Τσουχτερές οι εισφορές του ΟΓΑ για το β΄εξάμηνο του 2015

Πολλαπλές δυσάρεστες εκπλήξεις αναμένεται να έχουν από την επόμενη κιόλας εβδομάδα χιλιάδες αγρότες, καθώς εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουνίου θα φθάσουν τα πρώτα ειδοποιητήρια με αυξημένες τις εισφορές του β' εξαμήνου του 2015, έως και 30,87% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Μάλιστα, οι πληρωμές πρέπει να γίνουν έως το τέλος του ίδιου μήνα, καθώς από την 1η Ιουλίου οι εισφορές θα καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Παράλληλα, όσοι συνταξιοδοτηθούν εντός του 2016 και εφεξής, θα πρέπει να διακόψουν ουσιαστικά αλλά και τυπικά την απασχόλησή τους, καθώς πλέον, ο νόμος ορίζει ότι όσοι συνταξιούχοι απασχολούνται, θα χάνουν το 60% της σύνταξής τους.


Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ένταξη του ΟΓΑ στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και η εφαρμογή ενιαίων κανόνων ασφάλισης για τους αγρότες, έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση στον κόσμο της υπαίθρου, αλλά και σύγχυση σε σχέση με μια σειρά διατάξεων που ενώ μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα στους υπόλοιπους ασφαλισμένους - μισθωτούς, η εφαρμογή τους είναι προβληματική στην περίπτωση των αγροτών.

Αναλυτικά, από την ερχόμενη Δευτέρα, ο ΟΓΑ έχει προγραμματίσει την αποστολή ειδοποιητηρίων στους περίπου 620.000 αγρότες, για την πληρωμή των εισφορών που αντιστοιχούν στο β' εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, οι εισφορές αυτές θα είναι σημαντικά αυξημένες από 7% επί συγκεκριμένων ασφαλιστικών κατηγοριών που ίσχυε μέχρι πρότινος, σε 10%.

Για όσους βρίσκονται στην 3η ασφαλιστική κατηγορία, που αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, οι αυξήσεις σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2015 αγγίζουν το 27,41%, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν εξαμηνιαία εισφορά 607,80 ευρώ έναντι 477,06 ευρώ που πλήρωσαν το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο. 

Ακόμη και σε ετήσια βάση, η αύξηση για το 2015 σε σχέση με το 2014 ανέρχεται για τους ασφαλισμένους στην 3η κατηγορία, σε 13,78%. Μάλιστα, οι εισφορές θα πρέπει να πληρωθούν άμεσα, εντός του Ιουνίου, ώστε να μην καταστούν ληξιπρόθεσμες.


Βάσει νόμου, οι εισφορές των αγροτών από τον επόμενο χρόνο συνδέονται με το εισόδημα και αυξάνονται σταδιακά, μέχρι το 2022. 

Αναλυτικά: 

Το 2017 οι αγρότες θα πληρώσουν το 18,73% του εισοδήματός τους σε εισφορές (14% για σύνταξη και 4,73% για υγεία), το 2018 θα καταβάλλουν το 21,84% (16% για σύνταξη και 5,84% για υγεία), το 2019 θα πληρώσουν το 24,95% (18% για σύνταξη και 6,95% για υγεία), το 2020 το 25,95% (19% για σύνταξη και 6,95% για υγεία) και το2021 το 26,45% (19,5% για σύνταξη και 6,95% για υγεία). Από το 2022 και μετά, οι αγρότες θα πληρώνουν όπως όλοι οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι, ανεξάρτητα από την επαγγελματική τους δραστηριότητα, 26,95% του εισοδήματός τους (20% για κύρια ασφάλιση και 6,95% για υγεία).

Βέβαια, η βίαιη ένταξη των αγροτών στον ΕΦΚΑ, παρά την αρχική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για μεταβατική ένταξή του από το 2018 και μετά, δημιουργεί και άλλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα τι θα γίνει με τους αγρότες που ενώ συνταξιοδοτούνται δεν μεταβιβάζουν την περιουσία τους. 

Ο νέος νόμος ορίζει για όλους τους συνταξιούχους που απασχολούνται, ότι η κύρια σύνταξή τους μειώνεται κατά 60%. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα επιφέρει άμεσα σημαντικές και σε πολλές περιπτώσεις δραματικές αλλαγές για χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι θα χάσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ.

Εφόσον ο νόμος ισχύσει ως έχει για το σύνολο των αγροτών που συνταξιοδοτούνται από το τρέχον έτος και εφεξής, οι αγρότες με την συμπλήρωση της απαιτούμενης ηλικίας συνταξιοδότησης θα πρέπει να κλείνουν στην εφορία τα βιβλία τους (εφόσον διατηρούσαν) ή να υποβάλλουν αίτηση διαγραφής από το μητρώο αγροτών, παράλληλα με την μεταβίβαση της περιουσίας τους. 

Το γεγονός μάλιστα ότι ο νόμος δεν προβλέπει μεταβατικές διατάξεις δημιουργεί επιπλέον προβλήματα, καθώς για το τρέχον έτος, η δυνατότητα μεταβίβασης περιουσίας και δικαιωμάτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Ιουνίου.

«Κενά» διαπιστώνονται και στις διατάξεις που αφορούν την προσωρινή σύνταξη, ενώ προβληματική είναι και η διάταξη που ορίζει τον τρόπο υπολογισμού των αγροτικών συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά, όχι όμως και για το διάστημα από 13 Μαΐου 2016 που τέθηκε ο νόμος σε εφαρμογή, έως το τέλος του τρέχοντος έτους.


Προβλήματα δημιουργούνται και αναφορικά με την εφαρμογή του εργοσήμου, καθώς ακόμη και ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρο εάν η διάταξη του πρόσφατου νόμου καταργεί τη διάταξη του 3863 του 2010, ή όχι.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις