Κρίση ελαιολάδου στην Ιταλία: Βύθιση 23% στα αποθέματα - Εκτόξευση των τιμών;

Η Ιταλία βιώνει μια αισθητή μείωση στα αποθέματα ελαιολάδου της, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το ICQRF (Ispettorato centrale della tutela della qualità e della repressione frodi dei prodotti agroalimentari), φορέα που υπάγεται στο Υπουργείο Γεωργίας, Διατροφικής Κυριαρχίας και Δασών.

Στις 30 Ιουνίου 2024, τα αποθέματα κατέγραψαν πτώση 11,7% σε σύγκριση με τον Μάιο, φτάνοντας τους 179.416 τόνους, ενώ παράλληλα υπολείπονται 23% από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 72,7% των αποθεμάτων αντιπροσωπεύεται από εξαιρετικό παρθένιο ελαιόλαδο (EVOO), με το 63,4% να είναι ιταλικής προέλευσης (82.674 τόνοι) και το υπόλοιπο 27,1%  από διάφορα μέλη της κοινότητας.


Η μείωση επηρεάζει όλες τις κατηγορίες, με το EVOO να σημειώνει πτώση 21,5%, το ελαιόλαδο και το ραφιναρισμένο λάδι 35,6%, το πυρηνέλαιο 28,2% και το ελαιόλαδο λαμπάντε 22,5%.


Ας ρίξουμε μια ματιά σε ένα λιγότερο γνωστό είδος το ελαιόλαδο Lampante. Σε αντίθεση με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο EVOO ή το παρθένο ελαιόλαδο, το Lampante έχει υψηλή οξύτητα και άσχημη γεύση. Χρειάζεται ραφινάρισμα για να γίνει βρώσιμο.

 

Παρότι η ποσότητα ιταλικού EVOO αυξήθηκε κατά 8,2% σε σχέση με πέρυσι, η σημαντική μείωση των ευρωπαικών ελαιολάδων (-50,1%) οδήγησε στην συνολική πτώση.

Σε περιφερειακό επίπεδο, οι νότιες περιοχές, με πρωταγωνιστές την Απουλία (36,2%) και την Καλαβρία (10,2%), συγκεντρώνουν το 53,2% των εθνικών αποθεμάτων. Ενδεικτικά, το 20,6% των αποθεμάτων εντοπίζεται στην επαρχία του Μπάρι και το 10,2% στην Περούτζια. Συνολικά, οι πρώτες 4 περιφέρειες (Απουλία, Τοσκάνη, Ούμπρια και Καλαβρία) φιλοξενούν το 75% των εθνικών αποθεμάτων.

Ειδική μνεία αξίζει στα βιολογικά ελαιόλαδα, όπου η μείωση αγγίζει το -16,9% σε σύγκριση με πέρυσι, φτάνοντας τους 25.765 τόνους. Από αυτά, το 99,7% (περίπου 19,7% του συνολικού EVOO) αντιπροσωπεύεται από εξαιρετικό παρθένιο ελαιόλαδο. Η παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου εστιάζεται κυρίως στην Απουλία, την Τοσκάνη, την Καλαβρία και τη Σικελία.

Η πτώση στα αποθέματα ελαιολάδου στην Ιταλία οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η μειωμένη παραγωγή και η αυξημένη ζήτηση, τόσο εντός όσο και εκτός χώρας.

Ενώ η μείωση των αποθεμάτων αγγίζει όλες τις κατηγορίες, η πιο ανησυχητική τάση παρατηρείται στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ιταλικής προέλευσης, γεγονός που ενδεχομένως να επηρεάσει τις τιμές και τη διαθεσιμότητα του προϊόντος στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις