Με αφορμή τις δηλώσεις κατά την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη στις πληγείσες από τη φωτιά περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έκανε το εξής σχόλιο:
Η αντίδραση της Πολιτείας ήταν άμεση. Δύο Υπουργοί, όπως και όλος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης βρέθηκαν στη Βόρεια Εύβοια. Ανάλογη ανταπόκριση υπήρξε και από πλευράς της Αυτοδιοίκησης .
Η πυκνότητα της βλάστησης, οι δύσκολες καιρικές συνθήκες (έντονοι άνεμοι) και το δύσκολο του αναγλύφου της περιοχής δυσκόλεψαν κατά πολύ τη γρήγορη κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Οι εκτάσεις που κάηκαν ήταν κυρίως δάση, περί τα 26 με 27 χιλιάδες στρέμματα και αγροτικές περί τα 700 στρέμματα .
Οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες και όπου υπάρχει ανάγκη συγκράτησης των επιφανειακών υδάτων θα συνταχθούν και θα εκτελεστούν μελέτες συγκράτησης των εδαφών.
Είναι γνωστό επιστημονικά ότι η αναγέννηση των καμένων εκτάσεων είναι κυρίως θέμα της φύσης. Ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη περιοχή εκτιμάται ότι η αναγέννηση αυτή θα γίνει ομαλά, αφού και σπορείς υπάρχουν και τα 11.000 στρ. από τις καμένες εκτάσεις είχαν δασωθεί μετά τη καταστροφή τους, πάλι από φωτιά, το 1977.
Για τις αγροτικές ζημιές θα μεταβεί άμεσα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για εκτίμηση και υποβολή δηλώσεων. Θα αποζημιωθούν όλες οι ζημιές που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ . Για τις υπόλοιπες θα συνταχθεί και θα υποβληθεί φάκελος για να καλυφθούν από κρατική ενίσχυση (γνωστή ως ΠΣΕΑ). Μάλιστα για όσους κτηνοτρόφους αδυνατούν να ταΐσουν τα κοπάδια τους θα υπάρξει άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
Αυτοί που επλήγησαν ιδιαίτερα είναι οι ρητινοκαλλιεργητές . Για τη φετινή χρονιά θα πληρωθούν κανονικά την ενίσχυσή τους για την απασχόλησή τους στο δάσος . Για τις επόμενες χρονιές η απώλεια του εισοδήματός τους θα καλυφθεί από τα ΠΣΕΑ, ενώ θα συνεχιστεί κανονικά η καταβολή της ενίσχυσής τους .
Όλοι όσοι έχουν υποστεί άλλου χαρακτήρα ζημιές θα τύχουν των διευκολύνσεων και ενισχύσεων που προβλέπονται από την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης .
Εκείνο, τέλος, που έχει κυρίαρχη σημασία για την επόμενη μέρα και αφορά γενικότερα την προστασία των δασών στη χώρα μας, είναι να επαναφέρουμε στα δάση τους φυσικούς τους προστάτες, δηλαδή τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, τους υλοτόμους, τους δασεργάτες, τους κτηνοτρόφους. Είναι μια συζήτηση που πρέπει να ανοίξει και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα λάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις