Διανύοντας τον δεύτερο αιώνα ζωής της, η Μινέρβα ΑΕ είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων. Η έντονη επιχειρηματική της δραστηριότητα προϋποθέτει και τη μεγάλη ευθύνη της Μινέρβα απέναντι στην κοινωνία, το περιβάλλον, την ελληνική ύπαιθρο.
Σήμερα, σε μια εποχή που η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων αποτελούν άμεση προτεραιότητα, η Μινέρβα εστιάζει το όραμά της για το μέλλον στην αειφόρο ανάπτυξη και στη βιωσιμότητα της ελληνικής παραγωγής και οικονομίας. Βασική εταιρική αρχή της Μινέρβα αποτελεί ο σεβασμός στην προστασία του περιβάλλοντος και η εφαρμογή στρατηγικών εναρμονισμένων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αειφορία σε όλο το φάσμα της γεωργικής και βιομηχανικής παραγωγής, μια στρατηγική που καθιστά την εταιρία πολύτιμο εταίρο στο διάλογο για την αειφόρο ανάπτυξη.
Εδώ και 111 χρόνια, η Μινέρβα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική γεωργική παραγωγή και την ελληνική ύπαιθρο. Το ελαιόλαδο, ο πολύτιμος καρπός της ελληνικής γης, το γάλα, το βούτυρο, δεν είναι μόνο οι πρώτες ύλες για τη δημιουργία προϊόντων, αλλά είναι η βάση της ελληνικής υπαίθρου, η ψυχή του ελληνικού χωριού.
Η στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης της Μινέρβα βασίζεται σε δράσεις που υπακούν στις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας, στη σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και τελικά τη διασφάλιση της συνέχισης της ζωής του ελληνικού χωριού.
Πρότυπο ελαιοκαλλιέργειας
Μέρος της στρατηγικής της Μινέρβα εστιάζει στην προώθηση της αειφόρου γεωργίας μέσω καλλιεργητικών πρακτικών που μειώνουν το περιβαλλοντικό κόστος και συμβάλλουν στο γενικότερο καλό της αγροτικής κοινωνίας και οικονομίας, όπως είναι και οι στόχοι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Η Μινέρβα στηρίζει τον έλληνα αγρότη όχι μόνο να παράγει επαρκώς και με ικανοποιητικά κέρδη, αλλά επίσης να φροντίζει ώστε να ελαχιστοποιεί τις αρνητικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα, υιοθετώντας φιλικές προς περιβάλλον επιλογές.
Σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.), η Μινέρβα δεσμεύεται, ενισχύει και ανταμείβει τις Ορθές Γεωργικές Πρακτικές που αποσκοπούν στην Αειφόρο Ανάπτυξη, με στόχο:
- Εξοικονόμηση νερού και άλλων φυσικών πόρων που χρειάζεται η ελαιοκαλλιέργεια.
- Μείωση κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
- Διασφάλιση της ποικιλίας των ζώων και των φυτών του οικοσυστήματος.
- Μακροχρόνιες σχέσεις με τους παραγωγούς για να συνεχίσουν να δίνουν ζωή στο ελληνικό χωριό (αναβάθμιση ποιότητας ζωής, στήριξη ενασχόλησης με την γη).
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, από το 2011 δημιουργήθηκε από το Μ.Α.Ι.Χ. και ανεξάρτητους ερευνητές το Πρότυπο Ελαιοπαραγωγής, που περιλαμβάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις και μεθόδους ορθής διαχείρισης που αποσκοπούν στην βελτιστοποίηση της ελαιοκαλλιέργειας, σε σχέση με τις χρησιμοποιούμενες εισροές και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, καθώς και τις επιπτώσεις των χρησιμοποιούμενων καλλιεργητικών πρακτικών. Όπως προέκυψε κατόπιν τριετούς μελέτης, η εφαρμογή του Προτύπου Ελαιοπαραγωγής παρουσιάζει ηπιότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις όσον αφορά στην κατανάλωση ενέργειας, το αποτύπωμα άνθρακα και τη βιοποικιλότητα στους ελαιώνες, ενώ δεν επηρεάζεται η απόδοση του τελικού προϊόντος.
Έμπρακτη απόδειξη της στρατηγικής αυτής της Μινέρβα είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χωριό Αειφόρο. Το 100% της πρώτης ύλης του προέρχεται από συγκεκριμένες ομάδες παραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης, με επιβλέποντες γεωπόνους και επιστήμονες της γης. Όλοι οι παραγωγοί πληρούν συγκεκριμένους και αυστηρούς όρους και κριτήρια τόσο ως προς την ποιότητα του τελικού προϊόντος (οξύτητα, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά), όσο και ως προς την πλήρη ιχνηλασιμότητα του είδους (από ποιον παραγωγό) και του δικτύου (διασφάλιση αποθήκευσης και μεταφοράς με ανοξείδωτες δεξαμενές), αλλά και των συνθηκών παραγωγής και διανομής (συνθήκες ελαιοποίησης, θερμοκρασίες μάλαξης καρπού και αποθήκευσης). Το Χωριό Αειφόρο έχει πιστοποιηθεί από το οίκο Lloyds ως ελαιόλαδο ολοκληρωμένης διαχείρισης, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής του διαδικασίας.
Το Χωριό Αειφόρο είναι το πρώτο στάδιο στο πρόγραμμα αειφόρου ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας. Σκοπός της Μινέρβα είναι η στενή συνεργασία με όλους τους παραγωγούς του δικτύου της πάνω σε καλές πρακτικές, ώστε και άλλα προϊόντα όπως η φέτα και τα τυροκομικά να εξελιχθούν σε προϊόντα εναρμονισμένα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρία, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, προσφέρει προγράμματα βελτίωσης σιτηρεσίου σε συνεργάτες κτηνοτρόφους, δίνοντας έμφαση στη βελτίωση του ισοζυγίου εισροών εκροών του ζώου (μείωση κόστους παραγωγής ή/και αύξηση απόδοσης), σε συνδυασμό με τη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του αιγοπρόβειου γάλακτος.
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ
Από φέτος, και με την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης Ελαιοκαλλιέργειας, η Μινέρβα προχωρά ένα ακόμα βήμα και δημιουργεί το πρόγραμμα «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ για την Αειφορία του Ελληνικού Χωριού». Με ευθύνη απέναντι στους έλληνες παραγωγούς, συνεργάζεται με το Μ.Α.Ι.Χ. πάνω σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με σκοπό την εκπαίδευση επαγγελματιών και ελαιοπαραγωγών πάνω στο Πρότυπο Ελαιοπαραγωγής για τη βελτιστοποίηση της παραγόμενης ποσότητας και ποιότητας των προϊόντων, αφήνοντας παράλληλα το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας από συνεργαζόμενες ομάδες ελαιοπαραγωγών ευαισθητοποιημένων στην αειφόρο διαχείριση ελαιώνων και στη δημιουργία συνεργειών σε πανελλαδικό επίπεδο που θα έχουν ωφέλιμες επιπτώσεις στην ελαιοπαραγωγή, την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία.
Ειδικότερα, οι εκπαιδεύσεις της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΓΡΟΤΩΝ θα μεταφέρουν την αναγκαία τεχνογνωσία και θα αναπτύξουν “χειροπιαστές” δεξιότητες στους συμμετέχοντες πάνω στην αειφόρο διαχείριση ελαιώνων και τις σχετιζόμενες ορθές γεωργικές πρακτικές. Μακροπρόθεσμα, η δημιουργία των ποιοτικών εκπαιδεύσεων στοχεύει στην:
- εγκαθίδρυση ενός δικτύου διάχυσης της τεχνογνωσίας και πληροφοριών για την αειφόρο ελαιοπαραγωγή,
- βελτίωση της παραγωγικότητας των ελαιοκομικών εκμεταλλεύσεων αλλά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του Αειφόρου και βιολογικού ελαιολάδου της Μινέρβα,
- εν γένει βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας με δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών στο πλαίσιο και της συμβολαιακής γεωργίας,
- παραγωγή και εμπορία στην εξωτερική / εσωτερική αγορά επώνυμου, πιστοποιημένου, αειφόρου ελαιολάδου με υψηλή ποιότητα και προστιθέμενη αξία και με ελαχιστοποιημένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Βιολογικά προϊόντα
Η Μινέρβα έχει αναπτύξει μια σειρά προϊόντων βιολογικής παραγωγής κάτω από το brand Χωριό, προσφέροντας στον καταναλωτή ασφαλή και πιστοποιημένα τρόφιμα, που αναπτύσσονται με φυσικό τρόπο, χωρίς ορμόνες, συνθετικά λιπάσματα, βιταμίνες και αντιβιοτικά. Η σειρά βιολογικών προϊόντων υπακούει στο αυστηρό σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ελέγχους σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας, συγκομιδής και τυποποίησης.
Τα βιολογικά προϊόντα υποστηρίζονται από μια ολοκληρωμένη γραμμή γεωργικής παραγωγής και ένα καθετοποιημένο σύστημα προμηθειών, ελέγχου και παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργεί γραμμή βιολογικού γάλακτος, η οποία περικλείει πιστοποιημένους και ελεγμένους κτηνοτρόφους παραγωγούς, σταθμός συγκέντρωσης γάλακτος και παραγωγικές εγκαταστάσεις με ξεχωριστές γραμμές παραγωγής για τα βιολογικά και τα συμβατικά προϊόντα. Παράλληλα, πραγματοποιούνται συνεχείς επενδύσεις για εκσυγχρονισμό των μονάδων και των εγκαταστάσεων χημείου και ελέγχου των πρώτων υλών, όσο και για εκπαίδευση των στελεχών σε όλη τη γραμμή παραγωγής.
Τα βιολογικά προϊόντα Χωριό της Μινέρβα παράγονται σύμφωνα με τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, και σέβονται τη βιοποικιλότητα και το αγροοικοσύστημα, επιβαρύνουν ελάχιστα τον υδροφόρο ορίζοντα, διατηρούν τη βιολογική δραστηριότητα του εδάφους, σέβονται τις συνθήκες υγιεινής των ζώων, προστατεύουν την υγεία των παραγωγών και τελικά συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου.
Στη σειρά βιολογικών προϊόντων Χωριό περιλαμβάνονται τυροκομικά προϊόντα, βούτυρο και μαργαρίνη με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ελαιόλαδο και προϊόντα ελιάς.
Δράσεις για το περιβάλλον
Η Μινέρβα, σταθερή στις αξίες της, φροντίζει για την αρμονική συνύπαρξη των δραστηριοτήτων της με την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον με τις ακόλουθες επενδύσεις:
- Εγκατάσταση μονάδων βιολογικού καθαρισμού στα τρία εργοστάσιά της (εργοστάσιο ελαιολάδου, βουτύρου και μαργαρινών στο Σχηματάρι, μονάδα τυροκομικών στα Ιωάννινα και σταθμό συγκέντρωσης γάλακτος στην Ανδραβίδα).
- Δράσεις για την ενέργεια:
- Χρήση του φυσικού αερίου ως καύσιμο αντί του μαζούτ ή του πετρελαίου.
- Πρόγραμμα energy saving, σύμφωνα με το οποίο μετράται η κατανάλωση ενέργειας σε κάθε παραγωγική διαδικασία και λαμβάνονται ανάλογα πρωτοβουλίες για τη μείωσή της.
- Εγκατάσταση φωτοσωλήνων στις οροφές των κτηρίων με στόχο την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Με τη μέθοδο αυτή αξιοποιείται η ηλιακή ενέργεια και φωτίζονται οι χώρο χωρίς τη χρήση τεχνητού φωτισμού.
- Παρακολούθηση των αναγκών σε υδάτινους πόρους, με στόχο τη λιγότερο δυνατή άντληση και κατανάλωση νερού που απαιτείται κατά την παραγωγική διαδικασία.
- Συστηματική ανακύκλωση χαρτιού, υλικών συσκευασίας, μπαταριών, λαμπτήρων, πλαστικού και δοχείων λευκοσιδήρου.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις