Την εξαίρεση της φέτας από τα 251 προϊόντα ΠΟΠ που συμπεριλαμβάνονται στην εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - Ν. Αφρικής καταγγέλει η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, στην οποία κατηγορεί τους υπουργούς Οικονομίας και Εξωτερικών ότι αποδέχτηκαν το κείμενο της συμφωνίας, παρά τις αντιρρήσεις του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
Να θυμίσουμε ότι αντίστοιχη άποψη έχει εκφράσει και ο σύνδεσμος των γαλακτοβιομηχανιών (ΣΕΒΓΑΠ).
Ολόκληρη η ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό που υπογράφει ο πρόεδρος της ΠΕΚ Δ. Καμπούρης:
Κύριε πρωθυπουργέ,
Ο κτηνοτροφικός κόσμος, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματικοί κλάδοι, όπως και κάθε ενημερωμένος Έλληνας πολίτης, εκφράζει την έντονη ανησυχία του και την κατηγορηματική του αντίθεση στην επικείμενη εμπορική συμφωνία Ε.Ε και Ν. Αφρικής, εάν σε αυτήν δεν συμπεριληφθούν ως Π.Ο.Π και άλλα προϊόντα μας όπως το λάδι και η φέτα.
Γνωρίζουμε ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου διαφώνησε και απείλησε ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία με τη Ν. Αφρική εάν δεν ληφθούν, ως ελάχιστο, κάποια μέτρα προστασίας για τη φέτα. Δυστυχώς, οι υπουργοί Οικονομίας και Εξωτερικών ετέθησαν εντελώς αντίθετα και αντιδραστικά στην ορθή στάση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και, αποδεχόμενοι το απαράδεκτο αποτέλεσμα που μας επιβάλλει η Ε. Επιτροπή, πίεσαν ώστε να εγκρίνουμε ως έχει η Συμφωνία, με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία για να πετύχουμε ένα ελαχίστως αποδεκτό αποτέλεσμα σε αυτήν.
Οι εντελώς αντίθετες και συγκαταβατικές παρεμβάσεις των υπουργών Οικονομίας και Εξωτερικών, κατέστρεψαν τη διαπραγματευτική θέση του κ. Αποστόλου, με αποτέλεσμα ο κ. Χόγκαν να αγνοήσει εντελώς την καταρχήν θετική για μας ρύθμιση και να ζητήσει εκ νέου από την Ελλάδα να αποδεχθεί το αρχικό, και καταστροφικό για την προστασία της φέτας, αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
Όλες οι υπόλοιπες χώρες έθεσαν υπό την απόλυτη προστασία τους 251 Π.Ο.Π προϊόντα, ενώ η χώρα μας το μόνο που απαιτεί είναι το δικαίωμα για υγιή ανταγωνισμό, δηλαδή αποδεχόμαστε να επιτρέπεται στα υφιστάμενα τυριά της αγοράς της Ν. Αφρικής, τα οποία είναι παρασκευασμένα με τα ίδια υλικά όπως η φέτα μας, (70% πρόβειο γάλα, 30% κατσικίσιο) να ονομάζονται «Φέτα Ν. Αφρικής». Εάν αυτό συμβεί, θα έχουμε στη συνέχεια «Φέτα Καναδά», «Φέτα Τυνησίας», «Φέτα Τουρκίας» και πάει λέγοντας…
Η φέτα μας, εκτός από ταυτοτικό και πολιτισμικό στοιχείο μας, τόσο ελληνικό όσο και Ευρωπαϊκό, είναι ταυτόχρονα και μεγάλο, σε οικονομικό μέγεθος, εμπορικό εξαγώγιμο προϊόν. Η ζήτησή του είναι παγκόσμια και έχει τεράστιες εξαγωγικές δυνατότητες. Μένει η αύξηση της παραγωγής της, μέσω της αύξησης της παραγωγής κατσικίσιου και πρόβειου γάλακτος, η οποία μπορεί να έρθει από την βελτίωση των εγχώριων φυλών και την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου. Άποψη την οποία συμμερίζεστε και σεις και είχαμε εκθέσει μαζί πριν τέσσερα χρόνια, ως ομιλητές, στο πλαίσιο ημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της AGROTIKA. Το θυμόσαστε κύριε πρωθυπουργέ;
Δεν είναι δυνατόν να ξεπουλήσουμε και τη ΦΕΤΑ. Ο Αποστόλου (στον οποίο καταλογίζουμε πολλά) έχει δίκιο αυτή τη φορά και πρέπει να έχει τη στήριξή σας. Οι κ.κ Σταθάκης και Κοτζιάς «αρμενίζουν στραβά» και θέλουν να ενδώσουν και να μας «δώσουν». Τους καταγγέλλουμε για αυτήν τους τη στάση και ζητούμε την άμεση συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας ενημερώσουμε πληρέστερα. Οι ημερομηνίες πιέζουν και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Απαιτούμε από τον υπουργό κ. Αποστόλου να θέσει βέτο στο συμβούλιο υπουργών για υιοθέτηση της συμφωνίας και από τον πρέσβη μας να μην συμφωνήσει την Τετάρτη 1η Ιουνίου στην ΕΜΑ (πρέσβεις 28 και στις Βρυξέλλες).
Καλούμε όλους τους κτηνοτρόφους σε ετοιμότητα, ζητούμε την άμεση αντίδραση όλων των υπόλοιπων επαγγελματικών φορέων, από τους Έλληνες πολίτες τη στήριξή τους (έστω και ηλεκτρονικά) και την πολιτική αντίδραση όλων των υπόλοιπων κομμάτων.
Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για άμεση συνάντηση μαζί σας ώστε παράλληλα με τη φέτα να σας ενημερώσουμε και για όλα τα υπόλοιπα, τα οποία καταλογίζουμε στον κ. Αποστόλου και ειδικότερα για τα θέματα πληρωμών, οι οποίες χρονίζουν απλήρωτες εδώ και χρόνια: π.χ. βιολογικά προγράμματα που παραμένουν απλήρωτα εδώ και πέντε χρόνια έχοντας, μάλιστα, κλείσει το πρόγραμμα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις