Κατά το χρόνο της συγκομιδής, ήταν γνωστό ότι η παραγωγή σταφυλιών θα παρουσίαζε πτώση στην Αργεντινή, στην Χιλή και στη Νότια Αφρική, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών που συνδέονται με το Ελ Νίνο και την ξηρασία. Από τότε η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα στη Χιλή και την Αργεντινή. Στην πρώτη περίπτωση, οι καταρρακτώδεις βροχές από τα μέσα Απριλίου προκάλεσαν την απώλεια των καλλιεργειών, απώλεια που υπολογίζεται μεταξύ 10 και 20%. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, η χιλιανή παραγωγή αναμένεται φέτος να είναι περίπου 9 εκατομμύρια εκατόλιτρα έναντι 12.900.000 εκατόλιτρα το 2015.
Αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, η παραγωγή θα είναι πολύ κάτω από τα 11 εκ. hl που αρχικά είχαν εκτιμηθεί. Από τον διεθνή μεσίτη Ciatti περιγράφεται «ως μια από τις πιο πολύπλοκες συγκομιδές, αν όχι την πιο πολύπλοκη στην ιστορία της Χιλής». Το 2016 βέβαια χαρακτηρίζεται από ορισμένες θετικές πλευρές - συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας των λευκών κρασιών, που ευνοήθηκαν από μια δροσερή άνοιξη και ένα δροσερό καλοκαίρι – Βέβαια για τα κόκκινα κρασιά υπήρξε απογοήτευση. "Τα περισσότερα σταφύλια Sauvignon Blanc, Chardonnay και Tintorera συλλέχθηκαν πριν από τις βροχές," σημειώνει ο Ciatti. «Οι παραγωγοί πιέστηκαν για το Pinot noir το Merlot και το Cabernet, όταν ήρθαν οι βροχές.
Όσον αφορά τις τιμές αυτές, άρχισαν να ανεβαίνουν, παρατηρεί ο Ciatti τα οινοποιέια όμως προτιμούν να εκτιμήσουν με ακρίβεια τις ανάγκες τους και την ποιότητα των καλλιεργειών πριν από την σταθεροποίηση των τιμών.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις