Προκαταβολή ύψους 3.150.000 ευρώ έχει ήδη λάβει η Ελλάδα για την αντιστάθμιση των κρουσμάτων οζώδους δερματίτιδας που σημειώθηκαν το 2015, απάντησε εξ ονόματος της Κομισιόν ο Ευρωπαίος Επίτροπος κος Andriukaitis σε Ερώτηση του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή Καθηγητή Νότη Μαριά.
Ως γνωστόν ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής είχε υποβάλει στις 20/7/2016 Γραπτή Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία αφού έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τα κρούσματα οζώδους δερματίτιδας στην Ελληνική επικράτεια, ζητούσε από τη Κομισιόν τη λήψη μέτρων προκειμένου οι Έλληνες εκτροφείς βοοειδών να μην βρεθούν εκτεθειμένοι σε ενδεχόμενη επιδημία οζώδους δερματίτιδας.
Επιπλέον ο Νότης Μαριάς ζητούσε από την Κομισιόν την έγκριση μέτρων για την αποζημίωση των Ελλήνων εκτροφέων βοοειδών για την οικονομική ζημιά που είχε υποστεί το ζωικό τους κεφάλαιο λόγω της οζώδους δερματίτιδας.
Στην απάντησή του ο κ. Andriukaitis επισημαίνει ότι «κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών, οι ισχύουσες αποφάσεις για τα προστατευτικά μέτρα και τον εμβολιασμό κατά της οζώδους δερματίτιδας στην Ελλάδα τροποποιήθηκαν ώστε να συμπεριλάβουν ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα».
Σε σχέση δε με τη χρηματοδοτική ενίσχυση των Ελλήνων κτηνοτρόφων παρατηρεί ότι «τα πληγέντα κράτη μέλη λαμβάνουν χρηματοδοτική συνδρομή για την εφαρμογή έκτακτων μέτρων κατά της οζώδους δερματίτιδας, στα οποία περιλαμβάνονται η αγορά εμβολίων, ο εμβολιασμός και η αποζημίωση των κτηνοτρόφων για τη θανάτωση των ζώων τους, σε ποσοστό τουλάχιστον 50 % (ή 75 %) των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν».
Έτσι συνεχίζει «η Ελλάδα έχει ήδη λάβει προκαταβολή ύψους 3 150 000 EUR για την αντιστάθμιση των κρουσμάτων που σημειώθηκαν το 2015, καθώς και 100 000 δόσεις εμβολίου από την τράπεζα εμβολίων της ΕΕ για την οζώδη δερματίτιδα. Η ολοκλήρωση της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της οζώδους δερματίτιδας αποτελεί το βασικό μέτρο για τον έλεγχο της επιδημίας και τη μείωση του αριθμού των θανατωνόμενων ζώων, και η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας στον τομέα αυτό».
Ακολουθούν η Ερώτηση του Νότη Μαριά και η Απάντηση του Andriukaitis:
Θέμα: Λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση κρουσμάτων οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών που καταγράφονται στην Ελλάδα
Όπως ενημερώνει το Τμήμα Κτηνιατρικής της Κοζάνης, υπάρχει μεγάλη επιζωοτία οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών με πολλές εστίες στη Βουλγαρία, στα Σκόπια και στη Σερβία, ενώ στην ελληνική επικράτεια επιβεβαιώνονται διαρκώς νέα κρούσματα, ιδίως στη Μακεδονία. Περιστατικό καταγράφηκε και στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, σε περιοχή του όρους Βερμίου, πλησίον της Κοζάνης.
Προκειμένου να ληφθούν προληπτικά μέτρα προστασίας του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής κατά της σοβαρής αυτής ασθένειας, το εν λόγω Τμήμα Κτηνιατρικής θα προχωρήσει σε εμβολιασμό του συνολικού πληθυσμού των βοοειδών των εκμεταλλεύσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
Σημειωτέον ότι θεραπεία της ασθένειας δεν υπάρχει. Ο τρόπος αντιμετώπισής της περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα όπως: μέτρα εντομοπροστασίας κατά των εντόμων που μεταδίδουν τον ιό με χρήση κατάλληλων εντομοκτόνων στους σταύλους των ζώων, αποφυγή παραμονής των ζώων στην ύπαιθρο κατά τις απογευματινές-βραδινές ώρες για αποφυγή τσιμπημάτων από έντομα-φορείς της νόσου και αυξημένη επιτήρηση των μετακινήσεων των ζώων.
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:
- Ποια μέτρα και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος προτίθεται να εγκρίνει, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου οι Έλληνες εκτροφείς βοοειδών να μην βρεθούν εκτεθειμένοι σε ενδεχόμενη επιδημία οζώδους δερματίτιδας;
- Ποια μέτρα προτίθεται να εγκρίνει για την αποζημίωση των παραπάνω Ελλήνων εκτροφέων βοοειδών για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν από την παραπάνω αιτία;
Απάντηση του κ. Andriukaitis εξ ονόματος της Επιτροπής (19.9.2016)
Κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών, οι ισχύουσες αποφάσεις για τα προστατευτικά μέτρα και τον εμβολιασμό κατά της οζώδους δερματίτιδας στην Ελλάδα τροποποιήθηκαν ώστε να συμπεριλάβουν ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα.
Τα πληγέντα κράτη μέλη λαμβάνουν χρηματοδοτική συνδρομή για την εφαρμογή έκτακτων μέτρων κατά της οζώδους δερματίτιδας, στα οποία περιλαμβάνονται η αγορά εμβολίων, ο εμβολιασμός και η αποζημίωση των κτηνοτρόφων για τη θανάτωση των ζώων τους, σε ποσοστό τουλάχιστον 50 % (ή 75 %) των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν.
Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει προκαταβολή ύψους 3 150 000 EUR για την αντιστάθμιση των κρουσμάτων που σημειώθηκαν το 2015, καθώς και 100 000 δόσεις εμβολίου από την τράπεζα εμβολίων της ΕΕ για την οζώδη δερματίτιδα.
Η ολοκλήρωση της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της οζώδους δερματίτιδας αποτελεί το βασικό μέτρο για τον έλεγχο της επιδημίας και τη μείωση του αριθμού των θανατωνόμενων ζώων, και η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας στον τομέα αυτό.