Ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση της Φέτας αλλά και την προστασία της στην αγορά της Ν. Αφρικής, πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, κατά τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Hogan.
Με δεδομένο, ότι στην παρούσα φάση, η Συμφωνία ΣΟΕΣ ΕΕ-SADC (η Συμφωνία της Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική) δεν μπορεί να «ανοίξει» εκ νέου για οποιαδήποτε τροποποίηση του κειμένου της, ο Υπουργός και ο Επίτροπος συμφώνησαν σε κείμενο - δήλωση της Επιτροπής σύμφωνα με το οποίο μεταξύ άλλων η Επιτροπή:
- Αναγνωρίζει τις ανησυχίες της Ελλάδας σχετικά με τα αποτελέσματα που αφορούν στην προστασία των Γεωγραφικών Eνδείξεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ΠΟΠ φέτα.
- Δεσμεύεται ότι κατά την μεταβατική περίοδο των 5 ετών από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας ΣΟΕΣ ΕΕ-SADC θα αρχίσει τη διαδικασία αναθεώρησης, με σκοπό να επιτύχει για όλες τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, το ίδιο επίπεδο προστασίας.
- Θα εξασφαλίσει την αυστηρή εφαρμογή της προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων που προβλέπονται στο Πρωτόκολλο 3 της Συμφωνίας.
- Στις υπό εξέλιξη και μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις θα διατηρεί στενή επαφή με κάθε ενδιαφερόμενο κράτος- μέλος μέσω των διαθέσιμων δομών διαβούλευσης.
Τέλος στη σχετική διαπραγμάτευση ο Επίτροπος δεσμεύτηκε να στείλει στην Αθήνα ανώτερους υπάλληλους της Επιτροπής οι οποίοι θα ενημερώσουν τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ αλλά και τους επαγγελματίες σχετικά με τις δυνατότητες να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χρηματοδότηση για την προώθηση της φέτας κυρίως στις αγορές που παρουσιάζονται προβλήματα.
Σε δήλωσή του, μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Hogan, ο Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρει τα εξής:
«Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές διασφαλίσεις για μια συμφωνία που δυστυχώς είχε ήδη ολοκληρωθεί από το Σεπτέμβριο του 2014.
Καταφέραμε να δεσμευθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναθεώρηση της συμφωνίας, εντός της μεταβατικής περιόδου των 5 ετών, με σκοπό την πλήρη προστασία της φέτας, πριν αρχίσει να παγιώνεται μια κατάσταση αρνητική.
Η σθεναρή και παράλληλα εποικοδομητική στάση που τηρήσαμε όλη αυτή την περίοδο της διαπραγμάτευσης κατά την οποία είχαμε ουσιαστικά μπλοκάρει την ενεργοποίηση της συμφωνίας με τη Νότια Αφρική, μας δίνει τη δυνατότητα να ελπίζουμε για καλύτερες ημέρες στην παρουσία των ΠΟΠ προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις