Η πρόταση στηρίζεται στο πρόσφατα εγκριθέν πολυετές σχέδιο διαχείρισης της αλιείας στη Βαλτική και λαμβάνει υπόψη τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις που ελήφθησαν τον Μάιο του 2016.
Η Επιτροπή προτείνει να αυξηθούν τα όρια αλιευμάτων για 6 από τα 10 αλιευτικά αποθέματα (για τη ρέγγα της Δυτικής και Κεντρικής Βαλτικής, τη ρέγγα της Βοθνιακής θάλασσας, για την παπαλίνα και τη χωματίδα και για τον σολομό της κεντρικής λεκάνης) και να μειωθούν τα όρια αλιευμάτων για 2 αποθέματα (για τη ρέγγα του Κόλπου της Ρίγας και για τον σολομό του Κόλπου της Φινλανδίας). Η Επιτροπή συγκεντρώνει περισσότερα στοιχεία προτού προτείνει τα όρια αλιευμάτων για τα υπόλοιπα 2 αποθέματα (για το δυτικό και ανατολικό απόθεμα γάδου).
Ο Επίτροπος Karmenu Vella, αρμόδιος για το Περιβάλλον, τη Θαλάσσια Πολιτική και την Αλιεία ανέφερε τα εξής: «Το να καταστήσουμε βιώσιμη την ευρωπαϊκή αλιεία αποτελεί βασικό παραδοτέο της Κοινής αλιευτικής πολιτικής της ΕΕ. Οι αλιευτικές δυνατότητες που προτείνονται σήμερα ορίστηκαν λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη αυτόν τον στόχο. Αυτό είναι καλό νέο για όλους όσοι ενδιαφέρονται για μια υγιή αλιεία, και πρωτίστως για τους ίδιους τους αλιείς."
Από κοινωνικοοικονομικής πλευράς, η πρόταση της Επιτροπής αναμένεται να συμβάλει στη συνολική βελτίωση της οικονομικής απόδοσης στη Βαλτική Θάλασσα, παρά τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των τμημάτων του στόλου και των τύπων αλιείας. Η παρούσα πρόταση μπορεί να συμβάλει στην αύξηση, τόσο του κέρδους, κατά €13 εκατομμύρια, όσο και της απασχόλησης σε επίπεδο θαλάσσιας λεκάνης.
Η μεγαλύτερη προτεινόμενη αύξηση αφορά τη χωματίδα, το όριο αλιευμάτων της οποίας στο πλαίσιο της παρούσας πρότασης θα αυξηθεί κατά 95 %. Αυτό αντικατοπτρίζει την καλή κατάσταση του αποθέματος, το οποίο αυξάνεται από το 2008. Οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι, από το 2017 και έπειτα, οι αλιείς θα πρέπει να εκφορτώνουν όλα τα αλιεύματα χωματίδας που αλιεύουν με σκοπό την κατάργηση της δαπανηρής πρακτικής της απόρριψης.
Παράλληλα, η κατάσταση του γάδου της Δυτικής Βαλτικής δεν φαίνεται να βελτιώθηκε εφέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για την Εξερεύνηση της Θάλασσας (ICES). Η αλιευτική πίεση από την εμπορική και ερασιτεχνική αλιεία παραμένει υψηλή και τα προηγούμενα μέτρα δεν συνέβαλαν αποτελεσματικά ως προς την αποκατάσταση του αποθέματος.
Η Επιτροπή εξετάζει με τις εθνικές αρχές και τα ενδιαφερόμενα μέρη - συμπεριλαμβανομένων και των αλιέων που απασχολούνται στους τομείς της εμπορικής και ερασιτεχνικής αλιείας - τα μέτρα που είναι αναγκαία για να δοθεί η δυνατότητα αποκατάστασης στο εν λόγω απόθεμα, με παράλληλη εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του τομέα της αλιείας.
Τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) για τη στήριξη των αλιέων κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αναγκαίων μειώσεων των ποσοστώσεων. Η Επιτροπή έχει ήδη διαβεβαιώσει τις αρχές των κρατών μελών ότι θα στηρίξει τη γρήγορη και αποτελεσματική διάθεση της εν λόγω χρηματοδότησης.
Επιπλέον, η Επιτροπή ζήτησε από τον επιστημονικό γνωμοδοτικό φορέα της ΕΤΟΕΑ να αναλύσει τον αντίκτυπο της ερασιτεχνικής αλιείας στα αποθέματα γάδου στη Βαλτική και να αξιολογήσει διάφορα πιθανά μέτρα διαχείρισης των αποθεμάτων. Η Επιτροπή θα προτείνει όρια αλιευμάτων για τα αποθέματα γάδου στη Βαλτική (Δυτική και Ανατολική), όταν οι προαναφερόμενες διευκρινίσεις θα είναι διαθέσιμες.
Η πρόταση θα συζητηθεί από τους υπουργούς αλιείας των κρατών μελών στο Συμβούλιο Αλιείας που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο τον Οκτώβριο.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις