Κ. Αγοραστός: «Μεγάλος κερδισμένος όποιος επενδύσει τώρα στην ελληνική γεωργία»

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ τόνισε ότι η συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας στον αγροτικό τομέα μπορεί να αποβεί αμοιβαία επωφελής και τάχθηκε υπέρ της άρσης του εμπάργκο
«Υπάρχουν καλλιέργειες, προϊόντα και επιχειρήσεις που με το κατάλληλο σχέδιο και τα απαιτούμενα κεφάλαια μπορούν να αποδώσουν μεγάλη υπεραξία
«Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας δεν είναι η παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων, κάτι που άλλωστε δεν είναι εφικτό λόγω του μεγέθους της χώρας, αλλά η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, προϊόντων ταυτότητας»


«Όποιος επενδύσει τώρα, χωρίς χρονοτριβή, στην ελληνική γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία, θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο», διέβλεψε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα στην Ελληνο-Ρωσική στρογγυλή τράπεζα για τη συνεργασία στον αγροτικό τομέα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

«Υπάρχουν καλλιέργειες, προϊόντα και επιχειρήσεις που με το κατάλληλο σχέδιο και τα απαιτούμενα κεφάλαια μπορούν να αποδώσουν μεγάλη υπεραξία», επισήμανε και υπογράμμισε απευθυνόμενος σε ρώσους αξιωματούχους αλλά και επιχειρηματίες:

«Η ελληνική γεωργία έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης διότι έχει:
-Ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες.
--Πεπειραμένους αγρότες και εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό.
-Μακρά παράδοση και τεχνογνωσία στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.
-Προϊόντα αναγνωρίσιμα διεθνώς, με ισχυρό brand name όπως η φέτα για να αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. 

Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα χρειάζεται, μεταξύ άλλων, καινούργια κεφάλαια για να χρηματοδοτηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις στη μεταποίηση και τυποποίηση των προϊόντων καθώς και συστηματική, επίμονη και οργανωμένη προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Εδώ είναι που μπορεί ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα να συναντηθεί με την επιχειρηματική κοινότητα της Ρωσίας αναζητώντας αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας δεν είναι η παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων, κάτι που άλλωστε δεν είναι εφικτό λόγω του μεγέθους της χώρας, αλλά η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, προϊόντων ταυτότητας τα οποία απευθύνονται σε εκείνα τα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού που τα ζητούν κι είναι διατεθειμένα να πληρώσουν γι’ αυτά.

Δεδομένων των προβλημάτων και των ανησυχιών για την ασφάλεια τροφίμων που προκύπτουν κατά καιρούς σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να εξασφαλίσει ποιοτικά, ελεγμένα, πιστοποιημένα, ασφαλή αγροτικά προϊόντα από την Ελλάδα». 

Ο κ. Κώστας Αγοραστός αν και με διπλωματική γλώσσα ετάχθη υπέρ της άρσης ή έστω της χαλάρωσης του εμπάργκο στον αγροτικό τομέα λέγοντας με νόημα: «ενώ το εμπάργκο είναι μία lose – lose situation, δηλαδή χάνουν και οι δύο χώρες, η διμερής συνεργασία μας στον αγροτικό τομέα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε win win situation, δηλαδή να είναι όλοι κερδισμένοι και πάνω απ’ όλα οι δύο λαοί.

Οι αποφάσεις για το εμπάργκο υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Εμείς, ως ο εγγύτερος θεσμός στον πολίτη, μπορούμε όμως να μεταφέρουμε στις ηγεσίες την επιθυμία των λαών μας να κλείσει το συντομότερο αυτό το κεφάλαιο και να ανοίξει ένα άλλο κεφάλαιο, το κεφάλαιο της πλήρους και απρόσκοπτης συνεργασίας στον αγροτικό τομέα», σημείωσε.

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΔΡΟΜΟ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Ο κ. Κ. Αγοραστός έκανε εκτενή αναφορά στο ρόλο που μπορεί να παίξει η περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων επισημαίνοντας:

«Πάνω στους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς μας με βασικότερο την Ορθοδοξία αλλά και στο αμοιβαίο όφελος, μπορούμε εμείς, ως περιφερειακή αυτοδιοίκηση, να ανοίξουμε τους δικούς μας διαύλους επικοινωνίας και να αναπτύξουμε τα δικά μας δίκτυα συνεργασίας αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα: την ευελιξία και την άριστη γνώση των πλεονεκτημάτων, των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών κάθε περιοχής.

Κατά καιρούς πολλές περιφέρειες και τοπικές κυβερνήσεις από τις δύο χώρες έχουν κάνει βήματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς και φυσικά στον αγροτικό. Έχουν ανοίξει αρκετοί δρόμοι μεταξύ των δύο χωρών αναμφίβολα, το ζητούμενο, όμως, σήμερα είναι να δικτυώσουμε όλους αυτούς τους δρόμους με μια κεντρική λεωφόρο ώστε οι βάσεις της συνεργασίας μας να γίνουν πιο στέρεες και οι διμερείς μας σχέσεις να επεκταθούν. Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας επιθυμεί και μπορεί να διαδραματίσει αυτό το συντονιστικό ρόλο από την ελληνική πλευρά», διαβεβαίωσε.