Μετά τις σχετικές οδηγίες του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού κατόπιν της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, συγκλήθηκε από την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη, την Τρίτη 31 Μαΐου 2016 στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας, διευρυμένη σύσκεψη για την οζώδη δερματίτιδα, παρουσία των θεματικών αντιπεριφερειαρχών κ.κ. Κίτσιου και Χατζόπουλου, του Δ/ντή της Αγροτικής Ανάπτυξης της ΠΕΜΣ κ. Λιάνου, κτηνιάτρων και κτηνοτρόφων.
Σκοπός της σύσκεψης όπως τόνισε και η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη ήταν, αφενός μεν, η πρόληψη της νόσου και η εφαρμογή μέτρων προστασίας, αφετέρου δε, η συνεχιζόμενη πίεση που ασκείται προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να εγκριθεί η έναρξη των εμβολιασμών, να εφοδιαστούν οι Περιφέρειες με τα εμβόλια και να στελεχωθεί ο Νομός από το απαραίτητο προσωπικό στην προκειμένη περίπτωση από κτηνιάτρους για να ανταποκριθεί στην επιτακτική ανάγκη. Όπως επίσης ανέφερε, «ως Περιφέρεια Θεσσαλίας βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο εδώ και ένα χρόνο επισημαίνοντας τους κινδύνους της συγκεκριμένης ασθένειας και είχαμε ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια για την έγκαιρη προμήθεια εμβολίων. Είμαστε εν αναμονή της έγκρισης και μέχρι να γίνει αυτό πρέπει να ενημερωθείτε σωστά για τα μέτρα προφύλαξης των ζώων σας, αλλά και των ζωοτροφών, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα της νόσου. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση να εφοδιαστεί ο Νομός μας με τα εμβόλια και να στελεχωθούμε με το απαραίτητο προσωπικό, διότι με 4 κτηνιάτρους που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή αδυνατούμε να ανταποκριθούμε. Λάβετε τα μέτρα προστασίας, αποφύγετε τις μετακινήσεις σε άλλους Νομούς, μην εφοδιάζεστε ζωοτροφές από περιοχές που έχουν πληγεί από τη νόσο και ελπίζω πολύ σύντομα να προμηθευτούμε από το Υπουργείο τα εμβόλια, να δοθεί η έγκριση από το Υπουργείο και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός στο Νομό μας. Παράλληλα ξεκινήσαμε έγκαιρα και συνεχίζουμε το πρόγραμμα κουνοπωκτονίας σε λιμνάζοντα ύδατα, δέλτα ποταμών, λίμνες, ταμιευτήρες κ.α».
Από την πλευρά του ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χατζόπουλος τόνισε ότι αποφασίστηκε στην προ ημερών σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας να γίνει καθολικός εμβολιασμός. «Όποιος επιθυμεί μπορεί να προμηθεύεται τα εμβόλια και από ιδιωτικές εταιρείες, αλλά δεν μπορεί να ξεκινήσει τον εμβολιασμό, αν δεν δοθεί έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».
Ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας της ΠΕΜΣ κ. Λιάνος επεσήμανε την μεγάλη έλλειψη σε κτηνιάτρους που έχει η Περιφερειακή Ενότητα και ότι αυτό θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα αν κληθούν να αντιμετωπίσουν φαινόμενα της νόσου, η οποία μέχρι στιγμής δεν αφορά στη Θεσσαλία. «Θα πρέπει το Υπουργείο να μας εφοδιάσει με προσωπικό ώστε ο εμβολιασμός όταν ξεκινήσει να ολοκληρωθεί μέσα σε δυο μήνες όπως απαιτείται».
Ο κτηνίατρος κ. Καταραχιάς με τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής κ. Πούλακα στη συνέχεια παρουσίασαν στους συμμετέχοντες της σύσκεψης τα συμπτώματα της ασθένειας, τους τρόπους μετάδοσής της στα ζώα και τα μέτρα προφύλαξης, ενώ στο τέλος της σύσκεψης οι κτηνοτρόφοι υπέβαλαν τις ερωτήσεις τους εκδηλώνοντας παράλληλα την ανησυχία τους για την εξάπλωση της ασθένειας.