ μεγάλο εύρος φυτών ξενιστών, καθώς και ότι τα συμπτώματα που προκαλούνται από το βακτήριο ποικίλλουν ανάλογα με το φυτό ξενιστή. Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι το πολλαπλασιαστικό υλικό καλλωπιστικών και καλλιεργούμενων φυτών. Στην χώρα μας τα διαπιστευμένα εργαστήρια ελέγχων διαπίστωσης του βακτηρίου σε συμπωματικά δένδρα ελιάς είναι το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το ΤΕΙ Ηρακλείου. Εκατοντάδες ύποπτα δείγματα κλάδων ή δένδρων ελιάς έχουν εξετασθεί στα διαπιστευμένα εργαστήρια με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Ως συμπέρασμα της ημερίδας ήταν ότι είναι μεγάλης σημασίας η σωστή ενημέρωση των άμεσα εμπλεκόμενων, φορέων, επιστημόνων αλλά κυρίως των ιδίων των παραγωγών ούτως ώστε να διασφαλιστεί στο βαθμό που είναι εφικτό ότι δεν θα υπάρξει εξάπλωση του βακτηρίου στη χώρας μας.