Τη σημασία της διάσωσης των εγχώριων φυλών στα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή "για τη χώρα και την ελληνική κτηνοτροφία", υπογράμμισε ο Αθανάσιος Γκαρσέν, προϊστάμενος του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Θεσσαλονίκης (Κ.Γ.Β.Ζ.) σε ημερίδα για τη "διατήρηση και εμπορική αξιοποίηση των αυτόχθονων φυλών της Δυτικής Μακεδονίας", που πραγματοποιήθηκε στα Γρεβενά.
Ο Αθανάσιος Γκαρσέν επεσήμανε τα πλεονεκτήματα που μπορεί να υπάρξουν στους Έλληνες κτηνοτρόφους από τις αυτόχθονες φυλές, όπως ότι είναι πλήρως προσαρμοσμένες στο περιβάλλον, παρουσιάζουν μεγάλη ανθεκτικότητα λόγω της φυσικής επιλογής που έχει γίνει, ενώ με την εκτροφή τους αξιοποιούν εκτάσεις, οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα παρέμεναν αναξιοποίητες, δίνοντας έτσι πολλαπλές ευκαιρίες για εργασία.
Ακόμη η διατήρηση των αυτόχθονων φυλών συμβάλλει στη δημιουργία κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με μακροβιότητα και αντοχή σε ασθένειες, καθώς και στην παραγωγή ιδιαίτερων τοπικών προϊόντων ποιότητας.
Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκαν στοιχεία που δείχνουν την κατακρήμνιση των εγχώριων φυλών στην ελληνική κτηνοτροφία. Συγκεκριμένα, στα μέσα της δεκαετίας του '90 εκτρέφονταν 26 αυτόχθονες φυλές προβάτων, ενώ σήμερα εκτρέφονται σε μεγάλους πληθυσμούς μόνο πέντε και οι υπόλοιπες αριθμούν από ελάχιστα έως μερικές χιλιάδες άτομα.
Ο Δημήτριος Ρουστέμης, γεωπόνος του Κ.Γ.Β.Ζ. Θεσσαλονίκης, εκτίμησε ότι για το παραπάνω αποτέλεσμα υπήρξε λανθασμένη στρατηγική ανάπτυξης της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας, η οποία παρότρυνε τις διασταυρώσεις με εισαγόμενες φυλές, οδηγώντας την ελληνική κτηνοτροφία σε λήθαργο. Σήμερα, με τη βοήθεια ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να επανακάμψουν, μέσω της ενίσχυσης των κτηνοτρόφων, που θα εκτρέφουν στις μονάδες τους αυτόχθονες φυλές.
Προϋποθέσεις για την ένταξη σε πρόγραμμα ενίσχυσης είναι η κατοχή αγροτικής εκμετάλλευσης και η εγγραφή των δικαιούχων στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελματίες αγρότες. Οι ενισχύσεις να φτάνουν τα 335 ευρώ για τα βοοειδή, τα 33,15 ευρώ για τα πρόβατα, τα 29,10 ευρώ για τις αίγες, τα 109,5 ευρώ για τους χοίρους και τα 350 ευρώ για τους ίππους.
Στα πλεονεκτήματα των ελληνικών φυλών περιλαμβάνονται η καλύτερη ποιότητα κρέατος και γάλακτος, οι χαμηλότερες ανάγκες σε πάγιο εξοπλισμό και κεφάλαιο κίνησης, η προσαρμοστικότητα στη βόσκηση και η ανθεκτικότητα σε ασθένειες.
Ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, Ευάγγελος Σημναδράκος, σημείωσε ότι η Αντιπεριφέρεια ενισχύει τις δράσεις που έχουν ως στόχο τη διατήρηση εγχώριων φυλών με προγράμματα υποστήριξης εκτροφής και δημιουργίας γεννητόρων και προσπαθεί να πείσει κτηνοτρόφους να εκθρέψουν δύο παραδοσιακές φυλές με σημαντικά οφέλη, όπως τα κόκκινα και ξανθά βοοειδή.