Από την αγωνία της καλλιέργειας και της φροντίδας των φυτών περνούν στην αγωνία της τιμής οι βαμβακοκαλλιεργητές της Θράκης. Όχι άδικα, είχαν προηγηθεί δύο πολύ άσχημες χρονιές με μηδενικά έσοδα για αρκετούς αγρότες. Αποτέλεσμα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι, που στην αρχή της φετινής χρονιάς δεν μπορούσαν, λόγω έλλειψης χρημάτων-εφοδίων, να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους. «Σε μια αγροτική περιοχή, όπως η Θράκη, τα πάντα κινούνται γύρω από το αγροτικό εισόδημα » δηλώνει ο Σταμάτης Κουρούδης, στην ΕΡΤ Κομοτηνής , ιδιοκτήτης των «Θρακικών Εκκοκκιστηρίων» σημειώνοντας πως η οικονομία όλης της περιοχής εξαρτάται από την καλλιέργεια της γης.
Ποια, όμως, είναι τα πρώτα μηνύματα που φθάνουν στα εκκοκκιστήρια της περιοχής; «Θα είναι μια χρονιά καλή που μακάρι να τους αποζημιώσει και για τις δύο προηγούμενες» απαντά ο Θρακιώτης επιχειρηματίας σημειώνοντας πως και από άποψη κιλών και από άποψη τιμής προηγήθηκαν δύο χρονιές πολύ άσχημες. «Φέτος φαίνεται πως και η ποσότητα θα είναι καλή και η τιμή που θα δοθεί» προβλέπει.
Στη Ροδόπη καλλιεργούνται φέτος 320.000 στρέμματα βαμβακιού και στον γειτονικό Έβρο πάνω από 200.000 στρέμματα. Τεράστιες εκτάσεις με τον «λευκό χρυσό» σιγά –σιγά να ανοίγει και να ασπρίζει μαζί του όλος ο κάμπος. Ήδη, τα εκκοκκιστήρια θα αρχίσουν να δέχονται τα βαμβάκια από τα ξερικά χωράφια. «Το ελληνικό βαμβάκι έχει και τη μεγαλύτερη ζήτηση» δηλώνει ο κος Κουρούδης και αποκαλύπτει ότι κυρίως η Τουρκία, λόγω της εγγύτητας και των χαμηλών μεταφορικών, απορροφά τη μισή και πλέον ποσότητα του ελληνικού βαμβακιού.
Τα έξοδα της καλλιέργειας
Προσαρμογή στις νέες συνθήκες και συνεργασία προτείνει ο κος Κουρούδης αναφέροντας ως παράδειγμα την χρηματοδότηση της καλλιέργειας που παρουσιάστηκε ως ζητούμενο φέτος. «Για πρώτη φορά μπήκαμε τόσο δυναμικά σ’ αυτό το κομμάτι φέτος με δύο τρόπους: Ο ένας τρόπος ήταν να μπούμε στην τραπεζική συμβόλαιακή γεωργία, να έρθουμε σε συμφωνία με τις τράπεζες, οι τράπεζες με δική μας εγγύηση, να δίνουν χρήματα στον αγρότη για να παίρνει τα εφόδια καλλιέργειας κι εν συνεχεία να παραδίδει την παραγωγή του σε εμάς. Υπήρχε μεγάλη επιφυλακτικότητα από τους αγρότες, λόγω της κακής εικόνας που είχαν για τις τράπεζες. Στη Ροδόπη η χρηματοδότηση μέσω τραπεζών που τελικά δόθηκε ήταν ύψους 2 εκ. ευρώ και στα εύρω 3 εκ ευρώ κυμάνθηκε η χρηματοδότηση στον γειτονικό Έβρο. Ο άλλος τρόπος ήταν να έρθει ο αγρότης κατευθείαν σε μας, εξασφαλίζοντας τα χρήματα της καλλιέργειας με την υποχρέωση να παραδώσει την παραγωγή του στο εκκοκκιστήριο μας, επιλογή που την προτίμησαν περισσότεροι».
Το Χρηματιστήριο του Βαμβακιού
Φέτος αγρότες της περιοχής έκαναν χρήση των δυνατοτήτων του «Χρηματιστηρίου του Βαμβακιού». Είχε δηλαδή τη δυνατότητα ο αγρότης, σύμφωνα με τον κ. Κουρούδη, να κλείνει σε καλύτερη τιμή την πώληση της παραγωγής τους. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς έκλεισαν στα 51 λεπτά το κιλό.
«Θα δώσουμε τη δυνατότητα στους αγρότες που θα φέρουν σε μας το βαμβάκι να μπορούν μέχρι τέλος Μαΐου να πουλούν μέσω του Χρηματιστηρίου την παραγωγή τους» αποκαλύπτει σπεύδοντας να σημειώσει ότι οι αγρότες θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους ότι «το Χρηματιστήριο είναι Χρηματιστήριο! Δεν βγαίνεις πάντα κερδισμένος. Είναι μια δυνατότητα που θα πρέπει κανείς με ορθολογισμό να την αντιμετωπίσει».
Τον Οκτώβριο αναμένεται να κοινοποιηθεί η τιμή αγοράς του βαμβακιού με την προσδοκία να είναι καλύτερη από τα 42 λεπτά της περσινής τιμής.