Η Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κτηνώδων (Π.Κ.Α.Κ.) διερωτάται με ανακοίνωση της για το ποιος κρύβεται από πίσω από την στάση του ΥΠΕΝ σχετικά με τα δελφίνια.Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Η απροθυμία των υπουργείων να θίξουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που απορρέουν από την εκμετάλλευση των κητωδών στην χώρα μας, επέτρεψε την εισαγωγή έξι νέων δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: δύο από τη Γαλλία (δελφινάριο Αστερίξ) και τέσσερα από την Φινλανδία (δελφινάριο Σεκρενιέμι). Το Φινλανδικό δελφινάριο έκλεισε τον Οκτώβριο του 2015 εξαιτίας της μεγάλης μείωσης της επισκεψιμότητας σε αυτό, μετά από την ευαισθητοποίηση του κοινού. Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εξέφρασαν την άποψη ότι μια τέτοιου είδους επιχείρηση αμαυρώνει την εικόνα της πόλης τους και ο Φινλανδός υπουργός Περιβάλλοντος συμφώνησε. Αντιθέτως, για τους Έλληνες υπουργούς τέτοιου είδους προβληματισμοί αποτελούν, για την ώρα, «ψιλά γράμματα». Η πολύμηνη κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης και οι αλλεπάλληλες ψευδείς υποσχέσεις και αναβολές μπορεί να λειτούργησαν υπέρ κάποιων μικρών η και ακόμη μεγαλύτερων συμφερόντων έγιναν όμως αιτία απώλειας της εμπιστοσύνης και της ψήφου μίας μεγάλης μερίδας πολιτών και όχι μόνο μίας μικρής μειοψηφίας όπως κάποιοι θα ήθελαν να νομίζουν.
Μετά την επιστροφή στη Λιθουανία των τελευταίων τριών θηλυκών δελφινιών και μετά την αποκάλυψη από την Π.Κ.Α.Κ. και του πέμπτου κατά σειρά θανάτου, στο Αττικό πάρκο είχαν απομείνει πλέον μόνο δύο αρσενικά άτομα που θα μπορούσαν επίσης να επιστραφούν. Και ενώ, κατά το διάστημα αυτό, υποτίθεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος επεξεργαζόταν τη διατύπωση της τροπολογίας που θα απαγόρευε την αιχμαλωσία των κητωδών, o Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης ολοκλήρωνε εσπευσμένα την απόφαση των περιβαλλοντικών όρων για την επέκταση του Αττικού Πάρκου, με σαφή πρόθεση να τακτοποιήσει το θέμα της άδειας της επιχείρησης (η οποία έχει λήξει από το 2013, ενώ για το χώρο του δελφιναρίου δεν είχε εκδοθεί ποτέ). Έτσι θα μπορούσε η επιχείρηση να αξιοποιήσει τα επενδυτικά της σχέδια με την εισαγωγή νέου έμψυχου υλικού προς εκμετάλλευση. Η απροκάλυπτη κοροϊδία συνεχίστηκε και όταν έγιναν γνωστά τα σχέδια της εισαγωγής των νέων δελφινιών και παρά τις διαμαρτυρίες ελλήνων και ξένων πολιτών και οργανώσεων.
Στη συνέχεια, όταν άρχισαν τα περιθώρια να στενεύουν, μπήκε σε εφαρμογή το παλιό κόλπο της σύγχυσης των αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Το πινγκ πονγκ ξεκίνησε λίγο μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη και αφότου διάφοροι νομικοί σύμβουλοι και άλλοι «ειδικοί», ανέλαβαν τη διατύπωση της τροπολογίας. Μιας τροπολογίας που, όπως συνήθως συμβαίνει όταν δεν θέλουμε να πειράξουμε συμφέροντα, έχουμε τον τρόπο να την καταστήσουμε άχρηστη ή και ανενεργή. Η ΠΚΑΚ είχε επισημάνει σημαντικά κενά στην αρχική διατύπωση και είχε εκφράσει στο ΥΠΕΝ τις ανησυχίες της για την δυνατότητα τροποποίησης του νόμου 4039/12, η αρμοδιότητα για τον οποίο ανήκει στο ΥΠΑΑΤ και καλούσε το υπουργείο να διερευνήσει την ένταξη της τροπολογίας σε άλλο νομικό πλαίσιο. Λίγους μήνες αργότερα το ΥΠΕΝ, ενώ μας διαβεβαίωνε ότι πολύ σύντομα η αιχμαλωσία των δελφινιών θα αποτελεί παρελθόν, αποφάσισε ότι αυτό δεν είναι δική του αρμοδιότητα αλλά του ΥΠΑΑΤ. Όταν όμως οι βουλευτές κύριοι Γ. Πάντζας και Γ. Δημαράς κατέθεσαν την τροπολογία στο ΥΠΑΑΤ, ο υπουργός κ. Αποστόλου την απέσυρε και αυτός με την σειρά του «λόγω αναρμοδιότητας»!
Μετά απ όλα αυτά, το πινγκ πονγκ συνεχίζεται, με το μπαλάκι να πέφτει ξανά στο ΥΠΕΝ όταν ο κ. Γ. Δημαράς καταθέτει στη βουλή ερώτηση, ζητώντας την τροποποίηση του Ν. 4039/12, όχι από το ΥΠΑΑΤ, αλλά πάλι από το ΥΠΕΝ. Αν και η ερώτηση δεν έχει, μετά από δύο και πλέον μήνες, επισήμως απαντηθεί, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο κ. Τσιρώνης δε χάνει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί, για μία ακόμη φορά, την πολύ βολική γι’ αυτόν αναφορά του επίμαχου νόμου και, ρίχνοντας ξανά το μπαλάκι στο ΥΠΑΑΤ, νίπτει τας χείρας του και αποποιείται για άλλη μια φορά την αρμοδιότητα του υπουργείου του. Σαν νέος Πόντιος Πιλάτος που δεν έχει το σθένος να αναλάβει την ευθύνη ενός «ναι» ή ενός ξεκάθαρου «όχι», περιορίζεται να δηλώσει ότι έχει δώσει εντολή στο πολιτικό του γραφείο να προχωρήσει άμεσα σε επαφές με το ΥΠΑΑΤ, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, Σε πρόσφατο δημοσίευμα όμως μασάει τα λόγια του, αποκαλύπτοντας τις αληθινές του προθέσεις, καθώς δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε καμία απαγόρευση ισχυριζόμενος ότι το όλο ζήτημα είναι περίπλοκο!!
Τα δελφίνια δεν ήρθαν στο Αττικό πάρκο για να αποφύγουν την ευθανασία, όπως υποστηρίζουν κύκλοι προσκείμενοι στην επιχείρηση, ούτε για να συναντήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής. Φτάνοντας εδώ, συνοδευόμενα από Φινλανδό δημοσιογράφο, πλήθος δημοσιευμάτων του φινλανδικού τύπου και εντονότατες διαμαρτυρίες που έλαβαν χώρα στη Φινλανδία και όχι μόνο, έχασαν την ευκαιρία να απελευθερωθούν σε ελεγχόμενο θαλάσσιο καταφύγιο. Τη στιγμή που η American Association for the Advancement of Science έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα δελφίνια είναι τόσο ανώτερα θηλαστικά που πρέπει να αναγνωριστούν ως ‘’μη ανθρώπινα πρόσωπα’’ και οι προηγμένες χώρες θεσμοθετούν την απαγόρευση της αιχμαλωσίας τους, ο εκπρόσωπος του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου Α.Ε. υποστηρίζει ευθαρσώς ότι τα κητώδη αποτελούν απλά και μόνο «επένδυση» (βλ. δελτίο ειδήσεων ΣΤΑΡ 42:59).
Ο αντίλογος της ΠΚΑΚ δεν είναι οικονομικής φύσεως αλλά ηθικής και επιστημονικής. Όμως, ο Έλληνας υπουργός περιβάλλοντος ως Οικολόγος Πράσινος όφειλε να γνωρίζει ότι για ποικίλα ζητήματα (ανθρώπους, περιβάλλον, άγρια ζώα όπως οι αρκούδες αλλά ΚΑΙ τα δελφίνια) υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι οικονομικής διαχείρισης, συμβατοί με την επιστήμη και την ηθική. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα αν πίσω από τα στενά επιχειρηματικά συμφέροντα κρύβονται άλλα πολύ μεγαλύτερα (τωρινά ή μελλοντικά), ικανά να εξαναγκάζουν τον υπουργό Περιβάλλοντος σε στροφή 180 μοιρών και να τον υποχρεώνουν να εκτίθεται, συμπαρασύροντας το υπουργείο του και ολόκληρη την κυβέρνηση. (βλ. 2015 Βημαgazino – 2016 Insidestory).
Η ΠΚΑΚ έχει καταθέσει πρόταση Πρόταση απαγόρευσης της αιχμαλωσίας κητωδών στην Ελλάδα, υπογεγραμμένη από πλήθος ελληνικών και ξένων οργανώσεων, στη οποία τεκμηριώνονται οι λόγοι της αντίθεσής της στην αιχμαλωσία των κητωδών, όπου συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο οι παραστάσεις με δελφίνια, οι «εκπαιδευτικές παρουσιάσεις» ή όπως αλλιώς θέλετε να τις πείτε, αλλά κάθε μορφή εκμετάλλευσης αυτών των ζώων σε αιχμαλωσία, όπως η κολύμβηση μαζί τους μέσα στις δεξαμενές και η «δελφινοθεραπεία». Την πρόταση αυτή σκοπεύει να γνωστοποιήσει στον πρωθυπουργό και να τον καλέσει να επιληφθεί του θέματος. Η ουσία αυτής της υπόθεσης δεν έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες που αποποιείται ο καθένας και τις πετάει στον άλλο σαν μπαλάκι. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης».