Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας από κοινού με την εταιρεία του αγωγού, (κοινοπραξία ICGB), σήμερα στη Σόφια, στο πλαίσιο της διαδικασίας Market Test για τον διασυνδετήριο ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB.
Στην εισήγησή του, ο κ. Σκουρλέτης, επεσήμανε τη στρατηγική σημασία του IGB για την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και τους μελλοντικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Σκουρλέτης πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με την Βουλγάρα ομόλογό του, Temenuzka Petkova, με την οποία συζήτησαν για τον αγωγό IGB, το σχέδιο για τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη, την ολοκλήρωση της ανάστροφης ροής στον υφιστάμενο αγωγό μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και άλλα ενεργειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Μετά από τις εισηγήσεις των δύο υπουργών στην εκδήλωση για την προοπτική και τα πλεονεκτήματα του έργου IGB και την εξέλιξη της «δοκιμής της αγοράς» (Market Test) του αγωγού, παραχωρήθηκε κοινή Συνέντευξη Τύπου.
Ακολουθούν σημεία από τον χαιρετισμό του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι ξανά στην Σόφια εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση σε αυτή την κοινή προσπάθεια, που ελπίζουμε ότι θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, στη βάση της επιδίωξης για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και οδεύσεων, για το καλό των λαών μας και των οικονομιών μας. Η ενεργειακή συνεργασία είναι σημαντικό τμήμα μιας πολύ ευρύτερης συνεργασίας από την οποία περιμένουν πολλά και οι δύο χώρες. «Επενδύουμε» σε αυτή την συνεργασία, όχι μόνο οικονομικά δεδομένα και κοινά συμφέροντα, αλλά και εμπιστοσύνη και φιλία και πιστεύουμε ότι αυτή η επένδυση θα ενδυναμώσει τις σχέσεις των δύο χωρών και θα ενισχύσει, επίσης, τη δυνατότητά τους να παρεμβαίνουν θετικά στο οικονομικό γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής, πάντα με όρους αμοιβαίου σεβασμού και προώθησης του κοινού καλού. Θα ήθελα να προσθέσω ότι στο πεδίο της συνεργασίας των χωρών μας και ειδικότερα στον ενεργειακό τομέα, το πολύ καλό επίπεδο συνεννόησης με την ομόλογό μου, την κ. Πέτκοβα είναι ένα γεγονός που από μόνο του αποτελεί πλεονέκτημα για την προώθηση των κοινών μας στόχων και την ευχαριστώ γι’ αυτό όσο και για τη σημερινή πρόσκληση.
Το έργο για το οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ, ο αγωγός φυσικού αερίου IGB, γνωρίζουμε όλοι ότι θα αποτελέσει ένα αξιόλογο εργαλείο ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών μας και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αλλαγές στην ενεργειακή «γεωγραφία» συμβαίνουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε και το γεγονός ότι έχουν ήδη ξεκινήσει, από την Ελλάδα, οι εργασίες κατασκευής του αγωγού TAP, με τον οποίο μπορεί να συνδεθεί ο IGB, ενισχύει τις προσπάθειές μας γι’ αυτή τη νέα διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας. Ο TAP είναι ένα εξαιρετικό ενεργειακό γεγονός που εμπλέκει πολλές χώρες και εγκαινιάζει μια νέα εποχή για την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Πάνω σε αυτή την γερή ενεργειακή βάση μπορούν πολλά σχέδια να αναπτυχθούν, μεταξύ αυτών και ο IGB, ώστε να δημιουργηθεί η πανευρωπαϊκή υποδομή του αύριο στον τομέα του φυσικού αερίου.
Δεν θα πω περισσότερα για το ίδιο το έργο, στη συνέχεια θα υπάρξει διεξοδική ενημέρωση. Θα επισημάνω ωστόσο ότι η δεύτερη και τελική φάση του Market Test, αυτή των δεσμευτικών προσφορών, είναι πάνω απ’ όλα μια καλή ευκαιρία. Μια ευκαιρία για τα κράτη που συμμετέχουν, προκειμένου όπως είπα, να δημιουργήσουμε νέα δεδομένα ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας και της ανταγωνιστικότητας των τιμών του φυσικού αερίου. Μια ευκαιρία όμως και για τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επιτελέσουν έναν ρόλο στην προμήθεια φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τώρα είναι η ώρα για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του έργου το οποίο προβλέπεται ότι θα φέρει πολλαπλά οφέλη για όλους μας τα επόμενα χρόνια. Σε επίπεδο προθέσεων οι στόχοι έχουν υπερκαλυφθεί, αυτό όμως δεν αρκεί. Είναι απαραίτητο να υπάρξει δέσμευση τέτοιων ποσοτήτων ικανών να καταστήσουν βιώσιμο το έργο, καθώς πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναβολών και γενικών συζητήσεων.
Ένα «φυσικό» πλεονέκτημα του IGB, το οποίο αναγνωρίζουν όλες οι πλευρές, είναι η προοπτική των διασυνδέσεών του με άλλα σχεδιαζόμενα έργα, προκειμένου να πολλαπλασιαστεί το όφελος της πολλαπλότητας των πηγών και των οδεύσεων.
Ένα τέτοιο ισχυρό πιθανό έργο συνιστά ο Πλωτός Τερματικός Σταθμός (FSRU) Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για ένα ώριμο έργο από την πλευρά των αδειοδοτήσεων, που έχει ενταχθεί στη δεύτερη λίστα PCI, έργο κοινού ενδιαφέροντος από την ΕΕ. Με δεδομένη την ολοένα αυξανόμενη σημασία του LNG σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ακριβώς το είδος του έργου που εντάσσεται κατά έναν τρόπο «υποχρεωτικά» σε μια συζήτηση για τη δημιουργία ενεργειακών κόμβων, όπου οι πολλές πηγές, οι εναλλακτικές οδεύσεις και οι αναβαθμισμένες διασυνδέσεις ανάμεσα στα κράτη της περιοχής, δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για καλές συμφωνίες, επάρκεια προμήθειας και ομαλή ροή.
Σ’ αυτό το σημείο, όπου οι ενδιαφερόμενες εταιρίες εξετάζουν την προοπτική αυτού του έργου, ώστε να φανεί η δυνατότητα υλοποίησής του, θα πω μόνο ότι έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από πολλές χώρες για τη διακίνηση LNG από τις υπάρχουσες υποδομές της Ελλάδας, τον τερματικό σταθμό στην Ρεβυθούσα, όσο και από το FSRU της Αλεξανδρούπολης. Κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για όλα όσα σχεδιάζουμε από κοινού, αλλά και ξεχωριστά για την αναβάθμιση του ρόλου των χωρών μας στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου.
Οφείλω να επισημάνω ότι προωθούμε αυτούς τους σχεδιασμούς δημιουργικά και εντατικά. Μέρος αυτής της προσπάθειας την οποία και χαιρετίζω, είναι η κοινή διακήρυξη των τεσσάρων Κρατών και των αντίστοιχων Διαχειριστών των δικτύων φυσικού αερίου, Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Ουγγαρίας, καθώς και του μελλοντικού διαχειριστή του αγωγού IGB, της εταιρίας ICGB, στην Βουδαπέστη στις 8 Σεπτεμβρίου, για την προώθηση του Κάθετου Διαδρόμου (Vertical Corridor), ο οποίος θα μπορεί να πάρει και να δώσει φυσικό αέριο πιθανά με μια τέτοια εμβέλεια που θα μπορεί να καλύπτει και άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Την ίδια ώρα, πολύ θετικές είναι οι εξελίξεις στον υφιστάμενο αγωγό φυσικού αερίου, μετά τη Συμφωνία Διασύνδεσης στο Σημείο Εισόδου «Kulata (BG) – Sidirokastron (GR)» που υπεγράφη στις 24 Ιουνίου. Η εικονική ανάστροφη ροή έχει προσελκύσει ήδη το ενδιαφέρον των πρώτων εταιριών που διαβλέπουν μια ευκαιρία και οι όροι της ανταγωνιστικότητας στην αγορά φυσικού αερίου στην χώρα μου, βελτιώνονται διαρκώς. Αυτή την περίοδο, γίνονται από τους Διαχειριστές οι απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση και της φυσικής ανάστροφης ροής προς την Βουλγαρία.
Όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, έχουμε αποφασίσει να προωθήσουμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, συγκεκρι
μένα σχέδια στο πεδίο των ενεργειακών διασυνδέσεων, ιδίως στον τομέα του φυσικού αερίου.
Η απόφαση αυτή, που συνοδεύεται από πολύ εντατική εργασία όλων των πλευρών για να ξεπεραστούν εμπόδια και συγκυριακά προβλήματα, βασίζεται στο παρόν για να εξασφαλίσει το μέλλον μας.
Σας καλώ λοιπόν, όλους τους συντελεστές της ενεργειακής οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή, να συμβάλλετε ανάλογα με το μερίδιο που αναλογεί στον καθένα, στην οικοδόμηση αυτού του μέλλοντος. Γιατί μόνο οφέλη μπορούν να προκύψουν από την αύξηση του ρόλου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στα ενεργειακά δρώμενα, καθώς πρόκειται για δύο δυνάμεις που πρεσβεύουν την σταθερότητα στην πράξη και μπορούν να συμβάλλουν σε ένα θετικό περιβάλλον ευημερίας και προόδου, έχοντας ιδιαίτερα θετικά γεωπολιτικά χαρακτηριστικά. Ο IGB είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας που μπορεί να υποστηρίξει ευρύτερους σχεδιασμούς και άλλα έργα. Είναι ένας σημαντικός θεμέλιος λίθος σε ένα δίκτυο πολύ μεγαλύτερης κλίμακας και σημασίας.
Ευχαριστώ».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις