Η γιγαντιαία γερμανική εταιρεία χημικών και φαρμάκων Bayer επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι εξαγόρασε την εξειδικευμένη στην παρασκευή εντομοκτόνων και γενετικά τροποποιημένων σπόρων αμερικανική εταιρεία Monsanto αντί 66 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για την τελευταία, βελτιωμένη προσφορά που υπέβαλε η Bayer για να εξαγοράσει τη Monsanto και να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στον κόσμο.
Το τίμημα της εξαγοράς θα καταβληθεί με μετρητά και ως εκ τούτου αποτελεί ρεκόρ. Η Bayer δραστηριοποιείται στον κλάδο των γεωργικών προϊόντων, αλλά είναι περισσότερο γνωστή για τα φαρμακευτικά προϊόντα που παρασκευάζει, όπως είναι η ασπιρίνη και το επίσης διαδεδομένο αναλγητικό Alka-Seltzer.
Η μεγαλύτερη εταιρεία παρασκευής εντομοκτόνων στον κόσμο, Monsanto, είναι διασημότερη για τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους που παράγει. «Η χρήση των σπόρων αυτών είναι ευρέως διαδεδομένη στις ΗΠΑ, αλλά τα μέχρι στιγμής σχέδιά της να επεκτείνει τη χρήση τους στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει μαχητικές διαμαρτυρίες από οικολόγους ακτιβιστές», μεταδίδει χαρακτηριστικά το BBC.
Η Bayer εκτιμά ότι η εξασφάλιση τροφής στον πληθυσμό του πλανήτη, που αναμένεται να αυξηθεί κατά το ένα τρίτο έως το έτος 2050, αποτελεί μια τεράστια πρόκληση. Ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας, Βέρνερ Μπάουμαν, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εξαγορά της Monsanto «θα ωφελήσει την ίδια την επιχείρηση, τους μετόχους, τους εργαζομένους, τους πελάτες της και την κοινωνία εν γένει».
«Ιστορία τρόμου»
Η γιγαντιαία εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα ελέγχει πάνω από το 25% της παγκόσμιας αγοράς σπόρων και εντομοκτόνων. Εξυπακούεται ότι η ανακοινωθείσα συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τις αντιμονοπωλιακές αρχές και των ΗΠΑ και της ΕΕ. Όπως μεταδίδει το BBC, γεωργικές ενώσεις και συνδικάτα εκφράζουν τις ανησυχίες τους μήπως οι συγχωνεύσεις που δημιουργούν τόσο μεγάλες επιχειρήσεις περιορίσουν τις επιλογές των εντομοκτόνων που χρησιμοποιούν στις καλλιέργειές τους και πιέσουν ανοδικά τις τιμές των γεωργικών προϊόντων.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε στο βρετανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης ο καθηγητής στο βρετανικό Warwick Business School Τζον Κόλι: «Η εξαγορά από την Bayer της παραγωγού των σπόρων-Φρανκενστάιν Monsanto πιθανότατα θα εξελιχθεί σε μια ιστορία τρόμου τόσο για την Bayer όσο και για τους πελάτες της, τους αγρότες».
Ο βρετανός καθηγητής εξήγησε ότι «οι αγρότες θα βγουν χαμένοι καθώς θα γίνουν στρογγυλοποιήσεις στις τιμές των προϊόντων με αποτέλεσμα να ανεβούν οι τιμές. Ασφαλώς η Bayer θα πετύχει οικονομίες κλίμακος με την εξαγορά, αλλά θα πρέπει να πληρώσει τεράστιο premium που φθάνει το 45%».
Δυσαρεστημένοι μέτοχοι
Το premium όντως φαίνεται υπερβολικό σε αρκετούς μετόχους της γερμανικής εταιρείας. Αυτό κατέστη φανερό την περασμένη εβδομάδα μετά την υποβολή της τρίτης, ακόμη πιο «ακριβής» προσφοράς που υπέβαλε η Bayer για να αποκτήσει το αντικείμενο του πόθου της (τις δύο πρώτες προσφορές είχε απορρίψει ως ανεπαρκείς η Monsanto). Είναι χαρακτηριστική η επιστολή που απηύθυνε προς τους πελάτες του ο διαχειριστής κεφαλαίων της εταιρείας επενδύσεων Henderson Τζον Μπένετ (η Henderson συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλομετόχων της Bayer):
«Η Bayer κατάφερε να στριμωχτεί μόνη της στη γωνία. Τα χρήματα που προτίθεται να διαθέσει θα μπορούσαν να δαπανηθούν για να στηριχθεί η μετοχή της. Δυστυχώς για τους μετόχους, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ότι θα συμβεί. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η προσφορά για τη Monsanto απειλεί μακροπρόθεσμα την ισχύ της Bayer». Ίσως η έγκριση της εξαγοράς από τους μετόχους της Bayer, που θα προηγηθεί της έγκρισης από τις εποπτικές αρχές, να μην είναι μια τυπική διαδικασία, όπως θα επιθυμούσε η διοίκηση της εταιρείας.
Την Τετάρτη το μεσημέρι, πάντως, μόλις έγινε γνωστή η οριστικοποίηση της συμφωνίας εξαγοράς η τιμή της μετοχής της Bayer εκτινάχθηκε κατά 3% υψηλότερα στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης. Την ίδια ώρα η μετοχή της Monsanto ενισχυόταν κατά 1,6% στις προσυνεδριακές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.
Σημειωτέον ότι η συμφωνία προβλέπει ρήτρα 2 δισ. δολαρίων που θα καταβάλει η Bayer στη Monsanto αν δεν πετύχει να εξασφαλίσει την έγκριση των εποπτικών αρχών. Η διοίκηση της γερμανικής εταιρείας πιστεύει ότι θα έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως έως τα τέλη του 2017.
Ο παγκόσμιος κολοσσός σπόρων και φυτοφαρμάκων Mosanto είπε το «ναι» στην πρόταση εξαγοράς από τη γερμανική Bayer.
Όταν ολοκληρωθεί, ο «γάμος» θα «γεννήσει» τη μεγαλύτερη εταιρεία αγροτικών εφοδίων του κόσμου, με πάνω από 25% μερίδιο στην παγκόσμια αγορά.
Η Bayer έχει στόχο να δημιουργήσει καταστήματα one stop για τους αγρότες, από όπου θα προμηθεύονται από τους σπόρους και τα χημικά έως λογισμικό παρακολούθησης για τις καλλιέργειες.
Πρέπει, ωστόσο, να περάσει από το μικροσκόπιο των διεθνών αρχών ανταγωνισμού, διαδικασία που μπορεί να αποδειχθεί χρονοβόρα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις