Δεν κληρονομούν χρέη ενώσεων οι ομάδες παραγώγων

Δεν φέρουν καμία ευθύνη τα μέλη Ομάδας Παραγωγών, η οποία έχει δημιουργηθεί στα πλαίσια Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, για οφειλές της προς οποιονδήποτε, με την οποία Ένωση, η Ομάδα Παραγωγών έχει το ίδιο ΑΦΜ.

Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε ρύθμιση που τροποποιεί το άρθρο 9 παρ. 7, του ν. 2810/2000, «Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις» (Α'61) και έχει ενσωματωθεί ως άρθρο 68 στον νόμο 4409/2016 "Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ, τροποποίηση του Π.δ. 148/2009 και άλλες ", ο οποίος δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α' 136/ 28.7.2016.

Αναλυτικά η εν λόγω ρύθμιση αναφέρει τα εξής:

Άρθρο 68

Στο άρθρο 9 παρ. 7, του ν. 2810/2000, «Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις» (Α'61) προστίθεται περίπτωση δ', η οποία έχει ως εξής:

«δ) το τίμημα των προϊόντων των μελών Ομάδας Παραγωγών, η οποία έχει δημιουργηθεί στα πλαίσια Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, κατ' εφαρμογή του Κανονισμού 2200/1996 του Συμβουλίου της Ε. Ε., για οφειλές της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, προς οποιονδήποτε, με την οποία Ένωση, η Ομάδα Παραγωγών έχει το ίδιο ΑΦΜ.

Τυχόν κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί αίρονται, από τη δημοσίευση του παρόντος και τα κατασχεθέντα ποσά, αποδίδονται στην Ομάδα Παραγωγών και στα μέλη, αγρότες αυτής.»

Όσον αφορά το άρθρο 9 του νόμου 2810 σχετικά με τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις διαμορφώνεται ως εξής:

Άρθρο 9

Ευθύνη και υποχρεώσεις των μελών προς τρίτους

1. Η ευθύνη των μελών του αγροτικού συνεταιρισμού για τις υποχρεώσεις του προς τρίτους είναι επικουρική και περιορίζεται μέχρι του ορίου που ορίζει το καταστατικό. Η έκταση της ευθύνης αυτής ορίζεται από το καταστατικό ως ίση με το ποσό της υποχρεωτικής και των τυχόν πρόσθετων υποχρεωτικών μερίδων ή με ακέραιο πολλαπλάσιο του ποσού αυτού.

2. Τα μέλη έχουν την ευθύνη της προηγούμενης παραγράφου και μετά την έξοδό τους από το συνεταιρισμό, για υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν όταν ήταν μέλη ή για προηγούμενες υποχρεώσεις, τις οποίες αποδέχθηκαν κατά την εγγραφή τους.

3. Αξιώσεις τρίτων, από την ευθύνη των μελών του συνεταιρισμού κατά τις παραγράφους 1 και 2, παραγράφονται μετά παρέλευση πενταετίας από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο γεννήθηκαν.

4. Η ευθύνη των μελών παύει οπωσδήποτε μετά την πάροδο ενός έτους από το πέρας της πτωχεύσεως ή της εκκαθαρίσεως του συνεταιρισμού, εκτός αν μέσα στο έτος έχει ασκηθεί εναντίον τους αγωγή.

5. Δεν απαγγέλλεται προσωπική κράτηση των μελών και των οργάνων του συνεταιρισμού, για υποχρεώσεις του συνεταιρισμού προς τρίτους και το Δημόσιο, καθώς και για υποχρεώσεις μεταξύ μελών και συνεταιρισμού.

6. Οι δανειστές μέλους αγροτικού συνεταιρισμού δεν έχουν δικαίωμα επί της περιουσίας του συνεταιρισμού ή των πλεονασμάτων χρήσεων ή των συνεταιρικών μερίδων. υποχρεωτικών ή προαιρετικών, για οφειλές του μέλους προς αυτούς.

7. Δεν υπόκεινται σε κατάσχεση ή στη λήψη ασφαλιστικού μέτρου, για οφειλές των μελών προς τρίτους:

α) Το αντάλλαγμα για τη χρήση των περιουσιακών στοιχείων, που έχουν παραχωρηθεί στο συνεταιρισμό.

β) Τα προϊόντα της παραγωγής των μελών, που παραδόθηκαν στο συνεταιρισμό για πώληση ή διάθεση στην αγορά, αυτούσια ή μετά από μεταποίηση ή επεξεργασία.

γ) Το τίμημα των προϊόντων της περίπτωσης β'.

δ) το τίμημα των προϊόντων των μελών Ομάδας Παραγωγών, η οποία έχει δημιουργηθεί στα πλαίσια Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, κατ' εφαρμογή του Κανονισμού 2200/1996 του Συμβουλίου της Ε. Ε., για οφειλές της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, προς οποιονδήποτε, με την οποία Ένωση, η Ομάδα Παραγωγών έχει το ίδιο ΑΦΜ.

Τυχόν κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί αίρονται, από τη δημοσίευση του παρόντος και τα κατασχεθέντα ποσά, αποδίδονται στην Ομάδα Παραγωγών και στα μέλη, αγρότες αυτής.

8. Δεν επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του συνεταιρισμού, ως τρίτου, χρημάτων τα οποία έχουν ληφθεί από πιστωτικά ιδρύματα ως δάνειο για λογαριασμό μέλους, καθώς και παροχές σε είδος του αγροτικού συνεταιρισμού προς τα μέλη του.